Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Avís per als inversors: Els beneficis de Shell no inclouran el cost real dels abocaments del delta del Níger

Un punt de fugida en un oleoducte de Shell, prop de Bodo, en el delta del Níger, amb un simple tros de fusta per evitar major vessament. Imatge presa al juliol de 2012. © Mitjana for Justice Project, Centri for Environment, Human Rights and Development (CEHRD).

Dècades d'abocaments de petroli sense control en el delta del Níger podrien costar-li a la Royal Dutch Shell milers de milions de dòlars en indemnitzacions i despeses de neteja, ha advertit Amnistia Internacional als inversors amb motiu de la publicació pel gegant petrolier anglo-neerlandès de les seves xifres de beneficis per al primer trimestre de 2015.


El Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) ha calculat que faran falta 1.000 milions de dòlars nord-americans pels cinc primers anys de neteja solament en Ogoniland, una de les regions nigerianes en les quals opera Shell. El PNUMA preveu que l'operació de neteja de la contaminació de la zona podria durar 30 anys.


“Els inversors han de ser conscients de les despeses ocultes que espera Shell de les seves operacions en el delta del Níger. Durant dècades, el gegant petrolier multinacional no ha posat fi als abocaments de petroli ni ha netejat la devastadora contaminació que ha destruït vides i mitjans de subsistència”, va dir Mark Dummett, investigador d'empreses i Drets Humans d'Amnistia Internacional.


“L'any passat Shell va obtenir 15.000 milions de dòlars de beneficis, per la qual cosa els inversors podrien considerar que és una aposta segura. Però les actuacions judicials ja l'han obligat a pagar milions d'indemnització, assentant les bases per a futures actuacions d'altres comunitats nigerianes que han sofert la major part de la negligència de la companyia”.


Al gener d'aquest any, Shell, la major companyia petroliera que opera en el delta del Níger, va accedir per fi a pagar 55 milions de lliures esterlines (84 milions de dòlars) a una comunitat de Bodo, Ogoniland, després que milers de residents portessin a Shell davant els tribunals en el Regne Unit. L'empresa els havia ofert al principi amb prou feines 4.000 lliures (6.100 dòlars) per la destrucció de la pesca i l'agricultura causada per només dos dels centenars d'abocaments de petroli de Shell que es produeixen cada any.


Shell ha informat de més de 1.000 abocaments de petroli en el delta del Níger des de 2009, 204 d'ells en 2014 i 203 en 2013. Nigèria és un país important en les operacions de Shell, doncs el 10 per cent de la seva producció petroliera en 2014 va procedir d'aquest país.


“Shell haurà de complir també la seva part netejant els danys permanents causats pels centenars d'abocaments de petroli que segueixen afectant el delta del Níger cada any. Ha de deixar clar als inversors quins fons de contingència preveu per corregir els danys que ha causat en l'últim mig segle”, va afirmar Mark Dummett.


Segons Shell, la immensa majoria dels abocaments a Nigèria són causats per robatoris de petroli i sabotatges. Encara que aquests són problemes greus, Shell es va veure obligada a revelar durant les actuacions judicials empreses per la comunitat de Bodo que sabia que parteix dels seus oleoductes contenien 'importants riscos i amenaces' des d'almenys 2002. A més, l'afirmació de Shell es basa en un procés deficient d'investigació dels abocaments de petroli.


“Shell segueix culpant al robatori i el sabotatge dels abocaments de petroli, però la vellesa dels oleoductes i el manteniment deficient de les infraestructures són una causa important de contaminació”, va concloure Dummett.


Els inversors de Shell haurien de demanar a la companyia que repari els abusos que ha comès en el delta del Níger i exigir més transparència sobre els abocaments de petroli i els plans futurs de neteja i indemnització.