Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Amnistia i Irídia lamenten que el Parlament rebutgi la creació d'un mecanisme extern i independent de control dels cossos policials

© Amnistia Internacional Catalunya
  • Ambdues entitats de defensa dels drets humans valoren que la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial era una oportunitat històrica per adequar els mecanismes de transparència i rendició de comptes policials als estàndards internacionals de drets humans.
  • Destaquen avenços com la retirada del projectil de foam més lesiu, la creació d'una oficina d'atenció a afectades per actuacions policials o l'establiment d'un procediment amb garanties a l'hora d'incorporar nou material policial.

Amnistia Internacional i Irídia - Centre per la Defensa dels Drets Humans lamenten que la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial del Parlament de Catalunya no hagi aprovat en el seu informe de conclusions la creació d'un mecanisme extern, públic i independent d'investigació i rendició de comptes dels cossos policials. La creació d'aquest òrgan ha comptat amb el suport d'Esquerra Republicana de Catalunya, la Candidatura d'Unitat Popular - Un Nou Cicle per Guanyar i En Comú Podem, i amb el rebuig de Junts per Catalunya, Socialistes i Units per Avançar, Ciutadans i VOX.

Ambdues entitats lamenten que no hi hagi hagut un acord de majoria i anuncien que seguiran treballant i contribuint al debat existent per tal de posar els drets humans al centre. Un mecanisme d'aquest tipus pot contribuir a garantir unes investigacions més exhaustives, imparcials i immediates de les possibles vulneracions de drets humans comeses per agents policials. Aquests mecanismes ja funcionen a altres països, i organismes internacionals com el Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, el Comitè contra la Tortura i el Comitè Europeu de Prevenció de la Tortura han recomanat la seva implementació. Lamentablement, tampoc s'han aprovat conclusions substancials en relació a la millora dels mecanismes interns de rendició de comptes, ni s'ha concretat el nivell d'accés de la ciutadania als protocols o normes d'ús de les armes i eines policials.

La Comissió també ha sotmès a votació altres punts clau del debat parlamentari, dels quals les dues entitats en ressalten el següents aspectes positius:

  • La retirada urgent dels projectius de foam més lesius, els SIR-X i la prohibició de les tècniques del carrusel o qualsevol altra que sigui potencialment perillosa per les manifestants. Les dues entitats consideren que s’ha fet un pas endavant en la garantia del dret a la protesta, si bé Amnistia Internacional havia demanat la suspensió de tots els projectils i Irídia la seva prohibició total. Recorden que el protocol que actualment regeix l'ús de les llançadores de 40mm contravé els estàndards internacionals, al permetre disparar-ne els projectils per sobre de la cintura.
  • La creació d'una oficina especialitzada en la reparació i atenció integral psicojurídica de les persones que hagin estat víctimes de vulneracions de drets humans, comeses en el marc de l'ús de la força dels cossos policials. Amnistia i Irídia celebren aquesta decisió, que era un reclam de les persones afectades que van comparèixer a la comissió. És fonamental que la projecció d’aquesta oficina es faci tenint en comptes les veus i necessitats de les persones afectades, garantint-ne la seva participació efectiva.
  • L'establiment de procediments transparents d'incorporació de material policial amb garanties de drets humans, que comptaran amb avaluacions prèvies i independents del seu caràcter lesiu. La creació d'un torn d'ofici específic de violència institucional als Col·legis de l'Advocacia de Catalunya amb professionals especialitzats en l'àmbit. Aquesta mesura atorga a la violència institucional la visibilitat i el reconeixement que es mereix dins de l’administració de justícia. És un pas imprescindible perquè la institució pugui respondre amb les especificitats que requereixen les persones afectades i perquè se’ls hi garanteixi l’accés a la justícia de manera efectiva.
  • L'ús sistemàtic i obligatori per part del cos de Mossos d'Esquadra i policies locals de Catalunya de formularis d'identificació i registre en els quals hi consti el motiu de la identificació. S'espera que aquesta mesura pugui acabar amb la selectivitat policial i les identificacions per perfil ètnic-racial. En els propers dies, i a la espera de conèixer el document final de conclusions, les dues organitzacions analitzaran en profunditat totes les mesures acordades i en faran una valoració més detallada.