AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
Xarxa d'escoles pels drets humans
El joc dels refugiats (joc de taula)
Intenta posar-te en la pell d'una persona que ha hagut de fugir de casa seva i que busca seguretat com a refugiada en un altre país, lluny de la guerra o d'altres conflictes que atemptin contra la seva integritat

Objectiu: Es pot  jugar al joc i prou, això ja permet una aproximació al món de les persones refugiades, però les activitats que es proposen poden ajudar a entendre millor i aprofundir més en la situació i les dificultats d'aquestes persones.

Edat: a partir de 10 anys (segons les edats, s'han d'adaptar el tipus i la complexitat de les preguntes i debats proposats)

Material necessari: tauler, dau i fitxes


Tauler per a imprimir, 3000 x 2119 píxels (1950kb)

Activitat 1

Objectiu: entendre millor la diferència entre persones migrants i refugiades.

Demana als participants que, en parelles, escriguin les raons per les quals la gent pot abandonar la seva casa. Escriu les respostes a cada una de les columnes:
 
Persones que abandonen la seva casa voluntàriament
Persones que es veuen obligats a fugir de casa seva
.
.
.
.
.

Preguntes per al debat:

 • Has viatjat alguna vegada a l'estranger?
 • En cas afirmatiu, estaves espantat quan eres a la frontera? Per què?
 • Alguna vegada has conegut una persona refugiada que hagi estat reubicada al teu país? D'on venia? Per què va abandonar el seu país de naixement? Com va ser el seu viatge? Quan va arribar? Com va viure el procés de reubicació?
 • Activitat 2

  Objectiu: entendre des d'una perspectiva diferent la situació de les persones refugiades

  Mira el vídeo d'Amnistia Internacional "Cuando no existes" (2 minuts):

  https://www.youtube.com/watch?v=ySgpQ3d37fk

  Preguntes per al debat sobre el vídeo:

 • T'ha sorprès el vídeo? Per què?
 • Com t'has sentit després de veure'l?
 • Quin creus que és el missatge d'Amnistia Internacional en aquest vídeo?
 • Creus que alguna vegada podries veure't en la situació de les persones que apareixen en el vídeo?
 • Què t'agradaria trobar en arribar a un altre país després d'un viatge llarg i perillós?

 • Informació complementària


  A tot el món, més de 60 milions de persones s'han vist obligades a fugir de casa seva com a conseqüència d'un conflicte o de violacions generalitzades de drets humans. Han hagut de deixar enrere amics, familiars i feines per buscar asil. El camí fins a la seguretat i una nova llar és perillós i està ple d'obstacles. El 86% per cent de les persones refugiades es troben en països en desenvolupament que no tenen els recursos econòmics, infraestructures i estabilitat necessaris per oferir-los l'atenció que necessiten. Aquestes persones poden passar molts anys, fins i tot decennis, en camps de refugiats/des mentre esperen a ser reubicats. Només 27 països van oferir places de reubicació el 2014 a un total de 105.200 persones, una petita part del que es necessita! L'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) i Amnistia Internacional estan demanant als països desenvolupats que compleixin amb la seva obligació i admetin més persones refugiades per alleujar la càrrega que actualment suporten països en
  desenvolupament més pobres.

  Preguntes i respostes

  Quina és la diferència entre sol·licitant d'asil i refugiat?

  Sol·licitant d'asil: persona que s'ha vist obligada a fugir del seu país i buscar protecció, però que la seva petició per obtenir la condició de refugiat no s'ha avaluat.

  Amnistia Internacional sosté que les persones sol·licitants d'asil:
  Refugiat/a: Persona que ha fugit del seu país perquè té raons fundades per témer patir persecució, però el seu govern no pot protegir-la o no té intenció de fer-ho. Els procediments d'asil tenen per objecte determinar si la situació de la persona s'ajusta o no a la definició jurídica de refugiat. Quan un país reconeix a una persona com a refugiat li ofereix protecció internacional en substitució de la protecció del seu país d'origen.
  Amnistia Internacional sosté que les persones refugiades:


  D'on fugen, per què, quins perills corren les persones refugiades?

  De quins països fuig la gent?
  La població civil fuig de països on hi ha un conflicte i violacions generalitzades de drets humans, especialment al Pròxim Orient, Àfrica subsahariana i el sud-est asiàtic. Actualment Síria és el país que està generant més persones desplaçades, seguit de l'Afganistan i de Somàlia.

  Per què fuig la gent de casa seva?
  Milions de persones es veuen obligades a fugir de la violència armada o de la persecució que pateixen per motius polítics, religiosos o d'un altre tipus. El seu viatge a una destinació més segura és sovint llarg i perillós, i moltes d'elles no aconsegueixen arribar-hi.

  Hi ha molts nens sol·licitants d'asil i refugiats?
  Segons dades d'ACNUR, el 20% de les persones que arriben a Europa a través del Mediterrani són nens i nenes.

  Per què és tan perillós per als sol·licitants d'asil viatjar pel mar?
  Sovint els vaixells es caracteritzen per l'amuntegament extrem, no són segurs per recórrer distàncies llargues i els traficants no compten amb l'experiència ni el coneixement necessaris, fet que provoca que algunes embarcacions bolquin i la gent s'ofegui. Les persones vulnerables poden ser explotades més fàcilment per traficants i les dones en particular corren perill de patir violència sexual. Amnistia Internacional calcula que 8.000 persones van poder ser abandonades en embarcacions en el sud-est asiàtic al maig de 2015.

  Quantes persones moren en aquests viatges?
  És difícil saber-ne la xifra amb exactitud. ACNUR calcula que el 2014 més de 3.500 persones es van ofegar al Mediterrani.

  Què cal?
  Que aquestes persones tinguin rutes legals i segures amb les quals arribar, que evitin morts en rutes perilloses i garantir l'accés quan arribin.
   


  vuelve al inicio