Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Per protegir els drets humans, els parlamentaris recentment elegits han de derogar legislació repressiva

Alexander Astafyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Els parlamentaris i parlamentàries recentment elegits a la cambra baixa del Parlament estatal rus (Duma) no han d'eludir el seu deure abordar amb urgència el cada cop més lamentable historial de drets humans del país mitjançant la reforma de la legislació repressiva i la represa del control parlamentari de l'executiu, va manifestar avui Amnistia Internacional.

L'organització va exposar les que considera que han de ser les prioritats clau en matèria de drets humans per als membres de la Duma triats en els comicis del 17 al 19 de setembre, inclosos els drets de llibertat d'expressió, de reunió pacífica i d'associació, actualment esclafats per la repressió del Kremlin contra figures d'oposició, mitjans de comunicació independents i grups de drets humans.

"Els atacs contra els drets humans a Rússia requereixen una intervenció urgent. Cal reformar exhaustivament la legislació del país, perquè Rússia compleixi amb la seva obligació de respectar, protegir, promoure i fer possibles els drets humans", ha manifestat Natalia Zviagina, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional a Moscou.

"En un primer moment, la Duma ha de revisar la legislació relativa als drets de llibertat d'expressió, reunió pacífica i associació, inclosos el Codi d'Infraccions Administratives i el Codi Penal. Ha d'estar preparada per rebutjar qualsevol nou intent de restringir els drets humans. Els diputats i diputades recentment triats que prèviament hagin votat a favor de projectes de llei repressius han d'aprofitar aquesta oportunitat per revertir els danys causats als drets humans a Rússia".

En el període previ a les eleccions presidencials, Rússia ha assistit a una intensificació de la repressió de la dissidència. En aplicació de nova legislació repressiva, es va prohibir a diverses figures de l'oposició presentar-se per ocupar càrrecs públics. Unes altres es van veure obligades a abandonar el país fugint de la persecució. Algunes van ser empresonades. Les autoritats han intentat silenciar nombroses veus crítiques, com el pres de consciència Aleksei Navalny, la Fundació Anticorrupció del qual i la seva xarxa d'oficines van ser considerades "extremistes" i prohibides.

Els mitjans de comunicació independents i les i els activistes de drets humans també s'han vist sotmesos a pressió. Almenys 18 organitzacions de mitjans de comunicació -inclosos Dozhd TV, un dels últims canals de televisió independents que quedaven el Rússia, i el lloc web de notícies Vazhnye Istorii-han estat qualificades de "agents estrangers". Entre les denominades "organitzacions indesitjables" es troba el mitjà de periodisme d'investigació Proekt. També s'han practicat escorcolls en habitatges de periodistes, i s'han pres altres represàlies.

Anul·lació de les restriccions a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica

Amnistia Internacional demana a la Duma que reverteixin les catastròfiques restriccions del dret a la llibertat d'expressió mitjançant l'abolició dels poders de què gaudeix l'executiu per bloquejar contingut a Internet sense revisió judicial; la despenalització de la calúmnia, que s'ha utilitzat com a pretext per reprimir la dissidència; i la revocació de les lleis sobre "ofensa dels sentiments religiosos" i "notícies falses", entre altres mesures.

La Duma també ha d'abolir immediatament les lleis sobre "agents estrangers" i "organitzacions indesitjables" que s'han utilitzat per eradicar l'activisme polític i jutjar defensors i defensores de drets humans, la qual cosa ha tingut conseqüències terribles per a la societat civil i els mitjans de comunicació independents. La legislació "antiextremista" que ha estat utilitzada com a arma contra l'oposició ha d'harmonitzar-se amb les obligacions de Rússia en virtut del dret internacional dels drets humans i de la seva Constitució, per impedir que es torni a abusar d'ella amb finalitats polítiques.

Una altra prioritat dels legisladors russos ha de ser la reforma integral de la legislació nacional sobre reunions públiques, que s'ha utilitzat contra els qui s'han manifestat pacíficament i ha donat lloc a restriccions, prohibicions i importants sancions arbitràries.

Amnistia Internacional també demana que es derogui l'article 212.1 (l'anomenat "article de Dadin") del Codi Penal que va establir responsabilitat penal per la "infracció reiterada" de la Llei sobre Reunions, indegudament restrictiva, així com la prohibició de les protestes espontànies, no planificades.

"La legislació repressiva ha accelerat l'erosió dels drets de llibertat d'expressió, de reunió pacífica i associació a Rússia, i silenciat la veu de milions de persones. La Duma ha de començar reformes per derogar aquesta legislació i mostrar que aquest status quo és inadmissible", va declarar Natalia Zviagina.

Protecció de les dones i les persones LGBTI

Totes les persones, amb independència de la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere, han de poder gaudir dels mateixos drets jurídics; ningú ha de patir violència ni discriminació per cap motiu.

Amnistia Internacional demana que es derogui la llei homòfoba russa que prohibeix la "propaganda de relacions sexuals no tradicionals entre menors" que ha incrementat els delictes d'odi contra les persones LGBTI i n'ha obstaculitzat l'activisme.

La nova Duma també ha d'adoptar una llei pendent des de fa molt temps sobre violència contra les dones en l'àmbit familiar i començar a revertir els danys provocats per la despenalització el 2007 de les agressions en aquest context.

"Durant les seves campanyes electorals, els nous diputats i diputades de la Duma van dedicar setmanes a prometre a la ciutadania russa una vida millor i un futur més pròsper. És hora que compleixin les seves promeses. Encara que la llista de prioritats en matèria de drets humans plantejada per Amnistia Internacional no és exhaustiva, constitueix un punt de partida important", ha afirmat Natalia Zviagina.