Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

La població civil de totes dues parts paga el preu d'una escalada de les hostilitats entre Israel i Gaza a mesura que augmenta la xifra de morts

© REUTERS / Mohammed Salem

Les forces de seguretat israelianes i els grups armats palestins han de fer tot el possible per protegir la vida de la població civil en l'esclat d'enfrontaments d'avui a Israel i els Territoris Palestins Ocupats, ha declarat Amnistia Internacional enmig d'un creixent nombre de víctimes mortals civils.

L'escalada de violència d'avui ha començat avui amb el llançament de coets per Hamàs contra Israel i amb una operació sense precedents dels seus combatents contra el sud d'Israel.

"Estem profundament alarmats pel creixent nombre de morts de civils a Gaza, Israel i Cisjordània ocupada, i demanem urgentment a totes les parts en conflicte que respectin el dret internacional i facin tot l'esforç possible per evitar més vessament de sang entre la població civil. En virtut del dret internacional humanitari, totes les parts en conflicte tenen la clara obligació de protegir la vida de les persones civils atrapades en les hostilitats", ha declarat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

"Atacar deliberadament civils, dur a terme atacs desproporcionats i atacs indiscriminats que causen la mort o fereixen civils són crims de guerra. Israel té un horrible historial de cometre crims de guerra amb impunitat en anteriors guerres contra Gaza. Els grups armats palestins de Gaza han d'abstenir-se d'atacar civils i utilitzar armes d'efectes indiscriminats, com han fet en el passat i amb més intensitat en aquest cas, actes que equivalen a crims de guerra."

L'atac de represàlia d'Israel contra Gaza ha causat almenys 232 morts i gairebé 1.700 persones ferides, segons el Ministeri de Salut palestí.

Els mitjans de comunicació israelians han reportat almenys 250 morts i el Ministeri de Salut israeliana ha informat de més de 1.500 persones ferides en atacs de grups armats palestins.

L'exèrcit israelià ha confirmat als mitjans de comunicació que grups armats palestins havien segrestat i pres com a ostatges civils israelians (pel que sembla, nenes i nens inclosos), així com soldats israelians. El segrest de civils i la presa d'ostatges estan prohibits pel dret internacional i poden constituir crims de guerra. Tots els civils retinguts com a ostatges han de ser alliberats immediatament, sense condicions i il·lesos. Totes les persones captives han de ser tractades amb humanitat, segons el dret internacional, i rebre tractament mèdic.

És urgent abordar les causes estructurals d'aquests repetits cicles de violència. Per a això és necessari respectar el dret internacional i posar fi als 16 anys de bloqueig il·legal d'Israel sobre Gaza i a tots els altres aspectes del sistema d'apartheid imposat per Israel a totes les persones palestines. El govern israelià ha d'abstenir-se d'incitar a la violència i a les tensions a la Cisjordània ocupada, inclosa Jerusalem Est, especialment a l'entorn de llocs religiosos. Amnistia Internacional fa una crida a la comunitat internacional perquè intervingui urgentment per protegir la població civil i evitar més sofriment.

El 2021, la Cort Penal Internacional va obrir una investifgació sobre la situació a Palestina. El seu mandat inclou crims de dret internacional comeses per totes les parts en actuals enfrontaments, així com el crim de lesa humanitat d'apartheid contra les persones palestines.

Informació de context

Des de 2007, Israel ha imposat a la Franja de Gaza un bloqueig aeri, terrestre i marítim que castiga col·lectivament tota la seva població.

Al juny, Amnistia Internacional va publicar la seva investigació sobre l'ofensiva israeliana de maig de 2023 contra la Franja de Gaza, en la qual concloïa que Israel havia destruït il·legalment habitatges palestins, sovint sense necessitat militar, en el que equival a una forma de càstig col·lectiu contra la població civil.

En el seu informe de febrer de 2022, Amnistia Internacional va exposar com les forces israelianes havien comès a Gaza (així com a Cisjordània i Israel) actes prohibits per l'Estatut de Roma i la Convenció sobre l'Apartheid, com a part d'un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil amb l'objectiu de mantenir un sistema d'opressió i dominació sobre els palestins, constituint així el crim de lesa humanitat d'apartheid.