Principal > Recursos > CINE > Fragments de pel.lícules > Fitxes

El cine i els drets humans - Fragments de pel.lícules

Tema: conflictes i ús de la violència
2001: Una odisea del espacio (A Space Odyssey)
Fragment:  els primats armats fan fora de la bassa els primats desarmats
Any: 1968
Durada: 139'
Direcció: Stanley Kubrick.
País: Regne Unit.
Edat: Totes les edats.
Argument: Narra diferents períodes de la història de la humanitat, a través de diferents escenaris. Fa milions d'anys, abans de l'aparició de "l'homo sapiens", uns primats descobreixen un monòlit que els condueix a un estadi d'intel.ligència superior. Milions d'anys després, un altre monòlit enterrat desperta l'interès dels científics. HAL 9000, una màquina d'intel·ligència artificial, és l'encarregada de tots els sistemes d'una nau espacial tripulada durant una missió de la NASA.

Sobre l'activitat

Durada de l'activitat: 60 minuts.
Durada aproximada de l'escena: 6 minuts.
Inici del fragment: Un primat s'entreté sol manipulant un os (just després d'una breu aparició del monòlit). (minut 16 aprox.).
Final del fragment: Interior de l'avió: al costat del passatger un bolígraf es mou alliberat de la gravetat (minut 22 aprox.).

Explicació de l'escena

Un primat manipula un os i descobreix que pot servir per trencar altres ossos. A continuació, se'l veu menjant carn, i després tot el grup també menja carn. Els primats armats amb els ossos s'acosten a un altre grup que no en tenen, i d'un cop d'os el líder del grup armat mata el líder del segon grup. Els agressors ocupen la bassa que ocupaven els altres. El seu líder llença l'os amunt, i l'escena enllaça amb l'inici de les imatges de l'espai; apareix l'avió i, a dins, un passatger.

Utilitats de l'escena

Preguntes per als/les alumnes (activitat escrita) o altres temes per fer un debat
.

vuelve al inicio