Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Aràbia Saudita: Un codi penal repressiu destrossa les il·lusions de progrés i reforma

Un esborrany filtrat del primer codi penal escrit de l'Aràbia Saudita revela lamentables mancances pel que fa a les normes universals de drets humans i exposa la hipocresia després de les promeses del príncep hereu Mohammad bin Salman de fer que el seu govern sigui progressista i inclusiu. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional en un nou informe publicat avui. Les autoritats saudites no han compartit l'esborrany del codi penal per a la seva consulta amb la societat civil independent, però un seguit d'experts en qüestions jurídiques saudites han confirmat l'autenticitat de l'esborrany filtrat.

L'informe Manifest per la repressió analitza l'esborrany filtrat de codi penal i revela com, en lloc de millorar el pèssim historial de drets humans del país com a part de l'agenda reformista del príncep hereu, contravé el dret internacional i codifica en una llei escrita pràctiques restrictives existents.

L'esborrany de codi penal tipifica com a delicte el dret a la llibertat d'expressió, pensament i religió, i no protegeix el dret a la llibertat de reunió pacífica.

També tipifica les relacions sexuals “il·legítimes” consentides, l'homosexualitat i l'avortament, i no protegeix les dones i les nenes de la violència per motius de gènere. Així mateix, codifica l'ús de la pena de mort com un dels càstigs principals, i continua permetent càstigs corporals com ara la flagel·lació. L'informe destaca així mateix casos recents de repressió de la dissidència, i il·lustra els perills d'adoptar l'esborrany tal com està.

“L'absència d'un codi penal escrit ha alimentat durant molt de temps injustícies i violacions sistèmiques de drets humans a l'Aràbia Saudita. Un primer codi penal escrit oferiria una oportunitat clau erquè les autoritats saudites transformin el seu abusiu sistema de justícia penal en un sistema que respecti els drets humans. No obstant això, la nostra anàlisi de l'esborrany filtrat revela que es tracta essencialment d'un manifest per la repressió que reforçaria les violacions de drets humans i suprimiria llibertats”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

“Tal com està, l'esborrany tira per terra la il·lusió que el príncep hereu pretén adoptar una agenda autènticament reformista. l'Aràbia Saudita es troba en una cruïlla crítica: ara que l'esborrany de codi penal encara està sent sotmès a revisió legislativa, les autoritats encara tenen l'oportunitat de demostrar al món que els seus compromisos de reforma són una mica més que promeses buides. Han de consultar urgentment amb persones expertes de la societat civil independent i modificar l'esborrany de codi penal per a garantir que està alineat amb les normes existents; també han de reavaluar les lleis vigents per a respectar i defensar els drets humans.”

Juntament amb el seu informe, Amnistia Internacional llança avui també una campanya global per a demanar l'alliberament de persones injustament empresonades o condemnades a mort —com a part de la repressió de les autoritats— per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió.

“La campanya d'Amnistia Internacional té com a objectiu generar pressió internacional perquè s'introdueixin reformes en matèria de drets humans, revelant la veritat després dels intents de l'Aràbia Saudita de blanquejar la seva imatge internacional. La campanya destacarà casos summament alarmants de persones que han estat empresonades injustament o s'enfronten a la pena de mort simplement per expressar pacíficament les seves opinions. Exposarem les esgarrifoses conseqüències de la repressió al país i generarem pressió en els aliats clau de l'Aràbia Saudita perquè demanin una reforma autèntica”, ha manifestat Agnès Callamard.

L'esborrany de codi penal —filtrat per primera vegada en línia al juliol de 2022— ha estat elaborat en secret i està sent revisat sense permetre el diàleg amb la societat civil independent i amb persones expertes. Les autoritats saudites no han compartit l'esborrany del codi penal amb persones expertes de la societat civil independent, i tampoc l'han publicat. No obstant això, una sèrie d'experts en qüestions jurídiques saudites, entre ells un membre del Col·legi d'Advocats i dos bufets d'advocats saudites, han compartit i comentat públicament l'esborrany de 2022, confirmant-ne l'autenticitat.

L'organització va escriure al Consell de Ministres i la Comissió de Drets Humans de l'Aràbia Saudita per a fer-los arribar l'anàlisi realitzada per Amnistia Internacional i preguntes sobre l'esborrany de codi penal. El 4 de febrer, la Comissió de Drets Humans saudita va respondre negant l'autenticitat de l'esborrany i declarant que el projecte de codi penal es troba actualment en fase de revisió legislativa. Amnistia Internacional convida les autoritats saudites a publicar la versió més recent de l'esborrany perquè la societat civil independent faci els seus comentaris i suggeriments.

L'informe d'Amnistia Internacional analitza l'esborrany filtrat, de 116 pàgines, i examina el seu alineament amb el dret internacional dels drets humans i el seu potencial per a perpetuar abusos contra els drets humans existents. L'informe es basa en un decenni de documentació de drets humans sobre la repressió exercida per les autoritats saudites contra el dret a la llibertat d'expressió, associació i reunió pacífica, i sobre l'ús de la tortura i altres maltractaments i la pena de mort, i es basa també en entrevistes amb persones expertes familiaritzades amb el panorama legislatiu de l'Aràbia Saudita.

Amnistia Internacional assenyala que l'esborrany de codi penal només abraça delictes discrecionals (tazir), per als quals la llei islàmica no especifica penes, no tipifica delictes que tenen penes fixades en virtut de la llei islàmica (els anomenats delictes hadd o qisas), i continua atorgant als jutges amplis poders discrecionals per a determinar si s'aconsegueix el llindar probatori.

Llibertats criminalitzades

En l'últim decenni, les autoritats saudites han restringit severament la llibertat d'expressió, i han atacat a una gran quantitat de veus discrepants —des de defensors i defensores dels drets humans fins a periodistes, passant per clergues i activistes de defensa dels drets de les dones— mitjançant l'empresonament, l'exili o la llibertat condicional amb prohibició de viatjar. Les autoritats han utilitzat disposicions relatives a la lluita antiterrorista i a la lluita contra la ciberdelinqüència per a silenciar l'expressió crítica i el pensament independent. En un cas esgarrifós, Salma al-Shehab, estudiant de doctorat i mare de dos fills, compleix 27 anys de presó per donar suport als drets de les dones a X (abans Twitter).

En un altre procés obert, Manahel al Otaibi, instructora de fitness, bloguera i defensora dels drets humans que porta en desaparició forçada des de novembre de 2023, es troba en espera de judici davant el Tribunal Penal Especialitzat, el tristament conegut tribunal antiterrorista de l'Aràbia Saudita, per publicar fotos d'ella mateixa sense l'abaya (vestit llarg tradicional) i continguts en protesta contra les repressives lleis de l'Aràbia Saudita sobre tutela masculina.

L'esborrany de codi penal reforçaria aquestes mesures repressives tipificant, en termes vagues, com a delicte la difamació, els insults i el qüestionament al poder judicial, la qual cosa amenaça amb noves violacions de les llibertats individuals i perpetua la repressió de la dissidència.

L'esborrany també tipifica les relacions sexuals “il·legítimes” consentides, les relacions sexuals consentides entre dos homes, la “conducta indecent” i la “imitació d'un altre sexe mitjançant la seva vestimenta i aspecte”. Aquestes disposicions permetrien perseguir i assetjar membres de la comunitat LGBTI. Encara que Amnistia Internacional ha documentat casos de persones declarades culpables d'aquests actes, aquests processaments i les seves sentències quedaven al criteri del jutge al no estar aquests actes tipificats com a delictes en la legislació saudita existent. Les penes associades a aquests actes en l'esborrany de codi penal són més severes que les que actualment imposen els jutges.

En absència d'un codi penal a l'Aràbia Saudita, els jutges fan la seva interpretació de la llei islàmica (xaria) i la jurisprudència per a determinar el que constitueix delicte i per a imposar càstigs. Aquestes pràctiques permeten als jutges un ampli poder discrecional en l'adjudicació dels casos, i deixen una vaga definició dels delictes i els càstigs, la qual cosa viola el dret internacional dels drets humans.

L'esborrany de codi penal perpetua la violència de gènere

Durant anys, les dones i les nenes de l'Aràbia Saudita han sofert una discriminació generalitzada tant en la llei com en la pràctica, sense una legislació nacional adequada que les protegeixi de la violència de gènere. Resulta alarmant que l'esborrany de codi penal no permeti el processament individual de persones que cometen actes —que podrien incloure l'agressió o l'assassinat— en nom del “honor”. Aquesta nova disposició concediria en la pràctica als qui cometen abusos immunitat, en flagrant violació del dret internacional.

L'esborrany també disposa una definició excessivament àmplia i vaga de l'assetjament, i no reconeix com a delicte la violació conjugal.

Codificació de l'ús de la pena de mort

Tot i les promeses del príncep hereu Mohammad bin Salman de limitar la pena capital als delictes més greus, tal com estableix la llei islàmica, durant el seu govern hi ha hagut un augment aterridor de les execucions, inclosa una de les execucions col·lectives més grans dels últims decennis: l'execució de 81 homes duta a terme al març de 2022.

L'esborrany de codi penal de l'Aràbia Saudita estableix la pena de mort com a càstig principal per a una diversitat de delictes, que van des de l'assassinat fins a la violació, passant per delictes no violents com l'apostasia i la blasfèmia, la qual cosa és contrari al dret internacional. L'esborrany permet que les persones que fossin menors en el moment del delicte siguin executades per uns certs crims, i estableix l'edat de responsabilitat penal en l'esgarrifosa xifra de set anys. El Comitè dels Drets del Nen, del qual l'Aràbia Saudita n'és Estat Part, recomana que l'edat mínima per a la responsabilitat penal no sigui inferior als 12 anys.

L'esborrany també continua permetent retrògrads càstigs corporals, que podrien incloure la flagel·lació i l'amputació de mans, per delictes com l'adulteri i el robatori. Els càstigs corporals són una forma de tortura i altres maltractaments i estan prohibits pel dret internacional.

“És fonamental que el Consell de Drets Humans de l'ONU estableixi un mecanisme per a supervisar la situació dels drets humans a l'Aràbia Saudita perquè les autoritats saudites no puguin continuar ocultant la terrible realitat de la seva repressió comprant el silenci del món i difonent una imatge de progrés i glamur amb la seva costosa maquinària de relacions públiques”, ha manifestat Agnès Callamard.