Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cuba ha d'alliberar els artistes empresonats

El govern de Cuba ha d'alliberar immediatament i sense condicions als artistes Maykel Castillo Pérez i Luis Manuel Otero Alcántara, que serien jutjats a partir del 30 de maig de 2022, han assenyalat avui Amnistia Internacional i Human Rights Watch. Els governs de l'Amèrica Llatina i d'Europa haurien de monitorejar el judici i exigir l'alliberament dels artistes.

Otero Alcántara, artista visual, i Castillo Pérez, cantant de rap, també conegut pel seu nom artístic Osorbo, es troben en presó preventiva des de fa gairebé un any. Un fiscal ha sol·licitat que siguin condemnats a set i deu anys de presó, respectivament, per diversos càrrecs relacionats amb la seva participació en una manifestació pacífica i una performance artística, i per crítiques al president Miguel Díaz-Canel.

"Maykel Castillo Pérez i Luis Manuel Otero Alcántara estan sent processats "per exercir el seu dret humà a criticar al seu propi govern", ha afirmat Tamara Taraciuk Broner, directora en funcions per a les Amèriques de Human Rights Watch. "Els governs llatinoamericans no haurien de callar quan artistes són amenaçats amb penes de presó, una mostra d'intolerància extrema típica de les dictadures brutals que van governar la regió en el passat".

"Els governs de l'Amèrica Llatina i Europa haurien de monitorejar de prop el judici contra aquests presos de consciència cubans, que mai no haurien d'haver passat un dia a la presó", ha dit Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional. "En un país on més de 700 persones, incloses algunes menors de 18 anys, estan empresonades simplement per expressar-se, és de summa importància que aquests judicis estiguin subjectes a l'escrutini internacional".

Otero Alcántara, membre del Movimiento San Isidro, fundat per criticar la censura del govern, va ser detingut l'11 de juliol de 2021, després que publiqués un video en què deia que se sumaria a les protestes pacífiques en tota l'illa d'aquell dia. Més de 700 persones arrestades en aquelles manifestacions segueixen detingudes, segons el grup cubà de drets humans Cubalex. Castillo Pérez, un dels autors de Pàtria i Vida, una cançó que critica el govern cubà i va ser adoptada popularment com un himne de les protestes, va ser detingut per agents de seguretat de l'Estat el 18 de maig de 2021.

Castillo, que ha sofert múltiples detencions arbitràries de curta durada, va ser arrestat a casa seva. La seva família no va saber el seu parador fins al 31 de maig, quan les autoritats cubanes els van informar que estava reclòs a la presó de Pinar del Río, on encara roman detingut. La família va ser notificada només dies després que el Comitè de Nacions Unides contra la Desaparició Forçada instés el govern cubà a revelar el lloc de detenció de Castillo.

Al gener de 2022, el Grup de Treball de Nacions Unides sobre Detenció Arbitrària va concloure que Castillo Pérez havia estat detingut arbitràriament i va dir que el govern cubà havia d'alliberar-lo immediatament. Els experts de Nacions Unides van determinar que Castillo Pérez havia estat detingut per exercir els seus drets fonamentals i havia sofert violacions al degut procés, incloses limitacions abusives al seu dret a defensar-se. Els experts van trobar evidència creïble que, abans de la seva última detenció, Castillo Pérez havia estat arrestat més de 120 vegades per la seva participació en diverses activitats de protesta a Cuba i per criticar el govern cubà.

Al febrer, un fiscal a l'Havana va demanar que Castillo Pérez fos condemnat a 10 anys de presó pels delictes de "desordre públic", "difamació a les institucions i organitzacions i dels herois i màrtirs", "desacatament" i "atemptat". Un document judicial revisat per Human Rights Watch i Amnistia Internacional assenyala que alguns càrrecs estan relacionats amb memes que Castillo va publicar a Facebook criticant el president Díaz-Canel i altres autoritats cubanes. Altres càrrecs estan relacionats amb una protesta pacífica del 4 d'abril de 2021 a l'Havana, durant la qual un policia va intentar arrestar Castillo Pérez i un grup de veïns va defensar-lo, impedint-ne la detenció.

Otero Alcántara, a qui Amnistia Internacional ha declarat pres de consciència en diverses ocasions durant múltiples detencions arbitràries, es troba detingut a la presó de màxima seguretat de Guanajay, a la província d'Artemisa.

El document judicial indica que el fiscal busca una sentència conjunta de set anys de presó per a Otero Alcántara qui ha estat acusat de "ultratge als símbols de la pàtria" per l'ús de la bandera cubana en la peça artística Drapeau, en la qual va usar la bandera o la va portar amb ell les 24 hores del dia durant un mes.

El fiscal també va acusar-lo de "desordre públic" i "desacatament" per reunir-se amb Castillo Pérez i altres persones durant la protesta del 4 d'abril, reproduir en públic Pàtria i Vida i dir "paraules ofensives" contra l'expresident Raúl Castro.

Human Rights Watch i Amnistia Internacional han tingut coneixement que les autoritats cubanes han ofert en repetides ocasions alliberar Castillo Pérez i Otero Alcántara a canvi que abandonin el país indefinidament. Es tracta d'una pràctica que el govern cubà ha dut a terme històricament i amb altres crítics en els últims mesos i que viola el dret humà de qualsevol persona a entrar al seu país d'origen. Otero Alcántara ha rebutjat públicament l'oferta. Les autoritats cubanes aparentment s'han retractat de la seva oferta a Castillo Pérez.

Ningú hauria de veure's obligat a triar entre abandonar el seu propi país o enfrontar-se a càrrecs penals abusius pels mai va haver d'haver estat jutjat ni empresonat, han assenyalat Human Rights Watch i Amnistia Internacional.

El procés a Otero Alcántara i Castillo Pérez és part d'un patró molt més ampli d'abusos sistemàtics contra artistes cubans i altres crítics del govern i manifestants al país. En els últims anys, les autoritats cubanes han empresonat, perseguit penalment i forçat a l'exili desenes d'artistes cubans, inclosos els del Movimiento San Isidro i el 27N, que apleguen artistes, intel·lectuals i periodistes crítics del govern.

Les autoritats cubanes també han dut a terme detencions arbitràries, maltractaments contra detinguts i judicis col·lectius injustos, en la seva majoria a porta tancada, en resposta a les protestes majoritàriament pacífiques de juliol de 2021. Desenes de manifestants han estat condemnats a penes de fins a 30 anys de presó, en judicis en els quals els fiscals freqüentment els van acusar de delictes definits de forma àmplia i vaga, com ara "desordre públic" i "sedició".

Les autoritats cubanes han de retirar tots els càrrecs destinats a silenciar manifestants i crítics, van dir Human Rights Watch i Amnistia Internacional. En la mesura en què aquests judicis avancin de totes maneres, les autoritats han de permetre la presència de periodistes, observadors de drets humans i personal d'ambaixades estrangeres a Cuba, inclòs el judici contra Otero Alcántara i Castillo Pérez, van dir les organitzacions.