Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: Oficial militar d'alta graduació, declarat culpable de desaparicions


Amnistia Internacional ha instat les autoritats colombianes a garantir que es fa justícia a totes les víctimes de la situació amb ostatges que va tenir lloc al Palau de Justícia de Bogotà al 1985, on van morir més de 100 persones, després de la històrica condemna d’un oficial militar d’alt rang per violacions de drets humans, que s’ha conegut avui.

“Amb aquesta sentència pionera, les famílies de les víctimes, que porten gairebé un quart de segle lluitant per la justícia, han començat a trencar el silenci que durant tant de temps ha protegit els responsables”, ha afirmat Marcelo Pollack, investigador d'Amnistia Internacional per a Colòmbia.

Luis Alfonso Places Vega s’enfronta a 30 anys de presó per la desaparició d'11 persones al novembre de 1985, quan forces militars van assaltar la seu del poder judicial, on membres del grup guerriller Moviment 19 de Abril tenien com a ostatges a les persones que es trobaven a l'interior de l’edifici.

”Les autoritats colombianes han intentat ocultar la veritat sobre els fets del Palau de Justícia, malgrat els indicis aclaparadors que membres de les forces de seguretat van organitzar la desaparició forçada, tortura i execució d’algunes de les persones que es trobaven a l'interior de l’edifici”, ha afirmat Marcelo Pollack.

“Encara que s’han registrat avenços en diverses investigacions criminals de gran repercussió sobre violacions de drets humans comeses per les forces de seguretat, els progressos han estat en gran mesura el resultat d’intenses pressions internacionals”, ha afirmat Marcelo Pollack.

“La majoria de les víctimes d’abusos comesos durant el setge del Palau de Justícia, tant per part de les forces de seguretat com de la guerrilla, no han obtingut encara justícia".

La Cort Constitucional va fallar el 1997 que les violacions de drets humans en què  estiguessin implicats membres de les forces de seguretat havien de ser investigades pel sistema de justícia civil.

Malgrat aquesta sentència, els tribunals militars continuen reclamant la jurisdicció sobre casos clau en els quals estan implicats membres de les forces de seguretat, alhora que de forma habitual s’abstenen d’investigar de forma efectiva les violacions greus de drets humans comeses per agents de seguretat.

“La investigació sobre Luis Alfonso Places Vega es va retardar en repetides ocasions a causa dels intents del sistema de justícia penal militar de reclamar la jurisdicciósobre el cas”, ha afirmat Marcelo Pollack.

“Aquestsintents només serveixen per mantenir una cultura d’impunitat i negar justícia a les víctimes”, ha agregat Marcelo Pollack.

Les persones que van participar en la investigació i el judici, inclòs el jutge a càrrec del cas i un advocat que representa a les víctimes, han rebut amenaces de mort en repetides ocasions.

Es presentarà recurs contra la sentència feta pública avui, i continuen les investigacions sobre els generals retirats Iván Ramírez Quintero i Jesús Armando Arias Cabrales i l'excoronel de l’exèrcit Edilberto Sánchez Rubian, per la seva presumpta responsabilitat en les 11 desaparicions del Palau de Justícia.