Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El desplaçament forçat massiu a Gaza posa en relleu la necessitat urgent que Israel respecti el dret de retorn de la població palestina

© AHMAD GHARABLI/AFP via Getty Images)

L'actual desplaçament forçat de gairebé 2 milions de persones palestines i la destrucció massiva de béns i infraestructures civils a la Franja de Gaza ocupada posa de manifest el terrible historial d'Israel en matèria de desplaçament de la població palestina i la seva negativa constant, des de fa 76 anys, a respectar el dret de retorn d'aquestes persones, ha afirmat Amnistia Internacional en ocasió del Dia de la Nakba. Aquest dia es commemora el desplaçament de més de 800.000 persones palestines després de la creació de l'Estat d'Israel el 1948.
 
En els últims dies, més de 150.000 persones palestines han sofert desplaçament forçat de Rafah, al sud de Gaza, davant la intensificació de les operacions terrestres i aèries d'Israel a la zona, que posen en perill milers de vides i bloquegen l'accés d'ajuda humanitària essencial. La majoria de les persones que van fugir ja s'han vist desplaçades en diverses ocasions a causa de la implacable ofensiva que Israel duu a terme des de fa set mesos contra la Franja de Gaza.
 
“Generacions de persones palestines en els territoris ocupats estan profundament afectades pel trauma que suposa haver estat desarrelades i desposseïdes en múltiples ocasions i no tenir cap perspectiva de retornar a casa seva. És absolutament esgarrifós comprovar com es repeteixen les terribles escenes de la Nakba (catàstrofe) de 1948 —tal com l'anomena la població palestina— mentre multitud de  palestinss a Gaza es veuen obligats a fugir a peu de casa seva una vegada i una altra a la cerca de seguretat, i l'exèrcit i l'Estat israelians donen suport als colons per a expulsar a palestins de casa seva a Cisjordània”, ha declarat Erika Guevara Rosas, directora general d'Investigació, Incidència, Política i Campanyes d'Amnistia Internacional.
 
A conseqüència del conflicte de 1947-1949, persones palestines van ser expulsades de casa seva  i desposseïdes de les seves terres, i des de llavors viuen desplaçades i deportades i sense que s'albiri cap perspectiva de retorn per a elles o els seus descendents. La mateixa sort van córrer els més de 350.000 palestins que van fugir a causa de la guerra de juny de 1967 i l'ocupació per Israel de Gaza i Cisjordània, inclòs Jerusalem Oriental. Un informe de 2022 d'Amnistia Internacional va revelar que la despossesió discriminatòria de terres i béns de la població palestina nega a aquestes persones l'accés als seus drets, inclòs el dret de retorn, i és un component clau del sistema d'apartheid d'Israel.
 
“En aquest Dia de la Nakba, la sort de la població palestina és més perillosa que mai —desposseïda i sotmesa a violacions sistemàtiques de drets humans sota una ocupació brutal—, i els qui estan a Gaza també s'enfronten al risc intermitent de genocidi i han de bregar amb la fam. Per tot això, avui és més important que mai fer una rotunda crida al fet que es respecti el dret de retorn de la població palestina i recordar al món que Israel porta més de 76 anys negant-li aquest dret legítim, en flagrant violació del dret internacional”, ha declarat Erika Guevara Rosas.
 
“La negació per Israel des de fa decennis del dret de retorn de la població palestina és una de les causes fonamentals del conflicte, i la intensificació de la violència en els últims set mesos demostra que no s'ha de passar més per alt. Una solució sostenible i justa d'aquest conflicte ha de respectar els drets humans, inclòs el dret de retorn de la població palestina, i garantir justícia i reparació per a les víctimes de violacions del dret internacional.”

Dret al retorn de la població palestina

L'Assemblea General i el Consell de Seguretat de l'ONU han demanat reiteradament a Israel que faciliti el retorn de la població palestina. No obstant això, malgrat les resolucions vinculants del Consell de Seguretat de l'ONU, Israel ni tan sols ha reconegut el dret de retorn de la població palestina. La comunitat internacional ha de fer tot el que estigui en el seu poder per a impedir nous trasllats forçosos de població palestina i per a invertir la situació de desplaçament permanent de tots els palestins permetent l'exercici significatiu del seu dret de retorn. Ha d'haver-hi un alto el foc immediat i durador de totes les parts a Gaza.
 
“En els últims mesos, molts Estats, inclosos aliats d'Israel, han intensificat la seva repressió contra manifestants propalestins, amb mesures que neguen el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica dels qui donen suport als drets del poble palestí. Tots els Estats han de respectar els drets de les persones que intenten expressar solidaritat amb el poble palestí mitjançant protestes pacífiques per a commemorar el Dia de la Nakba”, ha declarat Erika Guevara Rosas.
 
La instrumentalització de l'antisemitisme per a descreditar als qui protesten o per a criminalitzar les crítiques a les polítiques de l'Estat d'Israel i l'equiparació d'antisemitisme i crítica de les violacions del dret internacional per Israel són especialment discutibles i menyscaben els esforços de les autoritats d'abordar l'autèntica i duradora xacra de l'antisemitisme. Les autoritats han de fer retre comptes pels crims d'odi i per qualsevol apologia de l'odi que constitueixi incitació a l'hostilitat, la discriminació o la violència, amb independència de si va dirigida contra persones jueves, palestines, musulmanes o pertanyents a altres grups.