Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Hondures ha de garantir veritat, justícia i reparació a la família de Berta Cáceres

© ORLANDO SIERRA/AFP via Getty Images

Les sentències condemnatòries en contra dels autors materials i el coautor de l'assassinat de la defensora hondurenya Berta Cáceres continuen sense ser fermes. Amnistia Internacional fa una crida l'Estat hondureny a garantir la veritat i una justícia independent i imparcial com més aviat millor per als seus familiars i éssers estimats.

“Vuit anys després de l'assassinat de Berta Cáceres, la seva família continua enfrontant-se a un procés judicial incomplet, perpetuant innecessàriament la seva angoixa. És imperatiu que les autoritats hondurenyes adoptin mesures decisives per a posar fi al cicle d'impunitat en aquest cas”. Així ho va afirmar Astrid Valencia, directora adjunta d'investigació per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Vuit anys després de l'assassinat de Berta Cáceres, la seva família continua enfrontant-se a un procés judicial incomplet, perpetuant innecessàriament la seva angoixa

Astrid Valencia, Amnistía Internacional

La família de Berta i el COPINH continuen exigint que les autoritats hondurenyes facin rendir comptes a tots els implicats en el crim, inclosos els que van planejar i van donar l'ordre de l'assassinat de Berta Cáceres.

Informació addicional

El 2 de març de 2016, Berta Cáceres, defensora del medi ambient i dels drets dels indígenes, va ser assassinada a trets per homes armats a casa seva, a Intibucá, Hondures. Era la coordinadora del Consell Cívic d'Organitzacions Indígenes i Populars d'Hondures (COPINH) i feia campanya contra el projecte de la presa hidroelèctrica Aigua Zarca i l'impacte que tindria en el territori del Poble Indígena Lenca.

El 20 de juny de 2022, el Tribunal de Sentència amb Competència Territorial Penal Nacional de Tegucigalpa va dictar sentència condemnatòria de 22 anys i 6 mesos de presó contra David Castillo, exgerent de l'empresa Desenvolupaments Energètics (DESA) i responsable del projecte hidroelèctric Aigua Zarca. Havia estat detingut el març de 2018 i condemnat al juliol de 2021 com a coautor de l'assassinat de la defensora de drets humans Berta Cáceres el 2016, després del judici que va començar a l'abril de 2021.

Prèviament, el 29 de novembre de 2018, el Tribunal de Sentència d'Hondures va declarar set d'altres vuit acusats, culpables de l'assassinat. Més d'un any després, el 2 de desembre, els set van ser condemnats a penes de 30 a 50 anys.

Les persones defensores dels drets humans a Hondures continuen patint atacs amb impunitat. L'assassinat és el principal risc a què s'enfronten els qui defensen el medi ambient al país, que segons Global Witness presenta la xifra més alta del món d'homicidis per càpita. Amnistia Internacional també ha documentat amenaces, o fins i tot desaparicions d'ambientalistes a Hondures.

Malgrat la gravetat dels atacs a aquestes persones defensores, Hondures no ha signat l'Acord de Escazú, el primer tractat de drets humans ambientals d'Amèrica Llatina i el Carib que obliga els Estats signants a protegir les persones defensores del medi ambient i que va entrar en vigor el 22 d'abril de 2021.