Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Per què Amnistia Internacional no assisteix a la farsa de les reunions del C-20

© Amnesty International

El Fòrum de la Societat Civil (C-20), que enguany organitza l'Aràbia Saudita, és un intent absurd dels nous amfitrions del G-20 de netejar el seu terrible historial de drets humans, ha afirmat Amnistia Internacional.

Amnistia ha publicat una declaració conjunta amb Transparència Internacional i Civicus en la qual explica per què enguany no participarà en el procés del C-20, un cicle de reunions preparatòries prèvies a la cimera anual del G-20 que va començar ahir amb una "reunió inicial" de tres dies.

"Se suposa que el C-20 ofereix una plataforma perquè les veus de la societat civil de tot el món influeixin en l'agenda del G-20. ja que l'Aràbia Saudita ha empresonat la majoria dels seus activistes independents, les úniques organitzacions saudites presents seran les afins al govern, la qual cosa converteix tot el procés en una farsa", ha explicat Netsanet Belay, director d'investigació i incidència d'Amnistia Internacional.

"El C-20 de Riad és una farsa. No podem participar en un procés violentat per un Estat que censura qualsevol llibertat d'expressió, criminalitza l'activisme en favor dels drets de les dones i les minories, així com l'homosexualitat, i tortura i executa els qui el critiquen"

L'Aràbia Saudita es va fer càrrec de la presidència del G-20 al desembre de 2019. Darrerament el país ha invertit grans summes en campanyes de relacions públiques per millorar la seva imatge i ha estat amfitrió de diversos grans esdeveniments esportius que han atret visitants internacionals. Però rere aquesta façana treballada amb detall, l'historial de drets humans d'Aràbia Saudita és tan terrible com sempre.

L'Aràbia Saudita és responsable de l'execució extrajudicial del periodista i crític pacífic Jamal Khashoggi. Mes d'un any després del seu assassinat, a l'octubre de 2018, no s'ha fet justícia ni s'ha retut comptes per la seva mort.

Les principals activistes en favor dels drets de les dones del país segueixen sent empresonades i jutjades per promoure'ls. Desenes de persones més, entre les quals defensors i defensores dels drets humans, han estat condemnades a llargues penes de presó pel seu activisme pacífic o han passat fins a un any i mig detingudes arbitràriament sense càrrecs. Les autoritats de l'Aràbia Saudita també han dut a terme execucions després de judicis injustos i tortura i altres maltractaments infligits de forma habitual sota custòdia.

Informació general

El procés del C-20 dirigit per l'Aràbia Saudita ha començat per no garantir els principis fonamentals del C-20. El nomenament dels presidents dels grups de treball i els diversos comitès ha estat opac i no consultiu, i s'han pres decisions arbitràries que han exclòs grups internacionals amb experiència. El procés del C-20 dirigit per la Fundació Rei Khalid, que està vinculada a la família real saudita, no pot ser considerat transparent, inclusiu ni participatiu. Les autoritats saudites no permeten l'existència de partits polítics, sindicats ni grups de drets humans independents, i per tant és impossible que les reunions del C-20 siguin els debats lliures i oberts que han de ser.