Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Brasil: el Tribunal Suprem confirma la llei que protegeix els torturadors


Amnistia Internacional ha condemnat el bloqueig, per part del Tribunal Suprem de Brasil, d'una reinterpretació de la Llei d'Amnistia de 1979 que protegeix els membres de l'antic règim militar de ser processats per execucions extrajudicials, tortures i violacions.


Els jutges del Tribunal Suprem Federal van decidir per set vots a favor i dos en contra mantenir la interpretació que els delictes comesos per membres del règim militar van ser actes polítics, i per tant, amnistiables.

“Aquesta sentència suposa l'aprovació judicial de l'extensió de l'indult als funcionaris que van perpetrar crims contra la humanitat durant el règim militar”, ha explicat Tim Cahill, investigador de Brasil d'Amnistia Internacional.

“És una ofensa a la memòria de les milers de persones torturades i violades per l'Estat que havia de protegir-les. A les víctimes i als seus familiars, de nou se'ls ha negat l'accés a la veritat, la justícia i la reparació”. Milers de persones van ser empresonades, torturades i sotmeses a desaparició durant el règim militar que va governar el Brasil entre 1964 i 1985.

A diferència dels casos d'Argentina, Bolívia, Xile, el Perú i l’Uruguai, el Brasil no ha posat a mans de la justícia les persones acusades de greus violacions de drets humans perpetrades durant anteriors règims militars.

“En un país on cada any es cometen milers d'execucions extrajudicials a mans d'agents de seguretat i moltes més persones són torturades en comissaries i presons, aquesta decisió del Suprem indica clarament que al Brasil a ningú se li exigeixen responsabilitats quan l'Estat mata i tortura els seus propis ciutadans”, ha afirmat Tim Cahill.

Amb la Llei d'Amnistia, Brasil vulnera el dret internacional convencional i consuetudinari, que no preveu cap excepció quan es tracta de posar els responsables de tortures i execucions extrajudicials a mans de la justícia. La Cort Interamericana de Drets Humans va reiterar recentment que “[...] són inadmissibles les disposicions d'amnistia, les disposicions de prescripció i l'establiment d'excloents de responsabilitat que pretenguin impedir la investigació i sanció dels responsables de les violacions greus dels drets humans tals com la tortura, les execucions sumàries, extralegals o arbitràries i les desaparicions forçoses, totes elles prohibides per contravenir drets inderogables reconeguts pel Dret Internacional dels Drets Humans”.

El règim militar brasiler va promulgar el 1979 la Llei d'Amnistia, que exculpava totes les persones acusades de “delictes polítics i relacionades amb delictes polítics”, excloent les acusades de terrorisme, segrest, atracament i agressions contra persones. No obstant això, en una flagrant violació del dret internacional dels drets humans, es va interpretar que les violacions de drets humans perpetrades per membres del règim militar eren actes polítics, i que, per tant, estaven incloses en l'amnistia.