Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'Equador, el primer a ratificar el nou mecanisme de l'ONU sobre els drets econòmics, socials i culturals


Amnistia Internacional insta a altres països que segueixin l’exemple de l'Equador i ratifiquin el nou mecanisme de l'ONU que proporcionarà accés a la justícia a totes les persones, els drets econòmics, socials i culturals de les quals siguin violats i a qui se’ls negui un recurs efectiu al seu propi país.

L'Equador és el primer país del món que ratifica el Protocol Facultatiu del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals
(PIDESC) que permet que persones i grups d'un país demanin justícia a l'ONU en cas que el seu govern violi aquests drets, entre els quals figuren els drets a un habitatge adequat, a l’alimentació, a l’aigua, a la salut, al treball, a la seguretat social i a l’educació.

L’accés a la justícia és un dret essencial per a les víctimes de totes les violacions de drets humans -ha declarat Widney Brown, directora general de Dret Internacional i Política d'Amnistia Internacional-. Animem a tots els països que segueixin l’exemple positiu d'Equador i ratifiquin el Protocol el més aviat possible.”

El Protocol Facultatiu afavorirà que les persones que vegin negats els seus drets humans, exposin les seves queixes davant un grup internacional i independent d’experts. Les decisions que adopti aquest nou mecanisme tindran, probablement, influència en els tribunals nacionals i regionals de tot arreu. 

“Els Estats que ratifiquin el Protocol Facultatiu establiran un instrument vital perquè els seus ciutadans, i en concret els que viuen en la pobresa, exigeixin responsabilitats als seus governs -ha afegit Widney Brown-. Aquests també hauran de concretar aquest compromís reforçant els mecanismes nacionals per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals.”

El Protocol Facultatiu va ser adoptat per l’Assemblea General de l'ONU per consens el 10 de desembre de 2008 i es va obrir per a la ratificació al setembre de 2009. El procediment de presentació de queixes començarà a funcionar quan hagin ratificat el Protocol 10 països.

A més de l'Equador, han signat el Protocol Facultatiu 32 països, que han indicat així la seva intenció de ratificar-lo. No obstant això, fa falta la ratificació perquè el Protocol sigui legalment vinculant. Fins avui l'Equador és l’únic país que l'ha ratificat.
Notes per a periodistes Amnistia Internacional és membre de la Coalició d'ONG Internacionals per un Protocol Facultatiu del PIDESC i fa campanya des de fa sis anys a favor d’un Protocol Facultatiu. Els 32 Estats que han signat el Protocol Facultatiu són Argentina, Armènia, Azerbaidjan, Bèlgica, Bolívia, Xile, Congo, Equador, El Salvador, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Gabon, Ghana, Guatemala, Guinea Bissau, Illes Salomó, Itàlia, Luxemburg, Madagascar, Mali, Mongòlia, Montenegro, Països Baixos, Paraguai, Portugal, Senegal, Timor Oriental, Togo, Ucraïna i Uruguai.

Al llarg de la història, els drets econòmics, socials i culturals han estat relegats i han rebut menys èmfasi que els civils i polítics. Els Estats van acordar a la Conferència Mundial de Drets Humans celebrada a Viena que “La comunitat internacional ha de tractar els drets humans en forma global i de manera justa i equitativa, en peus d’igualtat i donant-los a tots el mateix pes”. El Protocol Facultatiu és un avenç tangible cap a aquest objectiu.

El suport al Protocol Facultatiu forma part de la campanya Exigeix Dignitat d'Amnistia Internacional, l’objectiu de la qual és posar fi a les violacions de drets humans que provoquen i intensifiquen la pobresa mundial. La campanya mobilitzarà a persones de tot arreu perquè exigeixin que governs, empreses i altres persones i entitats que tenen poder escoltin les veus d’aquells que viuen en la pobresa i reconeguin i protegeixin els seus drets.