Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Eslovàquia: el govern es compromet a eliminar l'educació segregada per motius d'ètnia


Amnistia Internacional ha rebut amb satisfacció el compromís del nou govern eslovac de coalició d'adoptar mesures que eliminin la segregació de l'educació per motius ètnics i considera aquesta mesura com un primer pas en la direcció correcta.


El compromís s'emmarca dins del programa governamental aprovat dimarts per l'Assemblea Nacional eslovaca. Si es posa en pràctica podria beneficiar els nens i nenes d'ètnia gitana, molts dels quals estan segregats i reben una educació de menys qualitat.

"És el primer cop que el govern d'Eslovàquia demostra voluntat política d'abordar la segregació de l'educació per motius d'origen ètnic com un error sistèmic", ha assenyalat Barbora Cernusakova, experta d'Amnistia Internacional a Eslovàquia.

"Les autoritats eslovaques han d'aplicar mesures exhaustives que contribueixin a posar fi a decennis de discriminació i segregació dels nens i nenes romanís en aules on reben una educació inferior".

En aquest país, milers de nens i nenes romanís són situats en escoles especials i en classes pensades per a estudiants amb "petites discapacitats mentals" o en escoles convencionals segregades en funció de l'origen ètnic i en classes que ofereixen una educació inferior.

Això impedeix que la població romaní a Eslovàquia participi per complet en la societat i l'aïlla en un cercle crònic de pobresa i de marginació.  

"El govern haurà d'abordar la fallida de les institucions per fer complir la ja existent prohibició de discriminació en l'accés a una educació de qualitat."

"I en fer-ho, també haurà d'enfrontar-se als prejudicis que hi ha davant els nens i nenes romanís ipotenciar el principi de la igualtat de tracte entre els docents i els professionals que participen en el procés educatiu", ha manifestat Barbora Cernusakova.

"A més, el govern haurà de proporcionar recursos econòmics per eliminar la segregació de manera que els nens i nenes d'ètnia gitana puguin integrar-se a les escoles convencionals".

Entre les mesures específiques per fer complir la prohibició de segregació es podria incloure la dotació al cos d'inspectors de les escoles públiques amb les capacitats i els recursos adequats per identificar, controlar i combatre la segregació en la pràctica. Això suposaria que s'haurien de recollir de forma sistemàtica dades estadístiques sobre educació desglossats per gènere i ètnia.

Des del 2007, Amnistia Internacional ha estat fent campanya contra l'educació segregada dels nens i les nenes romanís a Eslovàquia.

L'organització continuarà seguint de prop els esforços del govern eslovac davant del seu compromís i continuarà fent campanya per aconseguir mesures concretes que garanteixin que els nens i nenes romanís del país poden gaudir deldret a l'educació sense cap tipus de discriminació.