Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Finlàndia: Nova llei de reconeixement de la identitat de gènere, “un gran pas per a la protecció dels drets trans”

© ANGELA WEISS/AFP via Getty Images

“L'aprovació a Finlàndia d'una llei que elimina els requisits nocius que exigien a les persones trans suportar uns procediments mèdics i psiquiàtrics invasius per a obtenir el reconeixement de la seva identitat de gènere és una victòria important per a la igualtat”, ha declarat avui Amnistia Internacional.
 
La nova llei —aprovada per 113 vots a favor i 69 en contra— suprimeix el requisit imposat a les persones trans d'estar esterilitzades i obtenir un diagnòstic psiquiàtric per a aconseguir el reconeixement legal de la identitat de gènere.
 
“Amb l'aprovació d'aquesta llei, Finlàndia ha fet un gran pas cap a la protecció dels drets de les persones trans i per a millorar la seva vida i el seu dret a l'autodeterminació”, ha afirmat Matti Pihlajamaa, assessor de Drets LGBTI d'Amnistia Internacional Finlàndia.
 
“La votació ha estat resultat de més d'un decenni de campanya de grups de la societat civil i testimonia el compromís d'activistes que han lluitat molt durament molt de temps, sovint enfrontant-se a una retòrica tòxica, per fer realitat aquest dia.”
 
Segons la legislació vigent de Finlàndia, que vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans, per a obtenir el reconeixement legal de la identitat de gènere, la persona afectada ha d'aportar una prova d'infertilitat. En virtut de la nova llei, podran obtenir aquest reconeixement les persones adultes que presentin una sol·licitud per escrit després d'un “període de reflexió” obligatori de 30 dies.
 
No obstant això, malgrat aquest significatiu avanç, la nova llei només introdueix un sistema de reconeixement legal de la identitat de gènere per a persones adultes.

“Encara que aquesta nova llei té un impacte enorme i positiu, i proporciona un fonament important per a la no discriminació, queda molt per fer”, ha afirmat Matti Pihlajamaa. “Excloure les persones menors d'edat del reconeixement legal de la identitat de gènere viola el Convenció sobre els Drets del Nen de l'ONU. Continuarem demanant al govern que reformi la legislació en conseqüència per a garantir que promou els drets de la infància.”
 
Informació complementària
 
El 2017, la llei trans de Finlàndia va formar part de Write for Rights, la campanya anual més gran d'Amnistia Internacional. L'organització va demanar a les autoritats finlandeses que el procés de reconeixement legal de la identitat de gènere fos ràpid, accessible i respectuós amb els drets humans. La petició va rebre el suport de més de 347.000 persones d'arreu del món.