Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Líbia: Han d'aixecar-se les restriccions als mitjans de comunicació i facilitar l'ajuda després de les catastròfiques inundacions

©MAHMUD TURKIA/AFP via Getty Images

Les Forces Armades Àrabs Líbies, grup armat que controla de facto l'est de Líbia, inclosa la ciutat de Derna, devastada per les inundacions, han d'aixecar immediatament totes les restriccions indegudes imposades als mitjans de comunicació i facilitar la distribució d'ajuda humanitària a totes les comunitats afectades, ha afirmat Amnistia Internacional.

El 18 de setembre, les Forces Armades Àrabs Líbies van augmentar les restriccions imposades a periodistes després que residents i personal de salvament voluntari es manifestessin an la plaça de Sahaba per a reclamar rendició de comptes per les devastadores pèrdues de vides causades per les catastròfiques inundacions després del trencament de dues preses a la ciutat l'11 de setembre. Les persones que es van manifestar també demanaven suport per a les activitats de reconstrucció i rehabilitació i la renúncia de polítics locals i nacionals. Testimonis presencials també van informar a Amnistia Internacional de detencions de persones crítiques i manifestants, en el marc dels intents de les Forces Armades Àrabs Líbies d'orquestrar i controlar l'accés dels mitjans de comunicació.

La pèrdua de vides i la devastació en Derna i Líbia és una tragèdia inimaginable, amb milers de persones encara desaparegudes i desenes de milers desplaçades. Barris i famílies sencers han estat arrossegats a la mar. No obstant això, en lloc de centrar-se a facilitar l'accés humanitari a totes les comunitats afectades, les Forces Armades Àrabs Líbies recorren una vegada més a la seva consolidada maquinària de repressió per silenciar les crítiques, emmordassar la societat civil i eludir responsabilitats”, ha declarat Diana Eltahawy, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

“Les autoritats líbies i els qui controlen de facto les zones afectades han de garantir que els drets humans ocupen un lloc central en la resposta a la crisi i que s'abstenen de represàlies contra les persones crítiques. En temps de crisi, una societat civil dinàmica i uns mitjans de comunicació independents són fonamentals per assegurar el dret a la vida, a un habitatge segur, a l'alimentació, a la salut i l'accés a la informació de les persones supervivents.”

Amnistia Internacional va parlar amb residents de Derna, periodistes, personal d'ajuda humanitària, actors de la societat civil i professionals mèdics que participaven en la resposta a la crisi. Es va obtenir informació addicional d'un funcionari de les Forces Armades Àrabs Líbies. L'obtenció d'informació sobre la situació a Derna s'ha vist obstaculitzada per les interrupcions de la connexió a Internet i de les xarxes de telecomunicacions.

El temor que les Forces Armades Àrabs Líbies estiguessin responent a la crisi amb la seva tàctica habitual de reprimir les veus crítiques va començar a augmentar després de la detenció d'un creador de continguts, Jamal El Gomati, que informava en directe des de Derna hores després de les inundacions i que va acusar públicament funcionaris de corrupció i responsabilitat en el desastre. Activistes de drets humans van explicar a Amnistia Internacional que homes armats vestits de civil, pel que sembla pertanyents al grup armat Agència de Seguretat Interna, afiliat a les Forces Armades Àrabs Líbies, van capturar-lo a la seva ciutat, Shahhat, en el districte de Jabal al Akhdar, nord-est de Líbia, el 17 de setembre. Va estar en situació de desaparició forçosa durant tres dies abans de ser posat en llibertat el 19 de setembre després de la intervenció d'un destacat cap de les Forces Armades Àrabs Líbies.

Des del començament de la crisi, periodistes han denunciat la necessitat d'obtenir acreditacions de seguretat i altres restriccions i ingerències en el seu treball per part d'afiliats de les Forces Armades Àrabs Líbies. Dos periodistes libis van dir a Amnistia Internacional que autoritats locals els van interceptar i van interrogar el 14 de setembre, i després els van ordenar que abandonessin la ciutat. El 16 de setembre, un activista de Derna va ser detingut després d'haver concedit una entrevista sobre la situació a la ciutat a un mitjà considerat contrari a les Forces Armades Àrabs Líbies, segons familiars seus. Després de les protestes a Derna el 18 de setembre, les Forces Armades Àrabs Líbies van ordenar als periodistes que abandonessin la ciutat; l'endemà van revocar la seva decisió però van ordenar als professionals que quedaven que no contactessin amb els equips de salvament. Els periodistes van denunciar sistemàticament que agents de mitjans de comunicació militars de les Forces Armades Àrabs Líbies els seguien i van ser testimonis de com les autoritats ordenaven als intèrprets que no traduïssin continguts crítics amb les autoritats.

Un portaveu de l'ONU va dir als mitjans de comunicació el 19 de setembre que un equip de l'ONU “no va ser autoritzat a dirigir-se” a Derna, encara que va confirmar que es va permetre que el personal de salvament i d'ajuda humanitària present en Derna continués desenvolupant les seves activitats. Amnistia Internacional també va rebre informes de demores en l'arribada d'ajuda humanitària a algunes zones afectades, en part a causa dels innombrables llocs de control instal·lats per les Forces Armades Àrabs Líbies, i que equips mèdics de l'oest de Líbia i almenys un equip de salvament internacional van rebre instruccions de marxar.

Peticions d'una investigació independent

Les peticions de rendició de comptes augmenten entre les persones supervivents i els defensors i defensores dels drets humans després de les inundacions, després d'anys de governança deficient i mala gestió per part de governs rivals i que les milícies i els grups armats tinguin carta blanca per a donar prioritat als seus interessos en detriment de la vida i el benestar de la població civil a Líbia. Encara que el fiscal general radicat a Trípoli va visitar Derna i va anunciar l'obertura d'investigacions, el clima d'impunitat imperant a Líbia desperta greus preocupacions en relació amb la capacitat i la voluntat del sistema de justícia libi per aconseguir veritat i justícia.

Portem temps demanant un mecanisme internacional d'investigació independent sobre la situació dels drets humans a Líbia. En absència de qualsevol perspectiva significativa de rendició de comptes a nivell nacional, és necessari i urgent establir els fets i circumstàncies que van envoltar l'aterridora pèrdua de vides i la destrucció a conseqüència de la tempesta Daniel. Això inclou examinar si les autoritats líbies i els qui controlen de facto les zones afectades no van protegir el dret a la vida, a la salut i altres drets humans de la població”, ha afirmat Diana Eltahawy.

Poderosos caps militars i membres de milícies i grups armats raonablement sospitosos de cometre crims de dret internacional des del conflicte armat de 2011 no sols han gaudit d'impunitat total, sinó que també han estat integrats en institucions estatals i han rebut finançament de l'Estat. La dura resposta de les Forces Armades Àrabs Líbies a les protestes i les crítiques fa encara més evident la seva falta de voluntat per a aconseguir veritat, justícia i reparació per a les víctimes.

Informació complementària

Líbia està sumida en un conflicte armat i immersa en divisions polítiques des de 2011. Al país coexisteixen governs paral·lels amb suport de milícies i grups armats que no reten comptes, però reclamen legitimitat. Les Forces Armades Àrabs Líbies controlen i duen a terme funcions de govern a Bengasi, segona ciutat de Líbia en població, i grans extensions de l'est i el sud del país. L'ús de tàctiques brutals per les Forces Armades Àrabs Líbies per reprimir la dissidència, imposar restriccions a la societat civil independent i mantenir un ferri control del poder està ben documentat. L'11 de setembre, el desastre va colpejar Derna, Susa, Bayada i altres zones de la Muntanya Verda, després de provocar la tempesta Daniel (un cicló tropical mediterrani, conegut com a “medicane”) el trencament de dues preses a la ciutat de Derna el manteniment de la qual no s'atenia des de fa decennis. Amnistia Internacional ha demanat la mobilització global sense demora per donar suport a les activitats de salvament i rehabilitació en totes les comunitats afectades, sense discriminació, prestant especial atenció als grups en situació de risc, com a persones refugiades, migrants, persones desplaçades internament i altres que sofreixen formes múltiples i interseccionales de discriminació.

Les Forces Armades Àrabs Líbies i els seus grups armats i forces de seguretat afiliats han impedit el retorn de centenars de persones tawerghas a un camp per a persones desplaçades a Bengasi, on vivien des de feia anys i d'on van ser evacuades el 10 de setembre abans de la tempesta. Segons testimonis d'activistes, a altres persones residents se'ls va permetre tornar als seus llocs d'origen a la mateixa zona.>