Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Carta al president Sánchez per les vuit violacions de drets humans comeses a la tanca de Melilla i la frontera amb el Marroc

AP Photo/Javier Bernardo
  • Amnistia Internacional valora positivament l'anunci d'una investigació per part de Fiscalia General i el Defensor del Poble.
  • Persones migrants és troben retingudes sense autorització judicial i en règim d'aïllament al CETI (Centre d'Estada Temporal d'Immigrants) de Melilla

Amnistia Internacional s'ha adreçat avui per carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, així com a les autoritats marroquines, per demanar-los que obrin una investigació independent i exhaustiva pels greus incidents ocorreguts el 24 de juny, i posteriorment, en el pas fronterer entre el Marroc i Melilla.

L'organització ha identificat fins ara indicis sòlids de vuit violacions de drets humans:

1. Violació del dret a la vida, sobretot en el context de la manca d'atenció mèdica oportuna a persones ferides i l'omissió del deure de socors.

2. Violació del dret a la integritat física i maltractaments a persones sota custòdia policial marroquina.

3. Tracte cruel, inhumà i degradant reflectit en els condicions d'amuntegament de persones sota custòdia de les forces de seguretat marroquines.

4. Ús excessiu de la força per part dels cossos de seguretat sense la necessària proporcionalitat en la utilització de defenses policials.

5. Violació del principi de no devolució a països, en aquest cas al Marroc, on les persones poden córrer risc de veure vulnerats els seus drets.

6. Violació del dret a sol·licitar asil i que les sol·licituds siguin analitzades individualment amb totes les garanties, preocupació reflectida en un context de pràctica impossibilitat de sol·licitar asil a la frontera de Melilla.

7. Violació del dret a una investigació eficaç i oportuna d'abusos de drets humans reflectida, entre altres aspectes, en el possible enterrament en fosses comunes al Marroc de les persones migrants mortes, sense les degudes autòpsies, la qual cosa dificultaria l'esclariment dels fets, i fa pensar en un intent deliberat d'ocultació per part de les autoritats marroquines.

8) Violació del dret a la llibertat personal, segons el qual cal protegir totes les persones de detencions o internaments arbitraris. Això podria no estar-se complint actualment amb les persones migrants retingudes sense autorització judicial i en règim d'aïllament al CETI de Melilla.

Amnistia Internacional, a més, contínua duent a terme una anàlisi diària de la situació per si poguessin ser identificades noves violacions i abusos als drets humans, especialment pel que fa a les persones migrants i refugiades processades per tribunals de justícia al Marroc, així com recollint testimonis.

L'organització valora positivament l'anunci fet públic ahir d'una investigació dels fets per part de la Fiscalia General i del Defensor del Poble. Un anunci que se suma a les peticions d'investigació dutes a terme tant per l'Oficina de l'Alta Comissionada per als Drets Humans com el Comitè per a la Protecció dels Drets dels Treballadors Migrants de Nacions Unides amb l'objectiu de determinar les responsabilitats corresponents.

Finalment, Amnistia Internacional vol deixar constància de la seva preocupació per la inadequada resposta inicial del Govern espanyol davant d’aquesta greu crisi de drets humans en què s'ha elogiat l'actuació policial dels forces de l'ordre espanyoles i marroquines, ignorant d'aquesta manera l'ús excessiu de la força en aquestes actuacions i altres possibles vulneracions de drets humans, i sense impulsar una investigació exhaustiva sobre els fets.

Peticions al govern espanyol i a les autoritats marroquines

  • Obrir de manera urgent i ràpida investigacions independents i exhaustives sobre les greus violacions dels drets humans que s'han produït a un costat i l’altre de la frontera. Aquestes investigacions han d'esclarir les responsabilitats tant de les autoritats espanyoles com de les marroquines.

  • Posar fi a les expulsions sumàries, pràctica clarament contraria al dret internacional i que s'impulsi, en el seu tràmit parlamentari, l'eliminació de la disposició desena de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana.

  • Protegir les persones que fugen de la guerra i la persecució, facilitant que puguin sol·licitar protecció internacional de forma segura, per exemple en ambaixades, i amb les garanties jurídiques adequades.

  • Promoure i garantir vies legals i segures perquè totes les persones que és veuen forçades a desplaçar-se, independentment de la seva procedència i nacionalitat, vegin garantida la integritat, i respectats els drets a un procediment amb totes els garanties i sense discriminació per sol·licitar asil i protecció, abandonant la política de doble vara de mesurar en matèria d'asil i refugi.

  • Promoure una política de control migratori basada de forma clara i inequívoca en l'absolut respecte dels drets humans, i que garanteixi la protecció de les persones migrants.

  • Establir mecanismes per garantir la veritat, la justícia i la reparació de totes els persones víctimes de violacions i abusos als drets humans.

Informació addicional

Segons les dades facilitades per els autoritats marroquines, 23 persones, en la seva majoria sudanesos, van perdre la vida en l’intent d'arribar a territori espanyol, al mateix temps que 76 més haurien resultat ferides, 13 d'aquestes de gravetat. Les xifres que donen ONG marroquines eleven la xifra de morts a 37. Així mateix, el Ministeri d'Interior marroquí també ha informat al Ministeri de l’Interior marroquí de 140 agents ferits, incloent cinc de greus.

La Delegació del Govern a Melilla, per la seva banda, ha informat de l'entrada en territori espanyol de 133 migrants, dels quals només un seria menor d'edat. En l'intent de salt de la tanca fronterera han resultat ferits, segons dades de la Delegació de Govern, 49 agents de la Guàrdia Civil, tots lleus, i 57 migrants, dels quals només un segueix ingressat.