Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: temor de tortures per la transferència de detinguts a Bagram des de la jurisdicció dels EUA

Centenars de presoners afganesos estan retinguts a la coneguda presó. Pule-Charkhi © Amnistia Internacional

Les autoritats afganeses han assumit el control de les operacions relacionades amb els detinguts a la base aèria nord-americana de Bagram, al nord de Kabul, de les quals abans s'ocupaven les forces armades nord-americanes. Donat l'historial de tortura i altres violacions de drets humans comeses per les forces de seguretat de l'Afganistan, Amnistia Internacional veu amb profunda preocupació la transferència dels detinguts de Bagram a la custòdia afganesa.


Continua sense conèixer-se amb certesa el grau d'influència dels EUA sobre els casos de detinguts concrets de Bagram. No obstant això, s'ha informat que les autoritats afganeses s'han fet càrrec de la custòdia, utilitzant un sistema de detenció administrativa inspirat en el règim de detenció nord-americana a Bagram, dels aproximadament 3.000 ciutadans afganesos que estaven al centre de detenció de Bagram el 9 de març d'aquest any, quan es va concloure l'acord de transferència.

Pel que sembla, més de 600 detinguts que, segons els informes, han estat portats a la base des de març continuen sota la jurisdicció militar nord-americana, el mateix que els casos d'uns 50 no nacionals afganesos reclosos actualment a la base, alguns dels quals porten anys sota la custòdia d'Estats Units.

Amnistia Internacional i altres entitats han informat amb anterioritat sobre l'ús de la tortura i altres maltractaments, amb impunitat, per la Direcció nacional de Seguretat de l'Afganistan i altres autoritats afganeses. La transferència de detinguts té lloc només una setmana després que el president Karzai proposés a Assadullah Khalid com a nou director de la Direcció nacional de Seguretat (http://amnesty.org/es/library/info/asa11/015/2012/es), malgrat els nombrosos informes sobre la seva presumpta implicació en actes de tortura i homicidis il·legítims en els últims 10 anys.

Tal com ha documentat l'ONU, els abusos comesos per les forces de seguretat afganeses contra presumptes insurgents, inclosos combatents talibans, són especialment abundants, i molts són colpejats amb mànegues de goma i reben amenaces d'agressió sexual.

Amnistia Internacional ha rebut informes creïbles segons els quals, després de la transferència, les autoritats afganeses tenen previst alliberar alguns caps talibans destacats que estan reclosos a Bagram, en el marc de les iniciatives de pau en curs amb els talibans. Existeixen dades de caràcter públic que indiquen que algunes d'aquestes persones podrien haver estat involucrades en crims de dret internacional, inclosos crims de guerra, contra civils.

No obstant això, el govern afganès té l'obligació d'investigar tot individu implicat en aquestes denúncies abans de procedir al seu alliberament, i quan existeixin prou indicis admissibles, posar-lo a disposició de la justícia en compliment de les normes internacionals i sense que se li pugui imposar la pena de mort.

Les autoritats afganeses han d'assegurar-se així mateix que totes les denúncies creïbles de violacions de drets humans com a tortura i homicidi il·legítim comeses per les seves pròpies forces de seguretat s'investiguen de manera exhaustiva i que es posa sense demora a la disposició de la justícia als presumptes autors.

Amnistia Internacional insta el govern de l'Afganistan a reformar el sistema de detenció i de justícia penal. Aquestes reformes inclouen posar fi al sistema de detenció administrativa que les autoritats han instituït a Bagram i introduir unes salvaguardes de drets humans mínimes que es compleixin i es respectin en la pràctica per a tots els detinguts i sospitosos en els procediments penals.

L'absència de rendició de comptes plena i d'accés a recursos per a les violacions de drets humans comeses per personal dels Estats Units contra detinguts a Bagram des del 2002 forma part d'una inacció més àmplia de les autoritats nord-americanes pel que fa a posar fi a la impunitat per aquestes violacions, inclosos els crims de dret internacional de tortura i desaparició forçada, comesos en el context de la lluita contra el terrorisme des de l'11 de setembre del 2001. Amnistia Internacional reitera la seva crida als Estats Units perquè compleixi amb les seves obligacions internacionals pel que fa a investigar plenament i posar a la disposició de la justícia als responsables d'aquestes violacions comeses en aquest context durant els últims 10 anys.