Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Japó: La sentència sobre un nou judici és un pas cap a la justícia del pres condemnat a mort “més antic” del món

El condemnat a mort Iwao Hakamada en 2018. © KAZUHIRO NOGI/AFP via Getty Images.

Davant la sentència del Tribunal Superior de Tòquio segons la qual ha de concedir-se un nou judici a Hakamada Iwao, de 87 anys, la permanència de 45 anys del qual en el corredor de la mort es creu que és la més prolongada del món, Hideaki Nakagawa, director d'Amnistia Internacional Japó, ha afirmat: “Aquesta sentència ofereix l'oportunitat, que hauria d'haver-se brindat fa temps, de fer justícia a Hakamada Iwao, que porta mig segle condemnat a mort tot i la manifesta injustícia del judici en què va ser declarat culpable.
 
La sentència condemnatòria dictada contra Hakamada es va basar en una ‘confessió’ forçada, i existeixen seriosos dubtes sobre les altres proves que es van utilitzar en contra seva. Però als seus 87 anys, encara no se li ha donat l'oportunitat d'impugnar la sentència que l'ha mantingut sota la constant amenaça de la forca durant la major part de la seva vida.
 
Ara que el Tribunal Superior de Tòquio ha reconegut el dret d'Hakamada al judici just que se li ha negat des de fa de 50 anys, és inexcusable que la fiscalia en permeti la celebració. Això suposa que no ha de recórrer contra la decisió dictada avui i prolongar els llimbs en què Hakamada es troba des del seu “alliberament temporal” fa nou anys. Per contra, ha de permetre que se celebri aquest nou judici mentre Hakamada encara pugui participar en les actuacions”.
 
Informació complementària
 
Hakamada Iwao va ser condemnat a mort el 1968 i es creu que és el pres condemnat a mort més antic del món. Ha passat més de 45 anys reclòs en el corredor de la mort, principalment en règim d'aïllament.
 
Va ser declarat culpable d'assassinar al seu cap i a la família d'aquest en un judici injust. Hakamada “va confessar” després de 20 dies d'interrogatoris per la policia. Durant el judici, es va retractar de la seva “confessió” i va declarar davant el tribunal que la policia l'havia colpejat i amenaçat.
 
El març de 2014 va ser excarcerat temporalment quan el tribunal de districte de Shizuoka (que l'havia condemnat a mort el 1968) li va concedir la celebració d'un nou judici, després de trobar que la nova prova d'ADN llançava seriosos dubtes sobre la fiabilitat de la sentència condemnatòria. No obstant això, ha continuat condemnat a mort.
 
La decisió de celebrar un nou judici també es va basar en més de 600 proves que el fiscal va revelar per ordre del tribunal després que Hakamada presentés en 2008 la seva segona sol·licitud d'un nou judici. Algunes d'aquestes proves menyscabaven la veracitat de proves anteriors.
 
No obstant això, la fiscalia va recórrer immediatament contra aquesta decisió. El juny de 2018, el Tribunal Superior de Tòquio va anul·lar la decisió del tribunal inferior i va denegar la celebració d'un nou judici, encara que no es va ordenar que Hakamada tornés a presó. Després de l'apel·lació dels advocats d'Hakamada, el Tribunal Suprem del Japó va anul·lar la decisió del Tribunal Superior al desembre 2020 i va demanar a aquest tribunal que examinés de nou el recurs sobre la decisió de concedir un nou judici.
 
Al Japó l'execució és mitjançant la forca i normalment es duu a terme en secret. Als condemnats se'ls notifica el mateix matí de l'execució, i a les seves famílies se'ls sol informar únicament quan l'execució ja ha tingut lloc.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència del caràcter o les circumstàncies del delicte, de les característiques i la culpabilitat o innocència de la persona acusada o del mètode d'execució utilitzat per l'Estat.