Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El Salvador: Amnistia Internacional verifica l'ús del programa espia Pegasus per a la vigilància de periodistes

Foto: AI

Una investigació conjunta d'Access Now i Citizen Lab ha identificat l'ús a gran escala del programa espia Pegasus de NSO Group contra periodistes i membres d'organitzacions de la societat civil a El Salvador. Experts tècnics del Laboratori de Seguretat d'Amnistia Internacional han revisat l'informe i verificat de forma independent les proves forenses que demostren l'ús abusiu de Pegasus al país.

"L'ús de Pegasus per vigilar comunicacions a El Salvador devela una nova amenaça per als drets humans al país. Les autoritats han de detenir qualsevol esforç dirigit a restringir la llibertat d'expressió, i dur a terme una investigació imparcial i exhaustiva per identificar als possibles responsables", ha dit Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

"És inacceptable que a El Salvador es tornin cada vegada més quotidianes les denúncies d'assetjament i amenaça contra periodistes i persones defensores de drets humà, que treballen en ambient hostil i es troben en greu risc. La comunitat internacional ha d'acompanyar les persones defensores de drets humans i periodistes en la seva demanda pel respecte als drets humans".

Des que el president Nayib Bukele va prendre possessió el 2019, la situació dels drets humans al país ha anat degradant-se de forma accelerada. La llibertat d'expressió ha estat un dels drets que enfronta més obstacles per al seu lliure exercici i, de forma reiterada, funcionaris de l'Estat han expressat públicament la seva negativa d'acceptar el disenso i mostrat un esforç sostingut per desacreditar els qui exposen les pràctiques de les autoritats que violen o posen en risc els drets humans.

En aquest context, al novembre del 2021, es va fer de coneixement públic que periodistes i integrants d'organitzacions de la societat civil van rebre una alerta d'Apple en què se'ls advertia que possiblement estaven sent subjectes de vigilància selectiva per part de "atacants patrocinats per un Estat".

El Laboratori de Seguretat d'Amnistia Internacional va analitzar de forma independent les dades tècniques d'una mostra de persones identificades com a objectius del programa espia Pegasus en la investigació conjunta d'Access Now i Citizen Lab. Aquesta mostra incloïa a diversos periodistes de dos mitjans de comunicació. L'anàlisi forense va confirmar que cada dispositiu estava infectat amb el programa espia Pegasus de NSO Group. Els primers indicis d'atac en els dispositius de la mostra es van produir cap al 30 de juliol de 2020. Els senyals d'amenaça o intent d'atac van continuar fins al 15 de novembre de 2021.

"Aquesta investigació demostra que, una vegada més, al món se segueix abusant del programari espia Pegasus per vigilar il·legalment als periodistes a gran escala, fins i tot després de les importants revelacions del Projecte Pegasus", ha afirmat Erika Guevara-Rosas. "Fins ara no s'ha fet globalment prou per frenar la vigilància selectiva il·legal. És urgent que els governs apliquin una moratòria mundial sobre la venda, la transferència i l'ús de programes espia fins que s'estableixin salvaguardes i garanties de drets humans".

Més informació:

Al descubierto: la sociedad civil repudia el uso de Pegasus para espiar a periodistas y activistas en El Salvador (13 de gener de 2022)