Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Amnistia Internacional visita les víctimes de l'huracà 'Maria', abandonades per Trump

Imatge: AP Photo/Ramon Espinosa

El nou secretari general d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo, visitarà Puerto Rico per cridar l'atenció sobre els problemes de drets humans de l'illa i mostrar la solidaritat amb activistes de drets humans i persones supervivents del Maria, en complir-se el 20 de setembre el primer aniversari del pas de l'huracà.

"Un any després que l'huracà Maria devastés l'illa, el president dels EUA, Donald Trump, ha demostrat una vegada i una altra el menyspreu pel poble de Puerto Rico, en negar els danys que es van produir, insultar les víctimes i mentir sobre una xifra de morts que impacta per la seva magnitud", ha assenyalat Kumi Naidoo.

"La patètica reacció de Trump a aquesta tragèdia i el fracàs imperdonable del seu govern en termes de donar a les persones afectades una resposta adequada són una prova més de menyspreu absolut de Trump pels drets humans".

"Pot ser que els porto-riquenys hagin estat abandonats pel govern federal i per les autoritats de l'illa quan més necessitaven ajuda, però els i les activistes i altres membres de la comunitat han demostrat una resiliència increïble en els seus esforços per reconstruir. Vull reunir-me amb ells i dir-los que els set milions de membres d'Amnistia Internacional d'arreu del món se solidaritzen amb ells i elles, i que no permetre, que es passin per alt les injustícies que han sofert".

Per commemorar el primer aniversari de l'huracà Maria, Amnistia Internacional ha publicat un reportatge basat en investigacions sobre el terreny a Puerto Rico, que inclou entrevistes amb líders i lideresses comunitaris i amb persones les llars de les quals van patir greus danys pel pas de l'huracà.

Xifra oficial de morts de 2.975 persones

Maria, l'huracà més potent que ha assotat a Puerto Rico en gairebé un segle, va tocar terra el 20 de setembre de 2017 i va agreujar la destrucció causada unes setmanes abans per l'huracà Irma. El 28 d'agost de 2018, el governador de Puerto Rico va modificar la xifra oficial de morts, que va passar de 64 a 2.975. El president Trump ha negat en reiterades ocasions les xifres, però són diversos els estudis que estimen que la xifra de morts pot haver estat encara més alta

Un any després del pas de l'huracà Maria, desenes de milers de persones a Puerto Rico segueixen vivint sota lones blaves, previstes com a sostre temporal. Després d'una decisió del 30 d'agost d'un tribunal federal, els porto-riquenys que havien estat temporalment traslladats al territori continental dels Estats Units van perdre el 15 de setembre les ajudes a l'habitatge que obtenien de l'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències.

La setmana passada, Amnistia Internacional va instar les autoritats federals nord-americanes a obrir una investigació independent de la resposta de les autoritats a l'huracà Maria, en conèixer-se noves revelacions d'una acumulació massiva d'aigua potable sobre la pista de l'aeroport de Ceiba, sense cap senyal que aquest aigua s'hagi distribuït aquests mesos entre la població durament afectada per l'huracà.

Més del 44% de la població de Puerto Rico viu en la pobresa, en comparació de la mitjana nacional nord-americana d'aproximadament el 12%.