Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional lliura 5.500 roses a l'ambaixada colombiana per a les mares de Soacha

Les roses, a les portes de l'ambaixada
Les roses, a les portes de l'ambaixada © Rocío Carneros / AI

L'organització ha portat també un ram de roses al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè no s’oblidi de les Mares de Soacha en la cimera Unió Europea - Amèrica Llatina i Carib que té lloc avui i demà a Madrid.

Amnistia Internacional ha realitzat avui a l’ambaixada de Colòmbia a Madrid un lliurament de les roses rebudes a través de la ciberacció “Regala una rosa. Regala esperança” a www.actuaambamnistia.org. Amb poc menys de 20 dies, la gent ha donat 5.500 roses i ha escrit més de 20.000 missatges de suport adreçats a les Mares de Soacha, els fills de les quals van ser executats extrajudicialment per l’exèrcit colombià el 2008, i que encara no han pogut obtenir justícia.

Amnistia Internacional ha inundat l’ambaixada de Colòmbia de roses coincidint amb la Sisena Cimera Unió Europea - Amèrica Llatina i Carib (UE - ALC), que se celebra a Madrid durant avui i demà. Amb motiu d’aquesta cimera, l’organització ha lliurat també un ram de roses i una carta a José Luis Rodríguez Zapatero per reclamar a la Presidència espanyola de la UE que, segons les seves pròpies Directrius sobre Defensors dels Drets Humans, expressi la seva preocupació per la persecució que pateixen les Mares de Soacha i exigeixi a les autoritats colombianes mesures per garantir-ne la seguretat.

Al 2008, l’exèrcit de Colòmbia va matar més d’una dotzena de joves i els seus cadàvers es van presentar en la seva majoria com els de “guerrillers morts en combat”. Des que es van descobrir les fosses comunes en què van ser enterrats alguns d’aquests joves, les seves mares lluiten incansablement per obtenir justícia, i en el camí han hagut d’afrontar amenaces, assetjament i vigilància amb la única fi de silenciar-les.

Amb les 5.500 roses lliurades avui, AI demana al Govern de Colòmbia que:
•           Ordeni investigacions imparcials sobre les amenaces rebudes per les Mares de Soacha i els seus familiars, faci públics els resultats i porti els responsables davant la justícia;
•           Emprengui accions per garantir la seguretat de totes les famílies de les víctimes;
•           Ordeni investigacions completes i imparcials sobre les denúncies d’execucions extrajudicials comeses per membres de les forces de seguretat, i acabi amb la impunitat dels botxins.

Regala una rosa, regala esperança

“Matar un membre de la guerrilla” tenia premi. El soldat que ho feia podia rebre diners, dies de permís i una carta de felicitació dels seus superiors. En 2008 es descobria que membres de les Forces de Seguretat havien executat extrajudicialment desenes d’homes joves de Soacha, localitat propera a Bogotà, la qual cosa va obligar al Govern a reconèixer que les Forces de Seguretat eren responsables d’aquestes morts i a adoptar mesures per abordar el problema. Els homicidis van ser falsament presentats per l'Exèrcit com “guerrillers o paramilitars morts en combat”. Els joves havien estat atrets amb promeses de treball al nord de Colòmbia i, posteriorment, van ser assassinats.

Al 2008, 27 oficials de l’exèrcit van ser expulsats, va dimitir el cap de l’Exèrcit i la Fiscalia General va iniciar una investigació sobre al voltant de 2.000 execucions extrajudicials que podrien haver estat comeses per membres de les Forces de Seguretat durant les últimes dècades. Al llarg de 2009 desenes de membres de les forces de seguretat van ser detinguts en relació amb aquestes morts.

No obstant això, al gener de 2010, 31 d’aquests soldats van ser alliberats pels tribunals per “venciment de termini”, és a dir, perquè s’havia superat el termini per a la celebració d’un judici oral i la llei estableix en aquests casos l’alliberament immediat dels detinguts. Això mateix podria ocórrer amb altres detinguts, i que els crims quedessin en la més absoluta impunitat.
Per a més informació, vegeu: •           DOCUMENTACIÓ. Colòmbia. Buscando Justicia: Las Madres de Soacha, Amnistia Internacional, gener de 2010
•           CIBERACCIÓ: Regala una rosa, regala esperança