Actuem pels drets humans a tot el món

Polònia ha de rebutjar l'intent d'equiparar l'accés a l'avortament amb l'homicidi

© Grzegorz Żukowski

Amb motiu del debat que se celebrarà demà al Parlament polonès sobre un projecte de llei contra l'avortament que busca equiparar legalment l'accés i la provisió de serveis d'avortament a l'homicidi, Esther Major, assessora general d'Amnistia Internacional per a Europa, ha declarat:

"El projecte de llei que equipara avortament i homicidi és l'últim d'un seguit d'atemptats cruels i discriminatoris de l'òrgan legislatiu polonès contra els drets humans de les dones i posa en major risc la salut i la vida de les dones, les nenes i les persones que necessiten avortar. Aquesta iniciativa forma part d'un intent coordinat i sistemàtic d'exacerbar l'estigma, ja generalitzat, a l'entorn de l'accés als drets sexuals i reproductius a Polònia. Polònia ja té un marc draconià i infractor per a la provisió de serveis d'avortament. L'òrgan legislatiu d'aquest país ha de rebutjar rotundament aquest projecte de llei sinistre que, si s'aprova, només augmentaria les probabilitats que les dones i les nenes pateixin danys físics i psicològics, i fins i tot perdin la vida".

Informació complementària

El nou projecte de llei contra l'avortament -presentat per Pro, la Fundació Dret a la Vida, que també va presentar un projecte de llei fa dos anys per criminalitzar els qui informessin a les persones joves sobre sexualitat i relacions- es debatrà a la Cambra baixa del Parlament de Polònia els dies 1 i 2 de desembre. El projecte legislatiu proposa que la realització d'un avortament constitueixi un delicte en aplicació de la disposició vigent en el Codi Penal polonès sobre "causar involuntàriament la mort d'una persona". A més "el que és fonamental" proposa criminalitzar l'obtenció d'un avortament en aplicació de la disposició vigent del Codi sobre "causar lesions a una persona", la qual cosa, si desemboca en "la mort de la persona" comporta una pena mínima de cinc anys de presó, que podria arribar a 25 anys o cadena perpètua. El projecte de llei també proposa definir legalment l'embrió com a "nen/a" des del moment de la concepció.