Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Marroc: Ciutadà saudita podria patir tortura si és retornat al seu país

“El ciutadà saudita Hassan al Rabea, que va ser detingut el 14 de gener de 2023 en l'aeroport marroquí de Marràqueix quan es dirigia a Turquia, no ha de ser retornat a l'Aràbia Saudita, on correria el risc real de patir tortura i altres violacions de drets humans”, ha declarat avui Amnistia Internacional.
 

Al Rabea va ser detingut a petició de l'Aràbia Saudita i acusat de “col·laboració amb un terrorista ajudant-lo a sortir il·legalment del regne” de l'Aràbia Saudita, suposadament en relació amb el seu intent d'ajudar un dels seus germans a fugir del país.
 
“El primer ministre marroquí Aziz Akhannouch podria decidir en qualsevol moment extradir Hassan al Rabea a l'Aràbia Saudita. Demanem directament al primer ministre Akhannouch que no deporti a Hassan. Si és obligat a tornar, correria un risc greu de sofrir violacions de drets humans, inclosos tortura i altres maltractaments”, va dir Amna Guellali, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.
 
L'extradició d'Al Rabea constituiria devolució: el trasllat d'una persona a un país on correria el risc de sofrir persecució o altres violacions greus de drets humans. El dret internacional prohibeix la devolució. el Marroc té l'obligació absoluta, en virtut del dret consuetudinari internacional i de la Convenció contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, de no traslladar cap persona a un altre Estat on existeixin raons fonamentades per creure que correria el risc de sofrir tortura.
 
Informació complementària
Al Rabea, de 26 anys, que havia sortit de l'Aràbia Saudita fa més d'un any i portava uns 6 mesos residint al Marroc, va ser detingut arran d'una ordre del Consell de Ministres Àrab d'Interior, organisme conjunt de seguretat interna i afers penals de molts Estats àrabs. En l'actualitat està reclòs a la presó de Tiflet 2 de Rabat, en espera d'una opinió consultiva del Tribunal de Cassació de Rabat sobre la sol·licitud d'extradició de l'Aràbia Saudita, després de la qual el primer ministre prendrà la decisió final.
 
Si és deportat, podria ser jutjat pel Tribunal Penal Especialitzat a l'Aràbia Saudita. La investigació d'Amnistia mostra que totes les fases de les actuacions davant aquest Tribunal estan afectades per abusos manifestos contra els drets humans com la denegació d'accés a assistència lletrada, la detenció en règim d'incomunicació i sentències condemnatòries basades únicament en “confessions” obtingudes sota tortura. El procés d'apel·lació és també opac i està envoltat de secretisme.
 
Un jutge del Tribunal Penal Especialitzat va declarar Ali, germà major d'Al Rabea, culpable de càrrecs de terrorisme i va recórrer als seus poders discrecionals per a condemnar-ho a mort al novembre de 2022, tot i que la fiscalia no havia sol·licitat la pena capital. L'any passat van ser executats dos cosins de Hassan.
 
Des de 2016, Amnistia ha documentat l'execució de 31 homes de la minoria musulmana xiïta de l'Aràbia Saudita, a la qual pertany Hassan, després de judicis manifestament injustos davant el Tribunal Penal Especialitzat en aplicació d'imprecises lleis contra el terrorisme i contra delictes informàtics. Les autoritats saudites discriminen històricament la minoria musulmana xiïta, a la qual sotmet a persecució.
El Tribunal Penal Especialitzat ha jutjat més de 100 activistes xiïtes saudites per càrrecs imprecisos i generals derivats de la seva oposició al govern, com a crítiques pacífiques en discursos o en les xarxes socials, participació en protestes antigovernamentals i presumpta implicació en atacs violents o en espionatge.