Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: La resposta de les forces russes a la destrucció de la presa de Kakhovka, agreujada pels desastrosos efectes riu amunt

© Andriy Dubchak / Donbass Frontier.

Sobre el teló de fons de la destrucció de la presa de Kakhovka i les seves conseqüències, les forces russes ocupants han posat en perill vides humanes en les zones afectades per les inundacions després de la destrucció de la presa, mentre l'escassetat d'aigua riu amunt i l'alteració dels mitjans de subsistència apunten a una catàstrofe ecològica i econòmica imminent, ha manifestat avui Amnistia Internacional.
 
Les autoritats ocupants no evacuen la població civil a les regions sota control rus. Amnistia Internacional ha parlat amb voluntariat i població evacuada de zones inundades i amb els seus familiars, els testimonis dels quals apunten sistemàticament al fet que les forces russes ocupants no han realitzat evacuacions organitzades ni subministrat suport humanitari clau a la població civil que ha quedat atrapada a les ciutats i els pobles inundats. La població civil de les zones inundades ha denunciat que s'obliga als qui no tenen passaport rus a sotmetre's a l'humiliant i intrusiu procés de “filtració”.
 
Les operacions de rescat que s'han dut a terme han estat realitzades principalment per persones voluntàries, que han explicatt a Amnistia Internacional que les forces russes d'ocupació han obstruït el seu accés a les zones inundades, la qual cosa ha dificultat greument els seus esforços per ajudar la població civil afectada per les inundacions.
 
“Encara que una catàstrofe d'aquesta magnitud exigeix una resposta contundent, les forces russes ocupants han mostrat la més absoluta indiferència per la vida i la dignitat humanes en centrar-se de manera manifesta i gairebé exclusiva en les seves pròpies necessitats de seguretat. La seva inacció a l'hora dur a terme una evacuació organitzada, el bloqueig de les iniciatives del voluntariat per a ajudar la població civil afectada per les inundacions i la “filtració” de les persones evacuades sense passaport rus violen la seva obligació com a potència ocupant i posen vides en perill”, ha afirmat Anna Wright, investigadora regional d'Amnistia Internacional.
 
Una font de la ciutat d'Oleixki va informar que diverses famílies afectades que havien estat traslladades a terrenys més elevats per població local havien romàs allí durant almenys dos dies mentre que els russos, en lloc d'evacuar-les, havien col·locat personal armat en el perímetre d'aquesta illa improvisada.
 
“Les forces russes ocupants han de complir urgentment les seves obligacions en virtut del dret internacional organitzant l'evacuació segura i digna de la població civil de les zones inundades sota el seu control. També han de permetre que el personal voluntari i els equips internacionals de rescat prestin ajuda humanitària i evacuïn a la població civil de les regions afectades per les inundacions”, ha afirmat Anna Wright.

La població civil dels territoris ocupats no pot posar-se en contacte amb els seus familiars

La informació que arriba des de territoris ocupats russos és escassa. El contacte directe amb les comunitats afectades continua sent extremadament limitat i perillós per als qui faciliten informació a les organitzacions de drets humans i els mitjans de comunicació internacionals.
 
Des de començaments de la invasió, les forces russes han substituït les xarxes mòbils ucraïneses en les zones que han ocupat. Les persones que es troben atrapades en zones inundades amb mal senyal de mòbil, sense bateria i sense electricitat tenen dificultats per a comunicar-se amb els seus familiars. A això se sumen els motius de preocupació per la seguretat de les comunicacions i pels riscos que corren els qui proporcionen informació sobre la situació en les zones ocupades per Rússia.
 
“És inquietant mirar de contactar amb les persones que han quedat atrapades als pobles i ciutats inundats ocupats per Rússia. Parlar a través de les xarxes russes és arriscat i les nostres fonts són plenament conscients de les represàlies que poden patir per parlar amb nosaltres”, ha explicat Anna Wright, investigadora d'Amnistia Internacional.

Una greu crisi humanitària i ecològica

Mentre que les inundacions en les zones situades riu avall han agreujat profundament la crisi humanitària a Ucraïna des del començament de la invasió russa a gran escala, també tenen efectes catastròfics directes riu amunt, on les comunitats necessiten desesperadament aigua i accés a ajuda clau.
 
Una font sobre el terreny en el marge dret de Dnipró va explicar el següent a Amnistia Internacional: “L'explosió de la presa de Kakhovka ha provocat dues catàstrofes: la inundació de les zones situades després de la presa i la sequera en les quals estan abans”.
 
“A les comunitats riberenques de la regió de Dnipró porten cinc dies sense aigua. Els equips de voluntariat els han proporcionat cinc litres per persona, però la pregunta és quant temps durarà això. Un dia, una setmana, un mes? […] Tothom s'ha mobilitzat per a ajudar les comunitats inundades, però la gent que ho està passant malament per set... això és igual d'aterridor”, va explicar la font.
 
Les inundacions han demostrat ser catastròfiques per a l'agricultura a les regions afectades situades tant després com abans de la presa. Per a la població els ingressos de la qual depenen de l'agricultura, la destrucció de la presa ha provocat una crisi econòmica, a més de la ruïna ecològica.
 
Al poble de Grushivka, a la regió de Dnipró, les vinyes estan morint per manca d'aigua de reg. Els propietaris de petites empreses agrícoles de la regió, que ja han sofert greus dificultats econòmiques des del començament de la invasió, estan a punt de perdre els seus mitjans de subsistència, ja que ara no poden conrear i vendre el producte per la manca d'aigua.
 
Les inundacions a les regions de Mikolaiv i Kherson també han complicat dràsticament les feines de retirada de mines terrestres. El terreny inundat continua sent inaccessible en molts llocs, i es tem que les mines i altres artefactes explosius no detonats hagin estat transportats per les aigües a zones abans segures i que les capes de sediments hagin enterrat les mines, dificultant la seva localització.
 
“Abans d'aquesta catàstrofe, la retirada de les mines terrestres d'Ucraïna ja suposava un desafiament immens. La comunitat internacional ha de fer tot el que estigui a les seves mans per ajudar a retirar les mines terrestres de les regions afectades per les inundacions, la qual cosa esdevé un pas clau en el llarg procés de fer que les terres de cultiu de la zona siguin segures per als agricultors”, ha manifestat Anna Wright.
 
Els responsables de la destrucció de la presa de Kakhovka han de comparèixer davant la justícia, així com qualsevol persona responsable de crims de dret internacional comesos a Ucraïna. Mentrestant, és prioritari salvar vides i mitjans de subsistència, i evitar més morts i catàstrofes.”>