Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Índia: Les primeres condemnes per la catàstrofe de Bhopal de 1984 són poques i arriben tard

Grup d'orfes de la catàstrofe de Bhopal. © Amnistia Internacional

Després de les condemnes imposades avui a set ciutadans indis per la catàstrofe de la fuita de gas de l'empresa Union Carbide el 1984, Amnistia Internacional demana als governs de l'Índia i dels Estats Units que donin el següent pas portant davant la justícia Union Carbide Corporation, amb seu als Estats Units.


El Tribunal de Bhopal ha declarat avui set ciutadans indis que treballaven per a l'empresa índia Union Carbide Índia Ltd, culpables de causar morts per negligència, delicte que comporta una pena màxima de dos anys de presó.

"Són unes sentències històriques, però són poques i arriben massa tard. És inacceptable que els supervivents de la catàstrofe i els familiars de les víctimes mortals hagin hagut d'esperar 25 anys perquè el judici penal arribés a la seva conclusió" ha afirmat Audrey Gaughran, directora del Programa sobre Afers Temàtics Globals d'Amnistia Internacional.

Més de 25 anys després del desastre encara no s'ha netejat la zona, no s'han investigat degudament la fugida i els seus efectes, més de 100.000 persones encara pateixen problemes de salut sense rebre l'assistència mèdica que precisen i els supervivents continuen esperant una indemnització justa i una reparació plena pel seu patiment.

L'empresa Union Carbide Corporation, amb seu als Estats Units, i el seu expresident, Warren Anderson, van ser acusats el 1987. Ambdós es neguen a ser jutjats.

"Mentre que ja s'ha jutjat i condemnat els responsables indis, els estrangers acusats han pogut eludir l'acció de la justícia mantenint-se fora del país. És un fet absolutament intolerable", ha assenyalat Audrey Gaughran.

Union Carbide Corporation és filial de l'empresa Dow Chemical Company des del 2001. Grups de supervivents i de defensa dels drets humans han demanat activament que Dow resolgui els problemes derivats de la fuita que encara persisteixen, com ara la contaminació de l'aigua per residus químics, però la resposta invariable de l'empresa ha estat no fer cas i negar tota responsabilitat sobre les instal·lacions de Union Carbide a Bhopal.

"Amb massa freqüència, dos grans obstacles per exigir responsabilitats a les empreses són les seves complexes estructures corporatives i el fet que operin en múltiples jurisdiccions" ha assenyalat Audrey Gaughran. És evident que en aquest cas no n'hi ha prou d'haver jutjat i condemnat els acusats indis: els governs de l'Índia i els Estats Units han d'assegurar-se també que els acusats estrangers, inclosa Union Carbide Corporation, són obligats a respondre davant un tribunal".

La fuita massiva de gas tòxic va acabar amb la vida d'entre 7.000 i 10.000 persones en el moment, i 15.000 persones més al llarg dels 20 anys següents
. Més de 100.000 persones continuen patint greus seqüeles de la fuita en la seva salut.

Els judicis de Bhopal no s'han celebrat a temps ni han estat efectius. En els decennis transcorreguts entre les detencions i el judici, milers de persones han mort per malalties relacionades amb la fuita de gas.

L'Estat indi no ha complert les seves obligacions internacionals en permetre que els processos penals s'allarguessin durant anys i privar tant les víctimes com els acusats, del dret a la determinació de responsabilitats penals amb promptitud i sense retards injustificats.

Tots els intents d'obtenir l'extradició de Warren Anderson han estat infructuosos. Union Carbide segueix sense sotmetre's a la jurisdicció índia i no ha fet cas de les reiterades citacions per comparèixer davant el Tribunal Penal de Bhopal. Per això no ha estat possible el processament d'Anderson ni de Union Carbide Corporation.

Informació complementària
El 2 de desembre de 1984, milers de litres de productes químics letals filtrats de la planta de pesticides de Union Carbide Corporation a Bhopal, al centre de l'Índia. Al voltant de mig milió de persones van estar exposades a la fuita de gas. Entre 7.000 i 10.000 persones van morir en el moment, i 15.000 més van anar morint al llarg dels 20 anys següents.

Hores després de la tragèdia ja hi havia tres empreses i nou persones acusades: vuit indis que treballaven per Union Carbide Índia Ltd, i Warren Anderson, ciutadà nord-americà que en aquells moments presidia la Union Carbide Corporation. Les empreses acusades eren: Union Carbide Índia Ltd; la seva empresa matriu, Union Carbide Corporation; i Union Carbide Eastern, també filial de l'anterior i amb seu a Hong Kong. Es van practicar detencions de seguida, però no es van presentar càrrecs fins al 1987.

El 2005, el Tribunal de Bhopal va cursar una citació perquè Dow assistís a les actuacions i adonés de per què no presentava davant el tribunal a Union Carbide Corporation, filial seva al cent per cent i declarada fugitiva. La filial de Dow a Índia, Dow Chemical Índia Private Ltd, va aconseguir que s'admetés un recurs per a un ajornament de la citació.

> Informe Eludir la responsabilitat: empreses. governs i el desastre de Bhopal (PDF)