Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional recorda al Ministre Marlaska que actuar al marge dels tractats internacionals posa en risc la vida de persones

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dimarts en la seva compareixença al Congrés dels Diputats. Foto: FERNANDO ALVARADO (EFE)

Davant la sentència del Tribunal Suprem, que ha posat de manifest que van ser il·legals les devolucions de desenes de menors de Ceuta al Marroc, realitzades l'agost de 2021, i autoritzades pel Ministre d'interior i les autoritats de Ceuta sense cap mena de procediment administratiu, l'organització assenyala:

“Sembla que necessitem recordar-li una vegada més al Ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que actuar al marge de la Llei i dels Tractats internacionals de drets humans posa en risc la vida de les persones. Així l'hi hem dit diverses organitzacions de drets humans, i així ho acaba de confirmar el Tribunal Suprem”, denúncia Virginia Álvarez, investigadora sobre migració en Amnistia Internacional Espanya.

“El propi Tribunal se sorprèn que les devolucions es duguessin a terme al·legant una simple conversa entre funcionaris, quan els procediments administratius no poden sorgir de la voluntat dels treballadors públics. I es lamenta que es posés així en perill la integritat física i moral dels menors, contravenint així les obligacions d'Espanya en matèria de drets humans. Des d'Amnistia Internacional estem d'acord amb el que assenyalat el Tribunal Suprem, i considerem que el Ministre Marlaska ha d'assumir les seves responsabilitats d'una vegada per sempre. Amb aquesta expulsió, Espanya a més va vulnerar el Conveni Europeu de Drets Humans, ja que va realitzar una expulsió col·lectiva fruit d'una decisió indiscriminada de les autoritats”, declara Virginia Álvarez.

Entre el 17 i 18 de maig de 2021 van entrar a la ciutat de Ceuta unes dotze mil persones procedents del Marroc, entre les quals almenys 1.500 menors. Amnistia Internacional ja va demanar en aquell moment que es paralitzessin les devolucions mentre no es complissin les garanties de protecció.

A més, l'organització porta temps exigint investigacions del que va passar, tant al Tarajal (on van morir, almenys 14 migrants) com a Melilla (on van morir almenys 37 persones i desenes d'elles continuen desaparegudes), exigint que s'aturin les expulsions sumàries i col·lectives.