Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

17 de maig: Dia Internacional Contra l'Homofòbia

16/5/06 - Amnistia Internacional se suma als esforços per impulsar el 17 de maig com a Dia Internacional contra l'Homofòbia.

amnistia amni, 

Amnistia Internacional se suma als esforços de les principals organitzacions de defensa dels drets humans de persones homosexuals, bisexuals i ?transgènere?, per impulsar el 17 de maig com a Dia Internacional contra l'Homofòbia. L'Organització mundial de la salut (OMS) va convertir aquesta data en històrica quan, el 1990 va fer desaparèixer l'homosexualitat com trastorn mental de la Classificació Internacional de malalties.

 

Coincidint amb aquesta data, Amnistia Internacional denuncia que l'homofòbia és encara una forma de discriminació àmpliament estesa al llarg dels cinc continents: molts règims totalitaris continuen perpetrant deportacions i assassinats; se segueixen succeint execucions ?legals? o extrajudicials emparades o tolerades per diversos estats i grups armats d'oposició i en moltes societats els drets econòmics, socials i culturals de les persones lesbianes, gais, bisexuals i ?transgènere? són lluny d'equiparar-se als de les persones heterosexuals.

 

 

 

Nou cas de discriminació per orientació sexual al Camerun

 

El 13 de març de 2006, 12 alumnes de l?Eyenguè Nkongo College de Deido Plage a Douala, Camerun, van ser expulsades després de ser acusades de formar part d'una ?xarxa lesbiana? existent a l'escola.

 

Les alumnes van ser expulsades després que es prengués la decisió en el consell de disciplina de l'escola, basada en investigacions portades a terme per les autoritats escolars. La decisió d'expulsar-les sembla ser que va ser presa després d'una reunió de l'Associació de Pares i Professors (PTA) i va ser aprovada pel delegat Provincial d'Educació Secundària de Littoral. Pel que sembla, les investigacions es van iniciar després que una alumna informés a les autoritats escolars que una altra alumna l'havia acorralat sexualment. També s'informa que les dues alumnes van reconèixer ser lesbianes i van revelar a les autoritats les identitats d'altres alumnes suposadament lesbianes. No hi ha cap indicació que alguna de les alumnes realitzés actes sexuals a l'escola.

 

Les circumstàncies que van conduir a l'expulsió de les 12 alumnes van ser publicades per diversos mitjans de comunicació camerunesos encara que els noms no es van esmentar. A Amnistia Internacional li preocupa que la decisió d'expulsar les 12 alumnes i la publicitat que va envoltar l'expulsió pugui impedir de fet la matriculació d'alumnes a escoles de Camerun violant d'aquesta forma el seu dret a l'educació.

 

Amnistia Internacional denuncia l'homofòbia endèmica de Camerun i insta a les autoritats cameruneses que respectin i apliquin els drets humans de tothom. L'organització també està preocupada pel pànic moral que està duent a assenyalar a coneguts o suposats gais i lesbianes del país. Hi ha denúncies sobre escoles que estan informant la policia sobre estudiants sospitosos de ser gais o lesbianes perquè se'ls investigui penalment. L'homosexualitat és il?legal a Camerun i les condemnes poden oscil?lar entre 6 mesos i 5 anys de presó.

 

La secció espanyola d'Amnistia Internacional llança una ciberacció accessible des de la pàgina web www.actuaconamnistia.org perquè la ciutadania pugui mostrar el seu rebuig a l'expulsió d'aquestes dotze alumnes.

 

 

 

Amnistia Internacional i l'editorial Egales presenten el llibre ?Sexo, Amor y Homofobia?

 

Sexo, Amor y Homofobia, Vidas de lesbianas, gais, bisexuales y transgénero disponible a les llibreries a partir del 18 de maig, repassa per capítols i de la A a la Z els temes més importants que afecten la realitat de lesbianes, gais, bisexuals i ?transgènere? (LGBT), amb les idees i prejudicis que condicionen la vida de milions de persones que pertanyen a aquest col?lectiu. A més, ofereix una visió panoràmica de la situació actual de violacions dels drets de les minories sexuals al món i les lluites perquè aquesta situació millori.

 

Aquest llibre constitueix una aportació més a l'esforç continu per defensar els drets de lesbianes, gais, bisexuals i ?transgènere?. Com afirma l'autora del llibre, Vanessa Baird, ?cada vegada que una persona qüestiona el prejudici, l'odi i la desigualtat, la humanitat dóna un altre pas, petit però significatiu, cap a la creació d'un món més just?.

 

Amnistia Internacional i l'editorial Egales convoquen els mitjans de comunicació i el públic en general a la presentació d'aquest llibre dijous que ve 18 de maig de 2006 a les 19:30h a la Llibreria Berkana de Madrid (C. Hortaleza, 64, metro Gran Via).

 

A l'acte hi participaran:

 

? Mili Hernández, co-responsable de la Llibreria Berkana i de l'Editorial Egales.

? Vanessa Baird, autora de Sexo, Amor y Homofobia, Vidas de lesbianas, gais, bisexuales y transgénero.

? Leonardo Fernández, coordinador de Minories Sexuals d'Amnistia Internacional.

 

(16/05/2006)