Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Europa: Cal protegir els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica amb motiu del Dia de la Nakba

© Anadolu via Getty Images

“Les autoritats han d'abstenir-se de reprimir les persones que protesten pacíficament”, ha declarat Amnistia Internacional amb motiu dels actes i manifestacions previstos a tot Europa per a commemorar el Dia de la Nakba el 15 de maig i a l'entorn d'aquesta data.

En els últims sis mesos, s'han produït alarmants intents d'autoritats de tot Europa de silenciar els qui denuncien l'assassinat per Israel de desenes de milers de persones palestines a Gaza, s'atreveixen a criticar els crims i violacions de drets que cometen les forces israelianes o posen en relleu el risc de genocidi. Autoritats encarregades de fer complir la llei de tot Europa han reprimit els qui han denunciat les polítiques dels Estats, com el subministrament en curs d'armes a Israel per al seu ús en atacs il·legítims en la Franja de Gaza ocupada.

S'han cancel·lat o prohibit assemblees públiques, reunions i actes culturals organitzats a tot Europa per a denunciar les polítiques d'Israel a Gaza, la qual cosa ha tingut un efecte dissuasiu per a altres expressions de solidaritat amb els drets humans de la població palestina.

“Les autoritats d'Europa no han d'utilitzar la força il·legítima contra els qui protesten pacíficament. A més, han de deixar immediatament d'emprar qualsevol discurs estigmatitzador i discriminatori contra els qui protesten i d'imposar prohibicions generals a reunions a mesura que ens acostem al Dia de la Nakba. Les prohibicions generals de manifestacions —una mesura desproporcionada que vulnera el dret de reunió pacífica— i altres polítiques repressives emprades en el passat no han de tornar a repetir-se”, ha declarat Erika Guevara Rosas, directora general d'Investigació, Incidència, Política i Campanyes d'Amnistia Internacional.

“Les institucions acadèmiques, espais culturals i seus d'esdeveniments també han de resistir la pressió política i evitar discriminar els qui organitzen actes i protesten pacíficament, que tenen el dret d'expressar solidaritat amb la població palestina i de criticar les polítiques de l'Estat israelià que violen flagrantment els drets humans del poble palestí.”

Les manifestacions, assegudes, acampades universitàries i fòrums acadèmics pacífics de solidaritat amb el poble palestí són mètodes de protesta en l'exercici dels drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, protegits en el dret internacional dels drets humans. Persones de tots els orígens i creences es venen mobilitzant per a utilitzar la protesta pacífica i queixar-se de les accions del seu govern de suport als crims atroços d'Israel i la seva absència de mesures significatives per a prevenir violacions greus del dret internacional humanitari i dels drets humans, inclòs el genocidi, com va indicar el Tribunal Internacional de Justícia.

“La protesta pacífica és una eina indispensable per a reclamar un alto el foc immediat, per a exigir justícia per al poble palestí i per a demanar responsabilitats a l'Estat d'Israel per les seves prolongades violacions del dret internacional, inclosa la negació durant decennis del dret al retorn de la població palestina desplaçada, deportada i desposseïda forçosament des de 1948”, ha dit Erika Guevara Rosas.

Davant el risc actual de genocidi i la fam a què s'està sotmetent la població palestina a Gaza, és encara més important que les autoritats permetin que la ciutadania expressi la seva solidaritat amb el poble palestí el Dia de la Nakba d'enguany i més enllà, protegint els seus drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica i a la no discriminació.”

Malaurdament, malgrat l'absència d'indicis fefaents, alguns Estats europeus han contribuït a la terrible situació humanitària de la població palestina a Gaza en desacreditar i suspendre una ajuda vital per a la supervivència a UNRWA, deixant la població atrapada sense accés a aliments ni a aigua potable mentre era bombardejada per armes i municions subministrades per alguns Estats europeus a Israel. Com a conseqüència també de les campanyes públiques, alguns Estats ja han reprès el seu finançament a UNRWA.

Informació complementària

Els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica estan protegits en virtut del dret internacional dels drets humans i s'estenen a expressions que poden considerar-se escandaloses, ofensives o pertorbadores. Les autoritats han de garantir que la ciutadania pot exercir els seus drets sense discriminació ni por a represàlies.

Quasevol ingerència en aquests drets ha de respectar el dret internacional dels drets humans i no basar-se en la legislació general o la política nacionals ni en supòsits i estereotips nocius. Les restriccions han de ser necessàries i proporcionals a un objectiu legítim, i han d'interpretar-se de la forma més restrictiva possible. Els drets a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica són fonamentals per a viure en una societat oberta i justa on defensar els drets humans és vital perquè els poderosos retin comptes dels seus actes.