Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Llei Mordassa: Oportunitat perduda i fre a la protecció dels drets humans a Espanya

REUTERS /Sergio Perez

Davant de la decisió adoptada avui per la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats de no seguir endavant amb la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, Amnistia Internacional, No Somos Delito, Greenpeace, IRÍDIA, Defender a quién Defiende, Ris, Novact i Legal Sol, declarem que:

No continuar amb la tramitació parlamentària de la reforma de la Llei Mordassa és una oportunitat perduda i una notícia pèssima per als drets humans a Espanya. Aquesta norma ha impactat de forma molt negativa en el dret a la protesta, a la llibertat d'expressió i en els drets de les persones migrants i refugiades, durant els gairebé vuit anys que porta en vigor.

La seva modificació era molt necessària i reclamada des de fa anys per diversos organismes internacionals i regionals de drets humans, com la Comissària de Drets Humans i la Comissió de Venècia del Consell d'Europa, pel seu potencial repressiu.

És indubtable que aspectes claus de la llei han arribat a la votació d'avui sense les modificacions necessàries per a considerar que havien estat corregits i ajustats al que disposen els estàndards internacionals de drets humans. Però hi havia un treball de negociacions i acords que suposava un avanç reconeixible en drets, i també hi havia propostes plantejades per a continuar negociant i corregir aquests aspectes clau i més lesius de la llei. La societat civil es mostra molt crítica amb el fet que aquesta oportunitat per a una llei més respectuosa amb els drets humans s'hagi deixat passar.

També volem posar de manifest el rol jugat pel Ministeri de l'Interior durant aquesta tramitació, que ha limitat l'abast de les negociacions amb els grups parlamentaris en el Congrés i que ha demostrat una vegada més la seva voluntat de no resoldre les problemàtiques de drets humans des de l'arrel.

Des de la societat civil, després de vuit anys documentant i denunciant les vulneracions de drets en el marc de l'aplicació d'aquesta llei, continuarem treballant per a tenir un #FuturoSinMordazas i una legislació que compleixi amb els estàndards internacionals de drets humans. La llei mordassa tard o d'hora serà història. El que s'ha avançat hauria de servir per a un futur quan es reprenguin negociacions.

És important que qüestions com el rebuig en frontera es regulin de manera urgent com diu el Defensor del Poble per evitar que es continuïn produint devolucions il·legals. La definició de les infraccions de desobediència, resistència o faltes de respecte ha de millorar-se i precisar-se per evitar l'impacte desproporcionat que tenen sobre la ciutadania que es mobilitza al carrer. Ha d'avançar-se en la prohibició de les bales de goma, de tal manera que un armament tan perillós i inherentment imprecís no pugui ser utilitzat davant dels qui protesten i dels periodistes que documenten les manifestacions.