Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Argentina té l'obligació d'aclarir els fets i sancionar els responsables de la mort de Santiago Maldonado

Santiago Maldonado Argentina
Foto: Emiliano Lasalvia/AFP/Getty Images
La decisió d'un tribunal de justícia argentí de tancar la causa per desaparició forçada en el cas de Santiago Maldonado, sense abans aclarir les causes que van portar a la seva mort o investigar les presumptes responsabilitats de les autoritats, contravé els drets a veritat, la justícia i la reparació, segons Amnistia Internacional.

"Per la justícia argentina, ningú és responsable per la mort de Santiago Maldonado, fet que resulta inadmissible. Les autoritats judicials han d'assegurar una investigació exhaustiva, imparcial i independent per determinar les causes i el context de la seva mort", ha afirmat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"Desvincular la mort de Santiago Maldonado de l'operatiu de forces de seguretat en el qual es va produir pot deixar aquest cas en la impunitat i enviar un senyal molt equívoc per als drets humans a l'Argentina".

El 29 de novembre, un jutge federal argentí va tancar i va arxivar la causa que investiga la mort i desaparició de Santiago Maldonado. D'acord amb la resolució, Santiago "[...] va morir ofegat, sense que ningú pogués advertir-ho, sense que ningú pogués ajudar-lo. Ni els gendarmes que els perseguien en l'operatiu, ni els membres de la comunitat a qui Santiago va donar suport en les seves protestes".

Santiago Maldonado, un jove de 28 anys, va estar desaparegut durant 70 dies des l'1 d'agost de 2017 després de la violenta repressió de la Gendarmeria Nacional a la comunitat Maputxe Pu Lof, al Departament de Cushamen, Província de Chubut. Tot i la constatació que la seva mort es va donar en el marc d'un violent operatiu de les forces dependents del Ministeri de Seguretat de la Nació, la sentència omet el context en què va passar la seva mort.

"És imperatiu que les autoritats argentines aclareixin els fets, persegueixin totes les hipòtesis que podrien haver portat a la seva mort i compleixin amb la seva obligació de garantir els drets de la família a veritat, justícia i reparació", ha afirmat Erika Guevara Rosas.

"Les organitzacions de drets humans continuarem denunciant casos de violacions a drets humans; és la nostra tasca acompanyar les víctimes i exigir que se'n garanteixi el dret a conèixer la veritat i que se sancionin els responsables".

Més informació:

Argentina: La investigació sobre el cas de Santiago Maldonado ha de ser realitzada de forma imparcial i sense ingerències (notícia, 31 de juliol de 2018)

Argentina: Aparició sense vida de Santiago Maldonado (campanya, 14 de novembre de 2017)

Argentina: Les autoritats han de garantir justícia per a Santiago Maldonado (notícia, 20 d'octubre del 2017)

Argentina: Desaparició forçada a comunitat maputxe (campanyes 9 d'agost del 2017)