Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Haití: Greu crisi exigeix condemna internacional i solucions duradores

© REUTERS / Ralph Tedy Erol.

Per l'espiral de violència desfermada després del control de la capital, Port-au-Prince, i d'altres zones del país, per part de grups armats amb la finalitat de forçar la dimissió del primer ministre Ariel Henry, Amnistia Internacional expressa preocupació davant les atrocitats i fa una crida urgent a la comunitat internacional per abordar la situació del país amb una perspectiva de drets humans.

“Aquesta crisi és el resultat de dècades d'inestabilitat política, pobresa extrema, desastres naturals, afebliment de les estructures estatals i absència d'un compromís decidit de la comunitat internacional, que han deixat la població vulnerable a la violència. Les solucions militars o intervencions externes no han abordat les causes de la crisi i per això, lluny d'avançar cap a una estabilitat sostenible, han deixat al seu pas un llegat de violacions de drets humans i impunitat que continua”, ha afirmat Ana Piquer, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

“Les imatges de violència que ens deixa aquesta crisis són aterridores. Les bandes criminals que estan sembrant el terror han de saber que la gravetat de les seves accions comporta una responsabilitat i que per això poden ser perseguits per crims de dret internacional i greus violacions de drets humans. El sofriment de tantes persones no pot quedar impune.”

Haití es troba sumit en una greu crisi humanitària, política i de seguretat després del magnicidi del president Jovenel Moïse ek 2021, i l'enfortiment des de llavors de bandes criminals que avui dominen part significativa del territori i l'accés a infraestructures clau com ara ports i aeroports. A inicis de març, una d'aquestes bandes va orquestrar l'evasió de més de 3.600 presos d'una presó i ha imposat el terror en diverses zones del país, la qual cosa ha portat a la dimissió del primer ministre, Ariel Henry. L'escalada de violència recent ha assolit nivells alarmants, i es reporten desenes de morts, segrestos, violacions sexuals a dones i nenes, i el desplaçament forçat de més de 35.000 persones des d'inicis de 2024.

Amnistia Internacional condemna enèrgicament la violència deslligada i destaca la importància d'abordar aquesta crisi des d'una perspectiva de drets humans, amb enfocament no racista i de gènere, i centrar les solucions en el lideratge de la societat haitiana per a evitar qualsevol acció que pugui perjudicar encara més a la població.

Amnistia Internacional recorda que els actors armats no estatals que es comporten com a autoritats de facto o amb control sobre territoris i poblacions i amb capacitat organitzativa, tenen obligacions en matèria de drets humans. L'organització insta la comunitat internacional a observar i documentar meticulosament els possibles crims de dret internacional i les violacions de drets humans que s'estiguin cometent al país, amb la finalitat de vetllar pel compliment del dret internacional, i de ser necessari, iniciar accions judicials en contra de totes aquelles persones sospitoses de responsabilitat penal.

Amnistia Internacional insta novament tots els Estats de les Amèriques, en particular als governs dels Estats Units i la República Dominicana, a posar fi a polítiques i pràctiques racistes i garantir que les persones haitianes no són rebutjades en frontera i tenen accés a un procediment d'asil just i efectiu. Els Estats han de suspendre els retorns a Haití, ja que les condicions al país posen en risc la vida i la seguretat de les persones haitianes.

La comunitat internacional ha de proveir assistència humanitària immediata per a alleujar el sofriment d'aquelles persones que han estat desplaçades i afectades per la violència. Només a través d'un enfocament que privilegiï el diàleg amb la societat civil i actors polítics claus, el lideratge de les comunitats afectades i una resposta internacional enfocada en el respecte als drets humans, podrem començar a construir una solució duradora a Haití”, ha dit Ana Piquer.