Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: periodista uigur condemnat a 15 anys de presó

Hairat Niyazva ser detingut perquè ja havia "fet moltes entrevistes" © Uighur on-line

Amnistia Internacional ha condemnat la pena de 15 anys de presó que, segons informes, li ha estat imposada a un periodista uigur que va advertir les autoritats xineses de la possibilitat que es desencadenés la violència ètnica a la província de Xinjiang la vigília dels disturbis de juliol de 2009.


Els informes indiquen que Hairat (conegut també com Hailaite o Gheyret) Niyaz ha estat jutjat avui i declarat culpable de delictes contra la seguretat de l'Estat per un tribunal de Xinjiang.

Segons els informes, l'acusació es va basar en textos que el periodista havia escrit abans dels disturbis de juliol de 2009 a Urumchi, la capital de Xinjang , i en entrevistes que va concedir a mitjans de comunicació d'Hong Kong després que esclatés la violència.

"Quinze anys de presó és un càstig escandalós per a un periodisme que ha posat en relleu els motius de queixa que expressa des de fa temps el poble uigur", ha declarat Catherine Baber, directora adjunta del Programa Regional per a Àsia i Oceania d'Amnistia Internacional.

"A aquest escàndol se suma el fet que Hairat Niyaz, segons les seves pròpies paraules, com a "persona de consciència comuna i corrent", havia instat les autoritats que adoptessin mesures urgents per prevenir la violència ètnica".

Hairat Niyaz va ser detingut l'octubre de 2009 perquè, segons la policia, "ja havia concedit massa entrevistes". En aquestes entrevistes, Hairat Niyaz va posar en relleu els creixents motius de queixa contra la implementació de la denominada política d'educació "bilingüe", que havia provocat l'acomiadament de molts mestres uigurs.

També va parlar del creixent ressentiment local cap a les iniciatives d'ocupació per les quals s'enviava joves uigurs, sobretot dones, a treballar en fàbriques del sud de Xina. "Hairat Niyaz és un pres de consciència i ha de ser posat en llibertat immediatament",  ha manifestat Catherine Baber.

En el judici, a Hairat Niyaz se li va negar el dret a ser defensat per un advocat de la seva elecció, i només es va permetre assistir a les vistes un familiar, la seva dona. Durant el judici, Niyaz va insistir que no havia infringit cap llei i que només va complir la seva obligació com a ciutadà i periodista.

Hairat Niyaz és un periodista de reconegut prestigi i administrador del web  Uighurbiz, un dels llocs web acusats de promoure els disturbis de juliol. Ha estat redactor sènior del Diari Econòmic de Xinjiang, director i cap de redacció del Diari Jurídic de Xinjiang i sotsdirector de la revista jurídica Fazhi Zongheng.

"El testimoni d'Hairat Niyaz i d'altres testimonis dels disturbis han de ser investigats obertament per esbrinar la veritat del que va passar al juliol de 2009", ha afirmat Catherine Baber. 

Amnistia Internacional demana una investigació independent sobre la violència desencadenada al juliol de 2009 a Xinjiang, inclòs qui la va causar, quantes persones van morir i qui van ser-ne els responsables.