Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cimera UE – Marroc: no es poden oblidar els drets humans al Sàhara Occidental


Brussel·les.- En una carta dirigida a la Presidència espanyola de la UE, Amnistia Internacional ha demanat la inclusió d'un punt concret dedicat als drets humans en l'ordre del dia de la primera cimera UE - Marroc que se celebrarà el 7 de març a Granada. Amnistia Internacional vol que els dirigents de la UE presents a la cimera abordin la creixent intolerància que pateixen els defensors i defensores sahrauís de drets humans i altres persones partidàries de la lliure determinació del Sàhara Occidental.

“La UE té una oportunitat real de fer que els drets humans siguin claus en la seva relació amb el Marroc, però això implica parlar de la situació al Sàhara Occidental durant la cimera de Granada. Les autoritats marroquines reprimeixen de forma creixent els sahrauís i el seu dret a expressar les seves opinions, cosa que no pot ser acceptada per cap representant de la UE”, ha declarat Nicolas Beger, director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant la UE.

Actualment hi ha sis sahrauís pendents de judici militar, acusats formalment de posar en risc la seguretat interna i externa del Marroc. Amnistia Internacional ha observat un augment del nombre d'informes sobre persecució a defensors i defensores sahrauís de drets humans, als quals s’intimida verbalment, se'ls impedeix reunir-se amb observadors estrangers i se'ls confisquen documents de viatge. També suscita preocupació el suggeriment del rei del Marroc, Mohamed VI, que els sahrauís que demanin la lliure determinació del Sàhara Occidental siguin desposseïts de la ciutadania marroquina.

Els mitjans de comunicació independents, per la seva banda, pateixen l'actitud cada vegada més repressiva de les autoritats marroquines contra aquells a qui considera crítics amb la monarquia. A Amnistia Internacional li preocupa especialment l'empresonament del periodista Idriss Chahtane que està a la Presó Civil de Salé des del 15 d'octubre de 2009. Chahtane va ser condemnat a un any de presó després de publicar un article sobre la salut del rei Mohamed VI en el número de setembre d'Almichaal.

En els darrers anys, diversos periodistes més, així com defensors i defensores dels drets humans, han estat processats i de vegades condemnats a presó per expressar pacíficament crítiques a la monarquia que la família real ha considerat ofensives. Per tant, Amnistia Internacional demana a la UE que sol·liciti al Govern marroquí la llibertat immediata i incondicional d'Idriss Chahtane, així com dels sis defensors de drets humans sahrauís Ahmed Alnasiri, Brahim Dahane, Yahdih Ettarouzi, Saleh Labihi, Rachid Sghir i Ali Salem Tamek.

En la relació de la UE amb el Marroc, tant durant la cimera de Granada com en futures trobades, cal tenir en compte la difícil situació que travessen els defensors i defensores sahrauís de drets humans i altres ciutadans marroquins que critiquen el règim. Amnistia Internacional insta a la UE que, en la revisió del Pla d'Acció de la Política Europea de Veïnatge UE - Marroc, que s’enllestirà enguany, inclogui un sòlid capítol de drets humans amb punts de referència mesurables i un calendari realista per al seu compliment.

“La Unió Europea pot establir un precedent per la direcció que adopti en el futur la política europea de veïnatge, negociant un pla d'acció amb el Marroc en el qual els drets humans formin la base de la relació”, va concloure Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.