Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Algèria: no a l'ús excessiu de la força en manifestacions pacífiques

Les forces de seguretat algerianes han d'abstenir-se de fer ús excessiu o innecessari de la força per dissoldre manifestacions pacífiques convocades en contra de la campanya del president Abdelaziz Buteflika per ser reelegit per cinquena vegada, ha manifestat Amnistia Internacional davant una nova onada de protestes previstes per a matí en tot el país.

Des del 22 de febrer han tingut lloc a tot el país un seguit de manifestacions en general pacífiques, entre les quals protestes de professionals del dret, estudiants i periodistes, en contra que el president Buteflika, que porta gairebé 20 anys en el poder, renovi per cinquena vegada el seu mandat en les properes eleccions presidencials del 18 d'abril.

"Per l'augment de la tensió enmig de les creixents protestes, fem una crida a les autoritats algerianes perquè actuïn amb moderació, respectin els drets humans d'els qui participen en les manifestacions i no facin ús excessiu ni innecessari de la força per reprimir protestes pacífiques", ha assenyalat Magdalena Mughrabi, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Els ulls del món estan posats ara mateix a Algèria, i la manera en què el govern decideixi respondre a aquestes manifestacions serà una prova decisiva del seu compromís amb el respecte del dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica".

"Les forces de seguretat només han de fer ús de la força com a últim recurs, i fins i tot llavors han d'emprar-la únicament de manera proporcionada i si és absolutament necessari".

La gran majoria de les protestes han estat pacífiques, si bé hi ha hagut manifestants que han llançat pedres després que els agents encarregats de fer complir la llei utilitzessin gas lacrimògen.

Les autoritats d'Algèria han deixat que tinguin lloc les manifestacions malgrat la prohibició general de les protestes a la capital, Alger, des del 2001.

No obstant això, des del seu inici, el divendres de la setmana passada, s'han detingut almenys 41 manifestants, segons xifres oficials. La majoria d'aquestes persones van estar detingudes arbitràriament durant unes hores abans de ser posades en llibertat. A més, avui s'ha detingut almenys quatre periodistes que estaven participant en una manifestació en favor de la llibertat de premsa i n'informaven; també han quedat en llibertat poc després.

"Sotmetre manifestants a assetjament per mitjà de detencions arbitràries o processaments constitueix una violació flagrant del dret a la llibertat d'expressió i reunió. Les autoritats algerianes han de garantir que la seva actuació no incompleix el que es disposa en la pròpia Constitució d'Algèria ni les obligacions internacionals del país", ha afegit Magdalena Mughrabi.

"Han de garantir també el dret a la llibertat de circulació dels qui participen en les manifestacions i assegurar-se que els periodistes poden informar-ne lliurement, sense que se censuri la informació dels mitjans de comunicació".