Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Iemen: Les autoritats houthis han de posar en llibertat quatre periodistes condemnats a mort

Particular

Les autoritats de facto houthis del Iemen han d'anul·lar les condemnes a mort i ordenar l'alliberament immediat de quatre periodistes iemenites que poden ser executats després d'un judici manifestament injust, ha afirmat avui Amnistia Internacional, la vigília de la vista d'apel·lació del 22 de maig davant la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Penal Especialitzat a Sanà, Iemen.

Des del 2015, les autoritats houthis han tingut detinguts arbitràriament Akram al Walidi, Abdelkhaleq Amran, Hareth Hamid i Tawfiq al Mansouri, sense càrrecs ni judici, durant més de quatre anys, i els han sotmès a diversos abusos contra els drets humans, com ara desaparició forçada, detenció intermitent en règim d'incomunicació i reclusió en règim d'aïllament, pallisses i negació d'accés a atenció mèdica. El Tribunal Penal Especialitzat de Saná els va condemnar a mort a l'abril de 2020 després d'un judici sense garanties, una sentència contra la qual vénen recorrent els acusats des de llavors.

"Les autoritats de facto houthis han d'anul·lar aquestes condemnes a mort i posar en llibertat immediatament aquests periodistes. Aquest judici ha estat un simulacre des del principi i s'ha cobrat un preu terrible en els homes i les seves famílies. Mentre es produeix un alliberament que hauria d'haver tingut lloc fa temps, s'ha de proporcionar als periodistes atenció mèdica urgent; la negació de tractament mèdic a les persones greument malaltes és un acte de crueltat que constitueix tortura i altres maltractaments", ha afirmat Lynn Maalouf, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Les autoritats houthis també han de posar en llibertat immediatament totes les persones que tenen detingudes actualment amb l'única finalitat d'ajustar comptes polítics o exercir el control, entre les quals hi ha periodistes, defensors i defensores dels drets humans, oponents polítics i membres de minories religioses. Les autoritats de facto houthis tenen l'obligació de respectar els drets bàsics i inalienables de les persones que estan sota el seu control".

A l'octubre de 2020, els quatre periodistes van ser traslladats a la presó de la Casa d'Intercanvi, al Camp de Seguretat Central de Sanà, tot esperant ser alliberats en el marc d'un acord d'intercanvi de presoners. Malgrat que la Fiscalia General va ordenar-ne l'alliberament el 30 octubre de 2020, els van mantenir detinguts. Segons el seu advocat, els houthis van negar als quatre homes les visites dels seus familiars i advocats, els van sotmetre a tracte cruel i els van privar d'accés a atenció mèdica adequada i oportuna.

Tawfiq al Mansouri es troba en un estat de salut crític. Pateix una afecció de la pròstata i malalties cròniques com cardiopatia i diabetis. Amnistia Internacional va entrevistar una persona que havia estat detinguda amb els quatre periodistes en el Camp de Seguretat Central de Sanà, que va confirmar que se'ls negava tractament mèdic, que estaven detinguts en condicions de reclusió terribles, se'ls negaven les visites de familiars, i només se'ls subministrava aigua potable durant mitja hora al dia, a través de l'aigua corrent que arribava als lavabos. El germà de Tawfiq va dir també a Amnistia Internacional que ni tan sols es va permetre que la seva família li portés medicaments, malgrat saber per detinguts que havien estat posats en llibertat que la salut de Tawfiq era molt preocupant. Des del 2020 no s'autoritza el trasllat de Tawfiq al Mansouri a un hospital per rebre tractament.

Informació complementària

Totes les parts en el conflicte del Iemen han perpetrat violacions greus de drets humans, com ara detenció arbitrària, desaparició forçada, tortura i altres maltractaments sota custòdia i judicis sense garanties.

A les zones sota el seu control, les forces houthis han detingut arbitràriament persones que expressaven crítiques, com a periodistes, defensors i defensores dels drets humans i membres de la comunitat baha'í, i han sotmès desenes de persones a judicis injustos, reclusió en règim d'incomunicació i desaparició forçada.

Al maig de 2021, Amnistia Internacional va publicar un informe en el qual s'investigaven les experiències de civils alliberats en el marc d'acords polítics en 2020 i es documentaven les condicions per a l'alliberament, que obligaven a diversos presos alliberats a exiliar-se, amb la intermediació de les Nacions Unides (ONU) per a la seva sortida del país, i a vuit detinguts més a marxar al desterrament en altres zones del país. Les condicions a les presons i els centres de detenció administrats pels houthis són catastròfiques, amb greu amuntegament, menjar i aigua potable neta insuficients i sanejament deficient.

Reporters sense Fronteres ha informat que en l'actualitat hi ha 14 periodistes detinguts al Iemen únicament per la seva feina i que 2 periodistes han estat assassinats el 2022.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa del delicte, les característiques de la persona condemnada o el mètode d'execució utilitzat per l'Estat per matar-la. La pena de mort és una violació del dret a la vida i el màxim exponent de pena cruel, inhumana i degradant.