Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Israel / Territoris Palestins Ocupats: Dia mundial d'acció per exigir als Estats que deixin d’enviar armes que fomenten violacions del dret internacional

Manifestació per demanar que s'aturin els enviaments d'armes a Israel
Amnesty International USA

El 2 de maig, Dia Mundial de l’Acció, es van mobilitzar diverses ONG formant una coalició global d’organitzacions de drets humans i humanitàries, especialistes en armes, activistes, periodistes, intel·lectuals, juristes i estudiants per demanar a tots els Estats que deixin de transferir armes, peces i munició utilitzades per fomentar violacions del dret internacional a la Franja de Gaza ocupada.

Amnistia Internacional reclama des de fa temps un embargament total d’armes a Israel, Hamàs i altres grups armats que participen en la guerra de Gaza.

“El Dia Mundial de l’Acció ha de servir com un crit d’atenció als Estats que segueixen subministrant armes a totes les parts del conflicte de Gaza i que corren el risc d’ésser còmplices de crims de guerra i d’altres violacions del dret internacional”, ha declarat Erika Guevara Rosas, directora d’Investigació, Treball d’Incidència i Política d’Amnistia Internacional.

Les forces israelianes efectuen atacs il·legítims a Gaza –alguns dels quals són indiscriminats– que contribueixen a una pèrdua esgarrifosa de vides humanes i causen destrucció i danys extensius a infraestructures civils. La investigació d’Amnistia Internacional ha documentat l’ús per part d’Israel d’armes subministrades per Estats Units per dur a terme atacs aeris il·legítims que han causat un gran nombre de víctimes civils.

Els governs que segueixen subministrant armes a Israel podrien estar infringint la Convenció sobre el Genocidi

Erika Guevara Rosas, Amnistia Internacional

“Després de la conclusió del Tribunal Internacional de Justícia on s’evidenciava que hi ha un perill real de genocidi a Gaza i, davant les obligacions de tots els Estats (en virtut del dret internacional) de prevenir el genocidi, els governs que continuïn subministrant armes a Israel podrien estar infringint la convenció sobre el Genocidi”, va prosseguir Erika Guevara Rosas.

El 29 d’abril, Amnistia Internacional va presentar un document d’investigació al govern nord-americà com a part del procés del Memoràndum de Seguretat Nacional sobre Salvaguardes i rendició de Comptes respecte Articles de Defensa i Serveis de Defensa Transferits (NSM-20) que documenta l’ús per part d’Israel d’armes subministrades per Estats Units per cometre violacions del dret internacional a Gaza. Grups armats a Gaza van cometre crims de guerra durant els atacs del 7 d’octubre i han seguit llençant coets de manera indiscriminada cap a centres de població a Israel i retenint hostatges a Gaza.

Activistes d’Amnistia Internacional estan organitzant un seguit d’accions de carrer en 12 països des dels Estats Units i Canadà, fins Alemanya, Dinamarca, Itàlia, Espanya, Suïssa i Eslovènia, passant per Austràlia, Corea i Taiwan. Amb un èmfasis estratègic en aquells països amb exportacions d’armes significatives. Aquests esdeveniments tenen com a objectiu tenir ressonància global i consistiran en “morts simulades”, simbòliques, projeccions sobre edificis oficials, manifestacions públiques i accions de carrer amb maquetes de míssils i avís de combat.

El Dia Mundial de l’Acció, organitzat per la societat civil i ONG internacionals que col·laboren en la defensa d’un #AltoAlFocJa global, busca conscienciar sobre el devastador impacte en els drets humans de les transferències d’armes, concretament a la Franja de Gaza, on la població civil s’endú la pitjor part de la violència. També vol demanar als governs de tot el món que aturin la transferència d’armes a Israel, subratllant la importància de respectar el dret internacional i protegir la població civil.

Els activistes de la campanya del 2 de maig, es basen en una crida a més de 250 organitzacions humanitàries i de drets humans que han firmat una carta on es demana a tots els Estats que finalitzin immediatament la transferència d’armes, peces i munició a Israel i als grups armats palestins.

Accions a Espanya

Més de 15 ciutats de tota Espanya veuran, entre els dies 2 i 6 de maig, com desenes d’activistes duen a terme actes públics per pressionar als països que segueixen enviant armes a Israel (Estats Units, Regne Unit, Alemanya, Dinamarca, Països Baixos i Austràlia) destacant el risc que comporta que els estats continuïn subministrant armes, ja que poden ser còmplices de crims de guerra, crims contra la humanitat o genocidi.

Davant de la xifra sense precedents de víctimes mortals civils i la magnitud de la destrucció a Gaza, activistes d’Amnistia Internacional, Oxfam i altres organitzacions humanitàries i de drets humans organitzaran actes a Bilbao, Burgos, Logronyo, Murcia, Pamplona, Salamanca, València o Vitòria-Gasteiz, entre altres, per què els estats suspenguin immediatament la transferència d’armes a Israel; armes que amb tota probabilitat, s’utilitzaran per cometre violacions del dret internacional o augmentar el risc que es cometin.

#STOPenvíosDeArmas #AltoElFuegoYa