Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: Després de sis mesos de conflicte, continuen les morts i els desplaçaments de la població civil

© AFP via Getty Images

Avui, 15 d'octubre de 2023, quan es compleixen sis mesos des de l'inici de l'escalada del conflicte entre les Forces de Suport Ràpid (RSF) i les Forces Armades de Sudan (SAF), que ha provocat la mort d'almenys 5.000 civils, ferides a més de 12.000, i el desplaçament forçós de més de 5,7 milions de persones, Tigere Chagutah, director regional d'Amnistia Internacional per a Àfrica Oriental i Austral, ha declarat:

“Cada dia hi ha morts i desplaçaments de la població civil de Sudan mentre el conflicte continua fent estralls. En els últims sis mesos, innombrables vides han quedat destruïdes inútilment.

“La justícia i la rendició de comptes són essencials per a la protecció de la població civil. La persistent absència de rendició de comptes pels crims del passat és una de les causes principals d'aquesta represa de la violència.

Ja expressem la nostra satisfacció per l'ambiciosa mesura del Consell de Drets Humans en crear la setmana passada un mecanisme internacional de rendició de comptes per a recopilar i preservar proves, i esperem la seva operacionalitzación al més aviat possible. Instem a totes les parts en el conflicte al fet que cooperin amb ell.

“El Consell de Seguretat de l'ONU ha d'instar a tots els agents pertinents que incrementin significativament el suport humanitari a Sudan i exigeixin a les parts en el conflicte que permetin el lliurament sense traves de l'ajuda humanitària. El Consell de Seguretat deu així mateix ampliar immediatament l'embargament d'armes vigent a tot Sudan i garantir el seu compliment.”

Informació complementària

Amnistia Internacional s'ha unit a més de 50 organitzacions humanitàries i de drets humans per a demanar a la comunitat internacional que es mobilitzi davant el desastre que s'està desenvolupant a Sudan.

L'escalada de violència a l'abril de 2023 es va produir després de setmanes de tensions entre les Forces Armades de Sudan i les Forces de Suport Ràpid, que van enderrocar conjuntament el govern de transició de Sudan a l'octubre de 2021, per la reforma de les forces de seguretat durant les negociacions per a un nou govern de transició.

En un informe publicat a l'agost, Amnistia Internacional va revelar que totes dues forces estaven cometent crims de guerra generalitzats en el conflicte. L'informe, titulat ‘Death Came To Our Home’: War Crimes and Civilian Suffering In Sudan, documentava víctimes civils a gran escala en atacs tant deliberats com indiscriminats de les parts combatents. Així mateix, detallava actes de violència sexual contra dones i nenes, atacs selectius contra béns de caràcter civil com a hospitals i esglésies, i saquejos generalitzats.