Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Argentina: el Senat deixa escapar una oportunitat històrica en rebutjar la legalització de l'avortament

Argentina avortament
AP Photo/Jorge Saenz
La decisió del Senat argentí de rebutjar el projecte per legalitzar la interrupció voluntària de l'embaràs fins a la setmana 14 de gestació representa la pèrdua d'una oportunitat històrica per a l'exercici dels drets humans de dones, nenes i persones amb capacitat de gestar, segons Amnistia Internacional.

"Els legisladors argentins han triat avui donar-li l'esquena a centenars de milers de dones i nenes que es van manifestar pels seus drets sexuals i reproductius. Amb aquesta mesura els senadors i senadores que van votar en contra o es van abstenir, van decidir consensuar un sistema que insta les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar a sotmetre's a avortaments clandestins i insegurs", ha afirmat Mariela Belski, directora executiva d'Amnistia Internacional Argentina.
El Senat ha consensuat un sistema que porta dones i nenes a sotmetre's a avortaments clandestins i insegurs
Mariela Belski, Amnistia Internacional Argentina


"Aquesta decisió no fa més que perpetuar el cercle de violència que s'exerceix contra les dones, nenes i persones amb capacitat de gestar. L'Executiu havia donat un senyal en obrir el debat. El Poder Legislatiu no ha estat a l'alçada de les circumstàncies".

El model vigent a l'Argentina "que penalitza la dona excepte en els supòsits de perill per a la vida o salut de la dona, o en cas de violació" ha portat a una realitat: en els últims 30 anys més de 3.000 dones han perdut la vida i 49.000 més han posat en risc any rere any la seva salut i les seves vides.

"La comunitat internacional ha observat a l'Argentina en diverses oportunitats fent una crida a modificar la seva legislació per ser contrària als drets humans de les dones i nenes. El país ha deixat passar una oportunitat històrica de convertir-se en un exemple per a la regió i continuar el camí ja començat, per exemple, a l'Uruguai o a Ciutat de Mèxic. És un pas enrere imperdonable", ha explicat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Ara, s'haurà d'esperar fins al pròxim any parlamentari perquè la qüestió pugui tornar a ser tractada.