Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte ha d'aturar la repressió de qui protesta per la crisi econòmica

© Doaa Adel/NurPhoto via Getty Images

Les autoritats egípcies han intensificat la repressió contra manifestants, treballadors i treballadores en vaga, i els qui expressen a Internet crítiques a la gestió de la crisi econòmica per part de les autoritats, ha declarat avui Amnistia Internacional.

Entre gener i març de 2024, Amnistia Internacional va documentar en tres governacions quatre casos de detenció i reclusió arbitràries de persones que s'havien queixat de l'escalada de preus en les xarxes socials. Així mateix, les autoritats també van interrogar desenes de treballadors i treballadores d'una empresa pública que havien participat en una vaga al febrer per a exigir que se'ls pagués el salari mínim; dos treballadors segueixen detinguts arbitràriament. Les forces de seguretat també van dispersar una manifestació al març en la qual es culpava al president Abdel Fattah al Sisi de “fer passar fam” als pobres, i van arrestar manifestants.

“El govern egipci està recorrent una vegada més a tàctiques repressives per a esclafar la més mínima forma de dissidència, ja siguin protestes pacífiques, vagues de treballadors i treballadores, o persones que simplement descarreguen la seva frustració en una publicació en xarxes socials. En comptes d'arrestar persones per parlar obertament de la deterioració de les condicions de vida, les autoritats egípcies han d'adoptar mesures eficaces per a fer efectius els drets econòmics i socials de la població, inclosos els de les persones més afectades per la crisi econòmica”, ha afirmat Sara Hashash, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

Les autoritats egípcies han de respectar el dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, i posar immediatament en llibertat totes les persones detingudes arbitràriament únicament per exercir aquests drets.” Gran part de la indignació per la crisi econòmica ha anat dirigida contra el govern i el president al Sisi, qui, en un controvertit discurs pronunciat al setembre de 2023, va dir que la fam i la privació eren sacrificis acceptables en nom del desenvolupament i el progrés.

Detencions arbitràries per publicacions en xarxes socials

Amnistia Internacional va documentar els casos de quatre persones arrestades arbitràriament entre gener i març de 2024 per realitzar publicacions en xarxes socials en què criticaven la gestió governamental de la crisi econòmica o es queixaven de l'escalada de preus.

Segons el Front Egipci pels Drets Humans (EFHR) i un advocat de drets humans, les forces de seguretat egípcies van arrestar quatre persones en els seus domicilis o llocs de treball en les governacions de Dacalia, Sharkiya i Guiza. La Fiscalia Suprema de la Seguretat de l'Estat (SSSP) va obrir-los investigacions per càrrecs falsos relacionats amb el terrorisme i per publicar “notícies falses”. En el moment de redactar aquestes línies, les quatre romanien detingudes en espera de judici.

Un treballador d'una empresa privada arrestat el 14 de març en el seu lloc de treball en Guiza va dir als fiscals de la SSSP que havia estat arrestat únicament per publicar un vídeo a Facebook en què es queixava de l'elevat preu dels medicaments per a la seva mare.

Abans de portar davant la SSSP les quatre persones detingudes, les autoritats les van sotmetre a desaparició forçada durant períodes d'entre dos i nou dies en oficines de l'Agència de Seguretat Nacional de les ciutats del Mansurà, Zagazig i Sis d'Octubre.

Les forces de seguretat van arrestar un dels homes l'11 de febrer en el seu domicili, a Dakhaliya, i li van infligir tortura i altres maltractaments mentre estava sotmès a desaparició forçada en una seu de la NSA, segons el EFHR. Amnistia Internacional ha revisat els vídeos de TikTok que van donar lloc a la seva detenció. En un dels vídeos, l'home criticava els projectes nacionals del president al Sisi, el culpava que la gent estigués passant fam i es queixava de la constant pujada de preus en els supermercats. El detingut va explicar a la fiscalia que els agents de l'Agència de Seguretat Nacional li havien propinat cops i aplicat descàrregues elèctriques. No obstant això, la fiscalia no n'ha investigat la denúncia ni ha demanat que se li practiqui un examen forense.

Repressió de treballadors i treballadores en vaga

Al febrer, el president al Sisi va establir el salari mínim per als treballadors i treballadores del sector públic en 6.000 lliures egípcies (aproximadament 125 dòlars EUA). El 22 de febrer, milers de treballadors i treballadores de l'empresa tèxtil pública El Ghazl a Al Mahala, en la governació Occidental, van participar en una vaga per demanar un increment de la prestació per a menjars i l'augment dels salaris perquè aconseguissin el nou salari mínim nacional, segons l'ONG egípcia Centre de Serveis dels Treballadors i els Sindicats. El 29 de febrer, els treballadors i treballadores van posar fi a la vaga després que el 25 de febrer el ministre del Sector Públic Empresarial emetés un decret que establia en 6.000 lliures egípcies el salari mínim en totes les empreses públiques.

El Centre de Serveis dels Treballadors i els Sindicats va explicar a Amnistia Internacional que, durant la vaga, l'Agència de Seguretat Nacional havia citat a 28 treballadors i treballadores, els havia interrogat sense la presència d'assistència lletrada i els havia reclòs en règim d'incomunicació durant períodes d'entre un i tres dies. Totes aquestes persones van quedar en llibertat, excepte dos treballadors que van ser portats davant la SSSP, que se'ls va obrir investigacions per càrrecs falsos de “unir-se a un grup terrorista” i publicar “notícies falses”. En el moment de redactar aquestes línies, romanien detinguts en espera de judici.

Dispersió de protestes pacífiques

El 15 de març, la policia va dispersar desenes de persones que protestaven pacíficament en Al Dakhilah, governació d'Alexandria, contra l'augment del cost de la vida, i va arrestar una xifra desconeguda de persones, segons mitjans de comunicació locals. A la xarxa social X (abans Twitter), van circular vídeos de la protesta que mostraven a manifestants amb pancartes en els quals es llegia “has fet que passem fam, Sisi.” La policia va traslladar les persones detingudes a una seu de l'Agència de Seguretat Nacional a Alexandria, segons Ahmed Al Attar, director executiu de la Xarxa Egípcia pels Drets Humans, un grup de drets independent.

Entre elles hi havia un sotsoficial de l'exèrcit, que va ser sotmès a desaparició forçada durant almenys cinc dies abans de comparèixer davant el tribunal militar d'Alexandria. El 23 d'abril, el tribunal el va condemnar a vuit anys de presó i va ordenar-ne l'expulsió de l'exèrcit segons fonts informades. Els càrrecs en contra seu no s'han fet públics. Professionals del dret que defensen els drets humans van explicar a Amnistia Internacional que mancaven d'informació sobre si la resta dels manifestants arrestats havien estat processats o llocs en llibertat sense càrrecs.

Informació complementària

L'actual crisi econòmica d'Egipte ha agreujat les condicions de vida de desenes de milions de persones que ja vivien en la pobresa o en risc de pobresa. Al febrer, el preu dels aliments va apujar-se un 48,5% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, i la inflació anual va arribar al 36%, segons l'Agència Central de Mobilització de Població i Estadística d'Egipte.