Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Dia Internacional de l'Orgull Gai i Lèsbic L’orientació sexual segueix sent motiu de persecució i discriminació en tot el món

  • Amnistia Internacional demana a Camerun que despenalitzi les
  • relacions homosexuals a www.actuaconamnistia.org i participant a les marxes de l'Orgull Gai a Barcelona i a Madrid
Barcelona i Madrid.- Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Orgull Gai i Lèsbic, Amnistia Internacional (AI) denuncia que les lleis que penalitzen l’homosexualitat i l'homofòbia institucional que incita i justifica la discriminació i la violència contra el col•lectiu LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere) persisteixen a tot el món.

A Aràbia Saudita, l’Iran, Mauritània, Qatar, el Sudan, Iemen i alguns estats de Nigèria, les relacions consentides entre persones del mateix sexe poden arribar a castigar-se amb la pena de mort. En molts altres països, les relacions sexuals entre persones del mateix sexe són considerades delicte. Gàmbia penalitza la conducta homosexual com a «delicte antinatural» amb condemnes de fins a 14 anys de presó. Senegal va condemnar a dos homes a l’agost de 2008 a dos anys de presó per «matrimoni homosexual i actes contra la naturalesa». Al Marroc, un tribunal va confirmar al gener de 2008 les condemnes de fins a 10 mesos de presó imposades a sis homes declarats culpables de «conducta homosexual». A Egipte, 24 homes van ser detinguts per «pràctica habitual de llibertinatge»; al 2008, 20 d'ells van ser condemnats a entre un i tres anys de presó. La majoria van ser obligats a sotmetre’s a exploracions anals per a «demostrar» que havien tingut conductes homosexuals.

A més, la penalització per causa d’orientació sexual o identitat de gènere actua com incitació oficial a la violència contra el col•lectiu LGBT o com justificació de la violència i d’actituds homòfobes com normes socials acceptables. Així, individus o grups homofòbics i transfòbics entenen aquestes lleis com un permís per a perseguir a persones i organitzacions i sabotejar actes de la comunitat de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere.

Amnistia Internacional considera que les persones detingudes o empresonades en virtut d’aquest tipus de lleis són preses de consciència i treballa per a assolir la seva llibertat immediata i incondicional. La despenalització és essencial com un primer pas en el camí cap a la igualtat plena de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere.

Homofòbia institucional en països d'Europa
Les autoritats de diversos països europeus continuen fomentant un clima d’intolerància i discriminació contra lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere, el que dificulta encara més que s’escoltin les seves veus i es protegeixin els seus drets.

Així, durant 2008 i el primer semestre de 2009, les autoritats van prohibir actes públics en suport de les comunitats de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere a Bielorrússia, Lituània i Moldàvia. Al maig de 2009, va tenir lloc la marxa de l'Orgull Eslau a Moscou, a la Federació Russa. Les autoritats havien prohibit la seva celebració i la policia antidisturbis va carregar contra els manifestants i va detenir a entre 25 i 80 activistes.

Les autoritats tampoc van protegir als organitzadors i participants en el Festival Gai de Sarajevo, que es va celebrar per primera vegada a Bòsnia i Hercegovina al setembre de 2008. L’acte va concloure abans del previst a causa de les amenaces de mort rebudes pels seus organitzadors i a les agressions sofertes per alguns participants, després d’una campanya homòfoba dirigida per alguns polítics i mitjans de comunicació. Altres càrrecs polítics a Lituània, Letònia, Bulgària o Polònia també van parlar en termes inequívocament homofòbics o es van manifestar contraris a la celebració d’aquest tipus de manifestacions.

En altres països, les autoritats apliquen la llei de manera discriminatòria o impulsen lleis amb tints clarament homofòbics. Al juny de 2009, el Parlament de Lituània decidia seguir endavant amb un projecte de llei que institucionalitza l'homofòbia i suposaria prohibir el debat sobre l’homosexualitat en les escoles, així com tota referència a ella en qualsevol informació pública que puguin veure menors. La reforma proposada equipara l’homosexualitat a la violència física o psicològica, a l’exhibició d’un cos humà mort o cruelment mutilat i a informació que susciti temor o horror o fomenti l’automutilació o el suïcidi.

A Turquia un tribunal va ordenar la clausura d’una organització que defensava els drets de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere, amb l’argument que els seus objectius anaven «contra els valors morals i l’estructura familiar». I a la Federació Russa es va rebutjar la inscripció en el registre d’una organització dedicada a la defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals i persones transgènere per considerar que entre els seus objectius figurava el de «reduir la població de la Federació Russa», el que podia representar una «amenaça contra la seguretat nacional».

Camerun: signa a www.actuaconamnistia.org
En els darrers tres anys, diverses dotzenes d’homes i dones joves han estat arrestades, detingudes, sentenciades a condemnes de presó i multades al Camerun pel simple fet de mantenir suposadament relacionis sexuals de mutu acord amb persones del seu mateix sexe. Segons mitjans locals, una personalitat eclesiàstica de l’alta jerarquia catòlica camerunesa va denunciar públicament al desembre de 2005 l’homosexualitat. Des de llavors, moltes persones homosexuals han estat perseguides.

El Codi Penal camerunès penalitza les relacions sexuals consentides entre persones adultes del mateix sexe, de tal manera que “qualsevol que tingui relacions sexuals amb una persona del mateix sexe serà castigat amb condemnes de presó de sis mesos a cinc anys i multat amb 20.000 a 200.000 francs CFA” (aproximadament de 35 a 350 dòlars nord-americans).

Aquest tipus de lleis que consideren l’homosexualitat un crim són causa directa que l'homofòbia sigui endèmica en la societat camerunesa, i per aquest motiu Amnistia Internacional demana a les autoritats, a les organitzacions de la societat civil, a les organitzacions religioses i als mitjans de comunicació que defensin, respectin i protegeixin els drets humans de totes les persones, independentment de la seva orientació sexual, a través d’una ciberacció que ja es pot signar en www.actuaconamnistia.org.

AI en la manifestació de l'Orgull Gai a Barcelona i a Madrid
Un any més, i amb el lema “Estimar no és delicte”, Amnistia Internacional se suma a la mobilització del pròxim diumenge 28 de juny a Barcelona i del dissabte 4 de juliol a Madrid, en commemoració del Dia de l'Orgull Gai i Lèsbic en favor dels drets humans i llibertats de les persones homosexuals, bisexuals i transgènere.