Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: El fracàs de la votació sobre Xinjiang, una traïció a la missió principal del Consell de Drets Humans de l'ONU

© Molly Crabapple

Després d'haver rebutjat el Consell de Drets Humans de l'ONU —per 19 vots enfront de 17, i d’11 abstencions— un projecte de decisió sobre la celebració d'un debat sobre la regió xinesa de Xinjiang, la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, ha manifestat:

La votació d'avui protegeix els autors de les violacions de drets humans i no a les víctimes, amb un desolador resultat que col·loca al principal òrgan de drets humans de l'ONU en la ridícula posició d'haver d'ignorar les conclusions de la mateixa oficina de drets humans de l'ONU.

El recent informe de l'alta comissionada de l'ONU per als drets humans va ser un pas important en la lluita contra els crims de lesa humanitat i altres violacions greus de drets humans que el govern xinès ha comès a Xinjiang. Avui, no obstant això, l'ONU ha fet dos passos enrere.

El fet que un Estat membre del Consell voti en contra de debatre una situació en la qual la pròpia ONU afirma que poden estar ocorrent crims de lesa humanitat constitueix una burla de tot allò que, suposadament, representa el Consell de Drets Humans.

El silenci dels Estats membres —o, pitjor encara, la seva actitud de bloquejar el debat— davant les atrocitats comeses pel govern xinès taca encara més la reputació del Consell de Drets Humans. Els interessos polítics i econòmics no han d'estar per sobre de les greus preocupacions en matèria de drets humans, i cap Estat ha de quedar al marge de l'escrutini del Consell de Drets Humans.

El Consell de Drets Humans de l'ONU no ha superat avui la prova de defensar la seva missió principal, que és la de protegir les víctimes de violacions de drets humans en qualsevol lloc, inclosos llocs com Xinjiang.

Malgrat aquest resultat profundament decebedor, la lluita per la justícia i la veritat per a les víctimes i les seves famílies continua endavant. La decisió va ser rebutjada per un estret marge, i és fonamental que els Estats membres del Consell de Drets Humans de l'ONU es replantegin la votació, i continuïn esforçant-se per posar en evidència, al més aviat possible, la situació dels drets humans a Xinjiang.

Amnistia Internacional continuarà exigint la rendició de comptes fins i tot quan diversos governs no ho facin, i esperem que els experts de l'ONU i l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans continuïn examinant la situació.

Informació complementària

Tot i que, a l'agost, l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va concloure que podien haver-se comès crims de lesa humanitat a la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang, a la Xina, els Estats membres del Consell de Drets Humans de l'ONU han votat avui en contra d'adoptar una decisió per a debatre la situació dels drets humans en Xinjiang (17 vots a favor, 19 vots en contra, 11 abstencions). El debat hauria tingut lloc en el pròxim període ordinari de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU, el març de 2023.

L'informe de l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va documentar actes reiterats de tortura i altres maltractaments, així com casos de violència sexual i de gènere, entre tot un catàleg de violacions de drets humans, i va concloure que “l’abast de la detenció arbitrària i discriminatòria de membres de la comunitat uigur i d'altres grups predominantment musulmans […] pot constituir […] crims de lesa humanitat”.

La repressió de la Xina contra les persones de l'ètnia uigur, kazakh i d'altres minories ètniques predominantment musulmanes a Xinjiang, exercida sota el pretext de combatre el terrorisme, està àmpliament documentada des de 2017. L’any 2021, un exhaustiu informe d'Amnistia Internacional va demostrar que l'empresonament massiu sistemàtic organitzat per l'Estat, la tortura i la persecució perpetrats per les autoritats xineses equivalien a crims contra la humanitat.

La campanya d'Amnistia Internacional Free Xinjiang Detainees (Allibereu els detinguts de Xinjiang) ha identificat, fins avui, a 126 persones que es troben entre el milió o més de persones detingudes arbitràriament en camps d'internament i presons de Xinjiang.