Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Google repta la Xina a posar fi a la censura

Cartell a l'entrada d'un cibercafè a Beijing, China. "No ha de distribuir material antisocial a Internet" a dalt, i "Si us plau, acompanyi'm, ha publicat material que atempta contra la unitat de la nació", a sota. Juliol 2006. © Elizabeth Dalziel/AP/PA Photo
Amnistia Internacional afirma que el Govern de la Xina ha d'eliminar les restriccions sobre Internet imposades després de la decisió de Google de deixar de censurar els resultats de cerques per Internet a la Xina i adreçar a Hong Kong tot el tràfic des dels seus servidors al país.

“En reconèixer que les seves polítiques empresarials eren incompatibles amb l’autocensura que es requereix per funcionar a la Xina, Google ha desafiat les autoritats xineses a respectar el principi de la llibertat d’expressió establert en la Constitució xinesa” ha assenyalat Roseann Rife, directora del Programa Regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania.

Google ha reconegut després de donar aquest pas que les autoritats xineses poden decidir bloquejar a partir d’ara l’accés a google.com.hk a la Xina.

Els usuaris xinesos que han criticat la decisió argumenten que Google era una de les fonts d’informació que menys restriccions suportaven.

“Els usuaris xinesos que confiaven que Google no abandonaria la Xina, en lloc d’expressar la seva consternació per la decisió, haurien de preguntar al seu Govern com i per què se censura Internet a la Xina” afirma Roseann Rife.

Excepte durant el breu període comprès entre el juliol i el desembre de 2008, el propi domini web d'Amnistia Internacional, www.amnesty.org, ha estat bloquejat a la Xina.

En resposta a l'anunci de Google, les autoritats xineses van acusar a l’empresa de “polititzar els afers comercials”.

“Són les pròpies autoritats xineses les que estan polititzant Internet en bloquejar determinats termes de recerca i llocs web -ha assenyalat Roseann Rife-. Quan un Govern restringeix la discussió oberta i la difusió d’idees per Internet, com fan habitualment les autoritats xineses, ja està imposant el seu propi programa polític i establint els límits del debat.”

Amnistia Internacional ha documentat nombrosos casos recents, entre ells els de Liu Xiaobo i Tan Zuoren, en què les autoritats han silenciat els qui defensen els drets humans empresonant-los per difondre informació i escrits per Internet.

L'organització ja havia demanat a empreses d'Internet com Yahoo!, Google i Microsoft que es comprometessin a respectar les disposicions relatives a la llibertat d’expressió contingudes en la Constitució de la Xina i a demostrar transparència en els processos de filtrat d’informació utilitzats a la Xina i en els acords entre empreses i el Govern xinès que repercuteixin en la censura i la repressió de la dissidència.

Més informació: notícies relacionades i accès al centre de documentació