Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Argentina: el Senat deixa escapar una oportunitat històrica en rebutjar la legalització de l'avortament

AP Photo/Jorge Saenz

La decisió del Senat argentí de rebutjar el projecte per legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs fins a la setmana 14 de gestació representa la pèrdua d'una oportunitat històrica per a l'exercici dels drets humans de dones, nenes i persones amb capacitat de gestar, segons Amnistia Internacional.

"Els legisladors argentins han triat avui donar-li l'esquena a centenars de milers de dones i nenes que es van manifestar pels seus drets sexuals i reproductius. Amb aquesta mesura els senadors i senadores que van votar en contra o es van abstenir, van decidir consensuar un sistema que insta les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar a sotmetre's a avortaments clandestins i insegurs", ha afirmat Mariela Belski, directora executiva d'Amnistia Internacional Argentina. "Aquesta decisió no fa més que perpetuar el cercle de violència que s'exerceix contra les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar. L'Executiu havia donat un senyal en obrir el debat. El Poder Legislatiu no ha estat a l'alçada de les circumstàncies".

El model vigent a l'Argentina "que penalitza la dona excepte en els supòsits de perill per a la vida o salut de la dona, o en cas de violació" ha portat a una realitat: en els últims 30 anys més de 3.000 dones han perdut la vida i 49.000 més han posat en risc any rere any la seva salut i les seves vides.

"La comunitat internacional ha observat a l'Argentina en diverses oportunitats fent una crida a modificar la seva legislació per ser contrària als drets humans de les dones i nenes. El país ha deixat passar una oportunitat històrica de convertir-se en un exemple per a la regió i continuar el camí ja començat, per exemple, a l'Uruguai o a Ciutat de Mèxic. És un pas enrere imperdonable", ha explicat  Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Ara, s'haurà d'esperar fins al pròxim any parlamentari perquè la qüestió pugui tornar a ser tractada.