Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Rússia: Durs càstigs a 20.000 activistes mentre es continua reprimint el moviment crític amb la guerra a Ucraïna

Un manifestant contra la invasió d'Ucraïna és arrestat a Moscou (febrer 2022) © Daniil Danchenko/NurPhoto via Getty Images.

Les autoritats russes empren tàctiques cada vegada més cruels per a reprimir l'activisme contra la guerra en el propi país quan la guerra d'agressió total contra Ucraïna ha complert 500 dies. Una nova publicació d'Amnistia Internacional exposa les diverses lleis i pràctiques repressives que empra Rússia per sufocar el moviment contra la guerra i l'aplicació de les quals ja ha sotmès més de 20.000 persones a dures represàlies.

“La repressió a Rússia té arrels profundes i s'empra de manera creixent tot un seguit de tàctiques complexes i àmplies com a armes per silenciar la dissidència contra la guerra. Els qui protesten pacíficament contra la guerra a Ucraïna i els qui comparteixen informació crítica sobre les forces armades russes s'enfronten a dures sancions penals, administratives i de tot tipus. S'adopten i apliquen immediatament noves i absurdes lleis que criminalitzen els qui expressen lliurement les seves opinions. S'ha desplegat el deficient sistema de justícia penal, caracteritzat per uns judicis flagrantment injustos, per repartir penes de presó i quantioses multes destinades a silenciar les persones crítiques davant la més mínima dissidència”, ha declarat Oleg Kozlovsky, investigador d'Amnistia Internacional sobre Rússia.

Es recorre amb freqüència a actuacions administratives contra els qui protesten contra la guerra, que manquen efectivament de garanties d'un judici just. Els jutges solen desestimar proves convincents de la defensa i basar-se únicament en informes de la policia, a vegades manifestament falsos, per declarar que els qui protestaven van violar la normativa sobre reunions públiques o van cometre absurds delictes acabats de tipificar de “desacreditació”, i imposar multes impòrtants o penes de detenció administrativa. El 2022, més de 21.000 persones van ser sancionades per aquesta mena de “delictes” a Rússia, de les quals 2.307 van rebre penes de detenció administrativa i la resta van ser condemnades al pagament de multes, principalment per participar en protestes de carrer pacífiques contra la guerra o criticar-la a Internet.

Des de la introducció al principi de la invasió total d'Ucraïna dels delictes de “difusió d'informació falsa expressament sobre l'ús de les Forces Armades” i de “desacreditació reiterada de les Forces Armades o d'organismes estatals”, més de 150 persones han estat objecte d'actuacions penals acusades d'aquests càrrecs. En virtut d'aquestes lleis, moltes ja han estat declarades culpables i condemnades a llargues penes de fins a 15 i 7 anys de presó, respectivament.

Entre les persones afectades figura el locutor de ràdio aficionat Vladimir Rumyantsev, de Vologda (nord de Rússia), que va ser condemnat a tres anys de presó per emetre des del seu apartament informacions sobre la guerra de mitjans de comunicació independents i bloguers i blogueres proscrits per les autoritats. Amnistia Internacional el considera pres de consciència, perquè ha estat declarat culpable únicament per l'exercici del seu dret a la llibertat d'expressió. Ha de quedar en llibertat immediatament i sense condicions.

Ús de tàctiques per assetjar i intimidar les persones crítiques

A més, les autoritats russes han desplegat una llarga llista de tàctiques descarades utilitzades per assetjar, pressionar i intimidar els qui tenen postures crítiques, i que inclouen acomiadaments arbitraris, la cancel·lació de concerts i altres actes públics en què participen persones contràries a la guerra, i “disculpes” coaccionades en vídeo.

Amnistia Internacional ha documentat també una tendència creixent d'etiquetar persones conegudes com a "agents estrangers” específicament per les seves crítiques públiques a la guerra. Aquestes denominacions arbitràries solen desembocar en la imposició de restriccions severes en les seves activitats personals i professionals, la pèrdua d'ocupació i l'estigma de ser qualificat d'espia o traïdor.

Amnistia Internacional insta les autoritats russes que deroguin aquestes lleis repressives, posin en llibertat immediata i incondicional totes les persones empresonades únicament per expressar pacíficament les seves opinions, i garanteixin la protecció del dret a la llibertat d'expressió.

“Demanem a la comunitat internacional que exposi aquests casos davant les autoritats russes i faci costat a les persones que es dediquen a l'activisme perseguides a Rússia i a l'estranger assistint a vistes judicials, garantint procediments de concessió d'asil justos i efectius, i reforçant els mecanismes internacionals per a abordar les violacions de drets humans a Rússia”, va concloure Oleg Kozlovsky.