Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia Internacional denuncia el desemparament judicial que pateixen les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme


Presentació a Buenos Aires de l'informe “Casos tancats, ferides obertes”. L'organització demana a l'Argentina que continuï investigant aquests crims












Arguments contraris al dret internacional






Recomanacions:



Al govern i al Parlament espanyol:


  • Iniciar el procés d'adhesió a la Convenció sobre la Imprescriptibilitat dels Crims de Guerra i dels Crims de Lesa Humanitat de Nacions Unides.
  • Adoptar mesures immediates per aplicar plenament les recomanacions dels òrgans internacionals en relació a la Llei d'Amnistia i a la imprescriptibilitat dels crims de dret internacional- incloses les recomanacions del Comitè de Drets Humans, el Consell d'Europa, el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries i el Comitè contra la Tortura.

Al Poder Judicial espanyol:

  • Confirmar en les seves sentències que els crims de dret internacional no estan subjectes ni a amnistia ni a prescripció, independentment de quina hagi estat la data de la seva comissió.
  • Centralitzar la informació de tots els procediments de la Guerra Civil i el franquisme oberts per la justícia espanyola.
  • El Tribunal Suprem en particular, hauria de rectificar la seva decisió, fent una interpretació del principi de legalitat conforme el dret internacional i reconeixent que correspon als jutges espanyols - en concurrència amb qualsevol altre tribunal estranger - d'investigar els crims contra la humanitat comesos durant la Guerra Civil i el franquisme. I tot això, a més, sense perjudici de les investigacions que, basades en el principi de jurisdicció universal, ja han estat promogudes en altres Estats, com l'Argentina.

Al Ministeri Fiscal:
  • Actuar d'ofici promovent la investigació i persecució dels crims  de dret internacional

Al Poder Judicial argentí:
  • Continuar la investigació dels crims de dret internacional comesos a Espanya en el passat, sense dilació. En particular, el Jutjat Nacional Criminal i Correccional Federal Nº1 hauria de continuar amb la causa Nº 4.591/2010 (A12.447),  en la qual s'investiga la possible comissió de fets de genocidi i/o lesa humanitat durant la Guerra Civil espanyola i el franquisme.
Més informació: Resum de l'informe