Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: un any després de l'assassinat de Khashoggi, l'activisme el recorda lluitant per la llibertat d'expressió

Un any després de l'execució extrajudicial de Jamal Khashoggi, la ciutadania saudita rendeix honor al seu llegat continuant la lluita pel seu dret inalienable a expressar-se lliurement, malgrat la constant repressió de les autoritats i de l'absència de qualsevol senyal significatiu que es farà retre comptes als responsables de l'assassinat del periodista.

"Qualsevol afirmació que s'assumeix la responsabilitat de l'assassinat de Jamal Khashoggi manca de sentit si no va acompanyada de l'alliberament immediat i incondicional de desenes de persones que segueixen consumint-se a la presó i que continuen en perill de patir tortura i altres maltractaments exclusivament per haver expressat la seva opinió de forma pacífica", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

Fins al moment, Amnistia Internacional ha documentat els casos d'almenys 30 presos de consciència que estan entre reixes complint penes d'entre 5 i 30 anys exclusivament per exercir de forma pacífica el seu dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica.Entre les persones que romanen detingudes es troben Mohammad al Qahtani, membre fundador de l'Associació Saudita de Drets Civils i Polítics que va demanar la protecció i promoció dels drets humans i va donar suport jurídic a famílies de persones detingudes, i Waleed Abu al Khair, advocat que abans del seu empresonament defensava defensors i defensores dels drets humans. Mohammad al Qahtani i Waleed Abu al Khair van ser jutjats i condemnats davant el tribunal antiterrorista a 10 i 15 anys de presó, respectivament, pel seu treball pacífic de drets humans.

Per commemorar el primer aniversari de l'execució extrajudicial de Jamal Khashoggi, un grup d'activistes saudites a l'estranger -amb el suport d'Amnistia Internacional- està llançant una sèrie de podcasts anomenats La Gran Aràbia Saudita, que se centra en diferents qüestions de drets humans que afecten el país. La primera sèrie se centra en la història de Jamal Khashoggi. En el nucli d'aquesta iniciativa està el desig dels i les activistes de demostrar a tota la gent, a l'Aràbia Saudita i al món en general, que les mesures extremes de repressió no els impediran expressar les seves opinions, explicar les seves pròpies històries i continuar amb la seva lluita per alliberar altres defensors i defensores dels drets humans que estan pagant un alt preu per alçar la seva veu.

"Els podcasts oferiran una sòlida plataforma perquè periodistes, intel·lectuals i activistes saudites contrarestin la campanya de propaganda i desinformació encapçalada per l'Estat. Involucraran a la població saudita en un debat insòlit i lliure sobre assumptes com la participació pública, l'Estat de dret, el feminisme i altres qüestions relacionades amb els drets humans", ha manifestat Hala al Dosari, intel·lectual i defensora dels drets humans saudita.

Segons informació publicada en els mitjans de comunicació, la setmana passada, en un documental emès el diumenge 29 de setembre, el príncep hereu d'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va admetre per primera vegada que assumeix la responsabilitat de l'assassinat de Jamal Khashoggi "perquè va passar sota la meva vigilància".

"El fet que Mohamed bin Salman assumeixi la responsabilitat de l'assassinat de Jamal Khashoggi no serà més que una altra maniobra fallida de relacions públiques tret que vingui acompanyat d'accions significatives, concretes i immediates. Aquestes accions han d'incloure el final immediat de la repressió i l'alliberament de tots els defensors i defensores dels drets humans, d'una banda, i l'accés immediat i sense restriccions d'observadors independents dels drets humans al país, perquè, entre altres coses, observin i informin públicament respecte al judici que està tenint lloc sobre el cas de l'assassinat de Jamal Khashoggi", ha manifestat Lynn Maalouf.

Manca de transparència

Jamal Khashoggi va ser estrangulat, segons indiquen els informes, poc després d'entrar en el consolat saudita a Turquia el 2 d'octubre de 2018. Un informe publicat per la relatora especial de l'ONU sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries, Agnes Callamard, al juny de 2019, va concloure que el periodista havia estat víctima de "una execució extrajudicial de la qual l'Estat d'Aràbia Saudita és responsable en virtut del dret dels drets humans". L'Aràbia Saudita no va cooperar amb la relatora especial Callamard durant la seva investigació.

El judici que s'està duent a terme a l'Aràbia Saudita contra 11 sospitosos acusats d'implicació en l'assassinat de Jamal Khashoggi, que va començar al gener de 2019, s'està celebrant a porta tancada i sense cap tipus de transparència. A banda de l'assistència de diplomàtics, les autoritats saudites no han permès una observació independent dels procediments judicials. Cinc acusats s'enfronten a la pena de mort a petició de la fiscalia.

Fins al moment no s'ha revelat informació sobre la manera en què es va dur a terme la investigació, sobre si els acusats han tingut accés adequat a assistència lletrada i altres garanties processals i, el més important, sobre on es troben les restes de Jamal Khashoggi i si seran retornats a la seva família.

Amnistia Internacional porta molt temps documentant greus deficiències que afecten al sistema de justícia penal saudita, inclosos els llargs períodes de detenció sense càrrecs ni judici, la falta d'accés a assistència lletrada durant la investigació, l'ús de càrrecs vagues i no codificats que no semblen delictes recognoscibles, i pressions a les persones detingudes perquè signin "confessions" i acceptin penes predeterminades de presó amb la finalitat d'evitar una detenció arbitrària prolongada. La falta d'independència, transparència i imparcialitat del poder judicial ha provocat que el sistema de justícia penal saudita quedi molt per sota del dret i les normes internacionals de drets humans.

"En vista dels gravíssims i permanents motius de preocupació entorn del procés degut i el judici just a l'Aràbia Saudita, les autoritats saudites han de permetre immediatament l'accés d'observadors independents a aquest judici; sense aquesta mesura, es tractarà simplement d'una altra farsa judicial que no farà retre comptes a tots els responsables d'ordenar i cometre l'assassinat, i serà una violació del dret de la família i la població saudita en general a saber què li va succeir a Jamal Khashoggi -sota la vigilància- de Mohamed bin Salman", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

Violacions constants de drets humans

Des de l'assassinat de Khashoggi, hi ha hagut una repressió incessant contra defensors i defensores dels drets humans, periodistes i organitzacions de la societat civil. S'ha acusat i jutjat defensores dels drets humans pel seu activisme pacífic de drets humans i pel seu treball d'incidència en favor dels drets de les dones al país. Encara que en els últims mesos s'han alliberat temporalment diverses activistes, Loujain al Hathloul, Samar Badawi, Nassima al Sada i Nouf Abdulaziz romanen en detenció arbitrària des de maig de 2018. Almenys 14 activistes de la societat civil, escriptors i familiars d'activistes sota custòdia van ser també detinguts arbitràriament fa gairebé sis mesos i romanen en detenció sense càrrecs.

La pena de mort s'ha utilitzat com a arma política contra la minoria xiïta en una esgarrifosa execució col·lectiva de 37 homes, la majoria pertanyents a la minoria xiïta de l'Aràbia Saudita, aquest mateix any. Almenys altres 14 executats havien estat declarats culpables de delictes relacionats amb la seva participació en manifestacions contra el govern celebrades a la Província Oriental d'Aràbia Saudita, la població de la qual és de majoria xiïta, entre 2011 i 2012. Aquests 14 homes van sofrir perllongats períodes de detenció tot esperant judici i van dir al tribunal que els havien torturat o sotmès a maltractaments per obtenir ?confessions?. Entre les persones executades està també Abdulkareem a l'Hawaj, un jove xiïta que va ser detingut quan tenia 16 anys i que va ser declarat culpable de delictes relacionats amb la seva participació en protestes contra el govern.

Amnistia Internacional segueix fent campanya en favor de tres joves -Ali al Nimr, Dawood al Marhoon i Abdullah al Zaher-? que romanen condemnats a mort i en perill imminent d'execució. Tots ells eren menors de 18 anys al moment dels seus presumptes delictes. El dret internacional prohibeix terminantment l'ús de la pena de mort contra persones que anessin menors de 18 anys al moment del delicte.

Informació complementària

Dimecres 2 d'octubre, el moviment d'Amnistia celebrarà una sèrie d'esdeveniments per commemorar el primer aniversari de l'assassinat de Jamal Khashoggi:

  • Amnistia Internacional Turquia participarà en un esdeveniment davant el consolat saudita a Istanbul per commemorar el primer aniversari de la mort de Jamal Khashoggi.
  • Amnistia Internacional Espanya paraticipará en un acte davant de l'ambaixada d'Aràbia Saudita a Madrid per demanar justícia en el primer aniversari de la mort de Jamal Khashoggi.
  • Amnistia Internacional Regne Unit acollirà un esdeveniment a la seva seu de l'est de Londres per llançar un nou llibre sobre l'assassinat de Jamal Khashoggi.
  • Amnistia Internacional Noruega planeja un esdeveniment de "escena del crim" davant de l'ambaixada saudita a Oslo. El dia de l'esdeveniment, totes les persones que participin es posaran en fila vestides com a investigadors/as de l'escena del crim i demanaran permís per comprovar les instal·lacions de l'ambaixada.
  • Amnistia Internacional Països Baixos planeja canviar el nom del carrer on es troba l'ambaixada saudita a l'Haia pel de "Canal Khashoggi". El defensor dels drets saudita Yahya Assiri descobrirà oficialment la placa amb el nom del carrer.
  • Amnistia Internacional Bèlgica (secció flamenca i francesa) planeja canviar els cartells del carrer entorn de l'ambaixada saudita a Bèlgica per convertir-la en el "Carrer Khashoggi".
  • Amnistia Internacional Estats Units va participar en un acteen Capitol Hill. El 2 d'octubre se celebrarà una vigília amb espelmes davant de vl'ambaixada saudita a Washington DC per commemorar el primer aniversari de l'assassinat de Jamal Khashoggi.