Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

L'Iran ha de posar fi als despietats atacs contra la minoria baha'í perseguida

© ATTA KENARE/AFP via Getty Images

La persecució de la minoria religiosa bahaí per part de les autoritats iranianes s'ha intensificat amb una recent onada de violacions de domicili, detencions arbitràries, demolicions d'habitatges i expropiacions de terres, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

Des del 31 de juliol de 2022, agents del Ministeri d'Intel·ligència iraniana han confiscat a diverses ciutats de tot el país desenes de propietats de persones bahaís i han detingut almenys 30 membres de la comunitat baha'í per la seva creença. Les autoritats han sotmès un nombre encara més gran de persones a interrogatoris o les han obligat a portar turmelleres electròniques. El Ministeri d'Intel·ligència va anunciar l'1 d'agost que les persones detingudes eren "membres principals del partit d'espionatge baha'í" que "propagaven la doctrina baha'í" i "miraven d'infiltrar-se en diversos nivells del sector educatiu en tot el país, especialment en els jardins d'infància".

"L'execrable ofensiva contra la minoria religiosa baha'í és una manifestació més de la llarga persecució que des de fa decennis duen a terme les autoritats iranianes contra aquesta comunitat pacífica. Les persones bahaís de l'Iran no poden sentir-se fora de perill a casa seva o mentre professen la seva fe perquè corren el risc de persecució", ha afirmat Heba Morayef, directora regional per al Pròxim Orient Mitjà i Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"Les autoritats han de posar en llibertat immediata i incondicional totes les persones bahaís detingudes recentment i a qualsevol persona que ja estigués a la presó únicament per l'exercici pacífic del seu dret a la llibertat de religió. Totes les sentències condemnatòries i les condemnes imposades per aquest motiu han de ser revocades immediatament".

A Shiraz, província de Fars, 26 homes i dones es troben en risc imminent de sofrir detenció arbitrària després d'haver estat declarats culpables per un Tribunal Revolucionari de càrrecs falsos relacionats amb la seguretat nacional derivats de la seva identitat com a fidels bahaís en un judici massiu manifestament injust i condemnats al juny de 2022 a penes de presó d'entre dos i cinc anys.

Segons la Comunitat Internacional Baha'í, les detencions recents eleven a un mínim de 68 el nombre total de persones empresonades a l'Iran a causa de la seva fe baha'í, incloses les que estan a la presó des del 2013. Segons Nacions Unides, més de 1.000 persones bahaís corren actualment el risc de ser empresonades.

Intensificació de la persecució

El 2 d'agost de 2022, les autoritats van enderrocar sis cases de bahaí0s i van confiscar més de 20 hectàrees de terres a la localitat de Roshankouh a la província de Mazandaran, al el nord de l'Iran. Segons informacions de mitjans de comunicació estatals, les demolicions es van dur a terme en presència de diversos alts funcionaris judicials i del poder executiu.

Tres víctimes van explicar a Amnistia Internacional que més de 200 agents de diverses forces de seguretat, inclosos agents d'intel·ligència vestits de civil i policies antidisturbis, van acordonar la població i la seva carretera d'accés des de les 6 del matí fins a les 4 de la tarda, i van confiscar els telèfons mòbils dels seus habitants per impedir que filmessin l'operació, van colpejar o van ruixar amb gas pebre a algunes persones -entre les quals diversos homes d'edat avançada que s'havien concentrat pacíficament per protestar per les demolicions- i van disparar a l'aire per dispersar la multitud. Dos homes van estar detinguts durant diverses hores després d'haver sofert fortes pallisses.

Des del 2016, les autoritats intenten apropiar-se de béns de persones bahaís a Roshankouh amb el fals pretext que han envaït paratges protegits. Com a conseqüència de les recents confiscacions, s'ha privat almenys 18 agricultors bahaís el seu mitjà de vida. El 2021, les autoritats també van enderrocar dues cases de bahaís que estaven en construcció i van confiscar aproximadament una hectàrea de terra que era el mitjà de vida de dues famílies d'agricultors bahaís.

En un altre cas, un tribunal d'apel·lació va confirmar una sentència de 25 de juny 2022 que autoritzava la confiscació de 18 propietats bahaís a la província de Semnan adduint que els seus propietaris eren figures destacades de la "perversa secta baha'í", que "es dedica a activitats il·legals i espionatge en benefici d'estrangers".

En l'últims 10 anys, les autoritats de Semnan han tancat per la força almenys 20 comerços de bahaís, han confiscat els equips de dues unitats de fabricació bahaís i han confiscat o impedit l'accés a les terres de dues empreses bahaís dedicades a l'agricultura i la cria d'animals.

"Les autoritats iranianes han imposat descaradament un sistema de discriminació i opressió contra la població baha'í. Les autoritats iranianes han d'abolir totes les lleis, polítiques i pràctiques institucionals discriminatòries que s'han adoptat per expulsar i desposseir les persones bahaí's de les seves terres i propietats i despullar-les dels seus drets humans, i garantir que la persones bahaíes poden existir i practicar la seva fe de manera lliure i oberta" ha afirmat Heba Morayef.

Amnistia Internacional va emetre una Acció Urgent el 23 d'agost en la qual instava les persones de tot el planeta a enviar cartes i a denunciar la intensificació dels atacs contra la minoria baha'í que duen a terme les autoritats iranianes.

Informació complementària

Les persones bahaís constitueixen la minoria religiosa no musulmana més nombrosa de l'Iran. Sofreixen violacions de drets humans generalitzades i sistemàtiques, incloses detencions arbitràries, tortura i altres maltractaments, desaparició forçada, tancament forçat de negocis, confiscació de béns, demolició d'habitatges, destrucció de cementiris i discurs d'odi a càrrec de funcionaris i mitjans de comunicació estatals, tenen prohibit l'accés a l'educació superior.

El 1991, el Consell Suprem de la Revolució Cultural va adoptar una política oficial, aprovada pel Líder de la República Islàmica de l'Iran, que estableix amb claredat que "les relacions de l'Estat amb els bahaí's han d'efectuar-se de tal manera que s'impedeixi el seu avanç i desenvolupament". La política afegeix que "han de ser expulsats de les universitats" i que "se'ls negarà l'ocupació si s'identifiquen com bahaís" i "qualsevol lloc d'influència, com en el sector educatiu".

Les autoritats iranianes han utilitzat el fet que la seu central de la religió baha'í estigui a Haifa (Israel) per denunciar la fe i acusar falsament a la seva comunitat d'espionatge.