Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / TPO: Nova apagada imminent a Gaza si no es restableix prou subministrament de combustible

AFP via Getty Images

La Franja de Gaza ocupada podria caure dijous en una novaa apagada total de les comunicacions si no es distribueixen immediatament subministraments adequats de combustible, la qual cosa empitjorarà una situació humanitària ja catastròfica, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

Avui, el grup Paltel i Jawwal, dos de les principals empreses de telecomunicacions en la zona, han emès una declaració conjunta en què informen que els seus principals servidors de dades i connexions es tancaran gradualment a causa de l'esgotament del combustible. L'apagada a què s'enfronten Paltel i Jawwal seria irrecuperable fins que es restableixi el subministrament de combustible; en ser els dos principals operadors en la zona, les conseqüències d'aquesta situació serien devastadores.

Israel ha permès avui el primer lliurament de combustible per un únic camió de l'Organisme d'Obres Públiques i Socors de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina en el Pròxim Orient (UNRWA) de 24.000 litres que ha entrat avui a Gaza, però això amb prou feines cobreix el 9% de les necessitats diàries de combustible. Encara que més combustible continua estant disponible a la frontera, Israel ha continuat bloquejant-ne l'entrada.

“La persistent negativa d'Israel a entregar suficient combustible i a restablir el subministrament d'energia aturarà per complet la xarxa de comunicacions de Gaza. Això també ha afectat greument la prestació de serveis essencials en el que queda d'unes instal·lacions en ruïnes que dispensen tractament a milers de víctimes malaltes de l'implacable atac contra Gaza i ha dificultat el salvament de persones ferides atrapades sota la runa d'edificis destruïts. La situació s'agreujarà encara més a causa del col·lapse dels serveis de comunicació, que en si mateix podria equivaler a una violació del dret internacional”, ha afirmat Rasha Abdul Rahim, directora de Programa d'Amnesty Tech.

 

 

“L'entrada immediata de volums adequats de combustible és clau perquè el sistema d'atenció de la salut pugui prestar uns serveis dels quals depenen vides. Permetre l'entrada de combustible i restablir el subministrament d'energia és un imperatiu humanitari urgent, que no ha de demorar-se més en cap circumstància.”

Gaza ha de fer front a una connectivitat per sota del 30% dels nivells anteriors al conflicte des de l'11 d'octubre de 2023, segons dades de IODA i Netblocks. Una altra apagada de les telecomunicacions no només suposa aïllar els gazians els uns dels altres i de la resta del món, sinó que també impedeix el salvament de les persones ferides i de les atrapades sota la runa. Es privarà a les persones d'accés a informació que pot salvar vides, com trobar àrees segures o contactar amb serveis d'emergència. La feina decisiva de les agències humanitàries també es veurà greument afectada, ja que els membres del seu personal perdran el contacte entre si.

També està ben documentat que les apagades de les comunicacions impedeixen que les organitzacions internacionals i locals documentin les violacions de drets humans, com els homicidis il·legítims o l'ús desproporcionat de la força per part de les forces de seguretat. Activitats com parlar lliurement contra les polítiques governamentals i documentar i difondre informació sobre violacions de drets humans depenen de la capacitat d'accedir a les comunicacions i a Internet.

Aquestes activitats estan protegides pel dret internacional dels drets humans, que també empara contra els tancaments injustificats d'Internet. Així, el tancament de les comunicacions pot encobrir la persistència de greus violacions del dret internacional a l'empara de la foscor i facilitar la impunitat per la comissió de crims de dret internacional.

Fins a la data, 15 proveïdors de serveis d'Internet (ASN/ISP) han patit talls gairebé totals que afecten les comunicacions a través de telefonia fixa, telefonia mòbil i Internet en tota la Franja de Gaza. Aquests talls tenen lloc en el context de l'incessant bombardeig de Gaza, que inclou atacs indiscriminats i il·legítims que han aniquilat famílies senceres i la destrucció generalitzada d'infraestructures civils, incloses infraestructures de comunicacions fonamentals.

Com han confirmat organitzacions com Access Now, els talls a Gaza són el resultat d'una combinació d'atacs directes contra infraestructures fonamentals de comunicacions i d'interrupcions tècniques dels serveis.

“En el context de devastadors atacs aeris contra infraestructures civils fonamentals i de disminució de les reserves de combustible, la població civil de Gaza no pot permetre's una altra apagada, que podria convertir-se en un període dilatat de no comunicació, foscor i invisibilitat. Israel ha d'aixecar immediatament el bloqueig de Gaza i permetre l'entrada i distribució de combustible i d'ajuda de la qual salvar vides entre la població civil. Israel està sotmetent la població civil a un càstig col·lectiu, que és il·legítim i no pot tenir justificació, mentre aïlla unes persones d'unes altres i de la resta del món en aplicar-lo”, ha manifestat Rasha Abdul Rahim.

Des del 7 d'octubre, Gaza ha sofert almenys tres apagades totals de les comunicacions, que han durat entre 24 i 48 hores. Durant aquestes apagades, la població gaziana no pot buscar ajuda, accedir a serveis de salvament ni esbrinar si els seus familiars i éssers estimats estan sans i estalvis, la qual cosa se suma a la sensació dominant de precarietat i por.

Netstream, un dels últims proveïdors de xarxes que quedaven a Gaza, es va apagar inicialment el 26 d'octubre, i també es va informar de l'apagada total dels seus senyals a les 12.00 p. m. hora local el 27 d'octubre.

Des del 27 d'octubre, es van succeir gairebé 48 hores de foscor total, i la connectivitat es va restablir gradualment en les primeres hores del 29 d'octubre.

En aquest període, es van succeir els bombardejos a les zones de Shifa, Al Quds i els seus voltants i als hospitals indonesis. Es va informar de la mort d'almenys 302 persones durant l'apagada, la qual cosa va elevar la xifra de víctimes de 7.703 a 8.005.

El 31 d'octubre, des d'aproximadament les 9.05 pm hora local, fins a les 10 am de l'1 de novembre, Gaza va sofrir una altra apagada total, durant el qual el nombre de víctimes va passar de 8.866 a 9.061, de les quals almenys 195 persones palestines van morir durant un intens bombardeig en el qual el camp de refugiats de Jabalia, a Gaza, va patir destrucció generalitzada.

Després, entre el 5 i el 6 de novembre, una altra apagada total de les comunicacions va tenir lloc a Gaza des de les 6 p. m. fins a les 9 am, hora local. Durant el període d'apagada de 24 hores, el nombre de víctimes mortals va passar a ser de 10.022 ––inclosos 4.104 nens i nenes–– des de la xifra anterior de 9.770 fins al 5 de novembre.

Amnistia Internacional reitera la seva crida urgent per a reclamar un alto el foc immediat, respectat per totes les parts en el conflicte. Les infraestructures d'Internet i de telecomunicacions també han de ser restablertes amb caràcter d'urgència, perquè puguin dur-se a terme les operacions de salvament enmig dels incessants atacs aeris i l'ampliació de les operacions terrestres israelianes. En absència de proveïment de combustible, Amnistia Internacional també demana a la comunitat internacional que pressioni Israel i Egipte perquè permetin i facilitin el pas ràpid i sense traves d'ajuda humanitària per a la població civil a Gaza. Les autoritats egípcies han d'activar el servei d'itinerància (roaming) a les xarxes egípcies perquè la població de Gaza pugui connectar-se als serveis de comunicació.