Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Guatemala: L'alliberament de Virginia Laparra, exfiscal contra la impunitat i la corrupció, és un triomf contra la injustícia

©JOHAN ORDONEZ/AFP via Getty Images

Davant la decisió d'una jutgessa de la ciutat de Guatemala d'autoritzar l'alliberament immediat de Virginia Laparra, exfiscal de la Fiscalia Especial contra la Impunitat (FECI) aquest dimecres 3 de gener, Ana Piquer, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha declarat:

Virgínia Laparra no hauria d'haver passat ni un dia a la presó. És una gran notícia que es pugui reunir novament amb els seus éssers estimats després de gairebé dos anys de ser presa de consciència. El seu alliberament és un primer pas per posar fi a les terribles violacions de drets humans a què ha hagut d'enfrontar-se com a represàlia per la seva feina com a fiscal anticorrupció.”

“Lamentem, però, que Virginia Laparra segueix condemnada per un delicte que no va cometre i que s'enfronta a un altre procés infundat, a causa del lamentable ús de la criminalització contra desenes de persones que, com ella, han protagonitzat la lluita contra la impunitat. Amnistia Internacional reitera la seva crida al fet que les autoritats guatemalenques posin fi immediatament a l'ús indegut de la justícia penal per fustigar, intimidar i castigar jutges, fiscals, persones defensores de drets humans i periodistes”.

El 28 de novembre de 2022, Amnistia Internacional va considerar l'exfiscal presa de consciència, perquè creia que la seva detenció es devia únicament a les seves tasques de defensa dels drets humans com a cap de la FECI a Quetzaltenango, i va demanar-ne la llibertat immediata i incondicional. El maig de 2023 el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides va declarar que la detenció de l'exfiscal anticorrupció era arbitrària i en va sol·licitar l'alliberament immediat. Alhora, la mobilització internacional de milers d'activistes de drets humans sobre el cas no s'ha aturat.

“Des d'Amnistia Internacional subratllem la importància de la pressió internacional en casos com els de Virginia Laparra. El nostre moviment al continent americà i a tot el món no ha descansat a exigir l'alliberament de l'exfiscal”, ha afirmat Ana Piquer.

La persecució penal infundada contra Virginia Laparra s'inscriu en un context d'atacs contra desenes de persones pel seu rol en la investigació de casos destacats de corrupció a gran escala i violacions a drets humans. El 2022, van tenir lloc 3.754 atacs contra persones defensores de drets humans i almenys 73 operadors de justícia, periodistes i activistes es van haver d'exiliar, segons dades de la Unitat de Protecció a Defensores i Defensors de Drets Humans de Guatemala (UDEFEGUA).